3 Δεκ 2014

Ατλαντική Ένωση: Δείκτης φερεγγυότητας 275,20% !

Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις Ασφαλιστικές Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε συνέχεια των αντίστοιχων ασκήσεων που αφορούσαν τις τράπεζες. Τα αποτελέσματά τους εξετάστηκαν από τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης [Δ.Ε.Ι.Α.] και τα συνολικά αποτελέσματα της ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Οι ασκήσεις αυτές βασίστηκαν σε ακραία «σενάρια» οικονομικών καταστάσεων, στα οποία κλήθηκαν οι εταιρίες να ανταποκριθούν. Τα πιθανά σενάρια αυτά ήταν τα εξής:
1. Μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών και ομολόγων, με παράλληλη μείωση στις αξίες των ακινήτων
2. Πτώση και πάλι στις προηγούμενες τιμές, αλλά σε μικρότερο ποσοστό [πιο ευνοϊκή περίπτωση], που ξεκινά από τα εταιρικά ομόλογα μεταφέροντάς τη στα κρατικά και τραπεζικά ομόλογα, στις μετοχές και στα ακίνητα
3. Σενάριο πιθανής αύξησης του πληθωρισμού κατά 1% ή 3%, γεγονός που επιφέρει προβλήματα στην οικονομία
4. Κίνδυνοι για την ασφαλιστική εταιρία από το γεγονός ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ο μέσος όρος ζωής των ασφαλισμένων πελατών της [συντάξεις] ή αντίστροφα από το γεγονός ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων των πελατών της ή τέλος να αυξηθούν οι εξαγορές και ακυρώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων
5. Να προκύψει ένα καταστροφικό σενάριο σεισμού, σαν αυτόν που μπορεί να συμβεί μια φορά στα 200 χρόνια
6. Η περίπτωση να «πέσουν» τα επιτόκια, οπότε να εμφανιστούν χαμηλές αποδόσεις
Η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ως εταιρία μέλος του ελβετο – γερμανικού Ομίλου “BALOISE Group – BASLER Lebensversicherungs AG” με 45ετή παρουσία στην Ελλάδα, συμμετείχε και στις δύο ασκήσεις, επιβεβαιώνοντας και με το παραπάνω τις υγιείς οικονομικές βάσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται και στο εταιρικό μας site στην ενότητα «ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» και πετυχαίνοντας αποτελέσματα που καλύπτουν το απαιτούμενο όριο σχεδόν 3 φορές.
Συγκεκριμένα, με βάση την Κοινοτική Οδηγία Solvency II, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εταιρίας μας βρίσκεται σε ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο, εξασφαλίζοντας Δείκτη Φερεγγυότητας 275,20% [στο standard μοντέλο], όπως αποτυπώνεται και στον ακόλουθο πίνακα:
Συγκεκριμένα, με βάση την Κοινοτική Οδηγία Solvency II, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εταιρίας μας βρίσκεται σε ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο, εξασφαλίζοντας Δείκτη Φερεγγυότητας 275,20%, όπως αποτυπώνεται και στον ακόλουθο πίνακα:
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ stress tests 2014
Σενάρια ακραίων οικονομικών καταστάσεων:
1ο σενάριο:
Στο σενάριο αυτό γίνεται η υπόθεση ότι σημειώνεται κραχ στην χρηματιστηριακή αγορά των μετοχών μεταφέροντας την κρίση και στις αγορές των ομολόγων και των ακινήτων.
Προβλέπει ραγδαία μείωση των τιμών των μετοχών κατά 41%, με ταυτόχρονη πτώση στις αξίες των ομολόγων και των ακίνητων και μάλιστα στην πιο δυσμενή εκδοχή τους. Χαρακτηριστικά, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων μειώνονται κατά 49% ενώ των κατοικιών κατά 17,10%.
Στο εν λόγω σενάριο, ο Δείκτης Φερεγγυότητας διατηρείται σε υψηλότατο ποσοστό της τάξης του 234,60%, σύμφωνα με τα ακόλουθα:
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ stress tests 2014
2ο σενάριο:
Αυτό το υποθετικό σενάριο προβλέπει ως πηγή προβλημάτων την αγορά των εταιρικών ομολόγων, μεταφέροντας τις αναταραχές και στις ευρύτερες αγορές κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, με ταυτόχρονη μείωση στις τιμές των μετοχών και των ακινήτων. Χαρακτηριστικά, η μείωση στις τιμές των μετοχών ανέρχεται στο 21%, στις τιμές των εμπορικών ακινήτων στο 18% και στις κατοικίες στο 15,7%.
Ο Δείκτης Φερεγγυότητας διαμορφώνεται σε ακόμα υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με το πρώτο σενάριο και συγκεκριμένα σε 259,80%, όπως αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ stress tests 2014
3ο σενάριο:
Προβλέπει την αύξηση του πληθωρισμού, ως εξής:
  • + 1%
  • + 3%
Στην πρώτη περίπτωση, ο Δείκτης Φερεγγυότητας της Εταιρίας ανέρχεται σε ποσοστό 270,00%, ενώ στη δεύτερη σε ποσοστό 258,70%.
Αναλυτικότερα:
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ stress tests 2014
4ο σενάριο:
Σχετικά όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Φαινομένων και αφορούν τις Ασφαλίσεις Ζωής, η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ πέτυχε και πάλι ιδιαίτερα υψηλά αποτελέσματα. Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν αντιμετώπιση των εξής ασφαλιστικών κινδύνων:
  • Αύξηση του προσδόκιμου ζωής (μακροβιότητα), δηλαδή οι ασφαλισμένοι να ζήσουν πολύ [συντάξεις]
  • Αύξηση των θανάτων (θνησιμότητα), δηλαδή οι ασφαλισμένοι να ζήσουν λίγο
  • Αύξηση της εξαγοράς και ακυρωσιμότητας συμβολαίων, δηλαδή οι ασφαλισμένοι να σταματήσουν τα συμβόλαιά τους
Αναλυτικά:
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ stress tests 2014
Προϋποθέσεις σεναρίων:
Κίνδυνος μακροβιότητας
  • 10% αύξηση στα ποσοστά μακροβιότητας - Δείκτης Φερεγγυότητας 274,90%
  • 18% αύξηση στα ποσοστά μακροβιότητας - Δείκτης Φερεγγυότητας 274,70%
Κίνδυνος θνησιμότητας
  • 0,2% αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας - Δείκτης Φερεγγυότητας 275,00%
  • 0,06% αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας - Δείκτης Φερεγγυότητας 275,10%
Κίνδυνος εξαγοράς / ακυρωσιμότητας
  • 20% αύξηση στα ποσοστά εξαγοράς / ακυρωσιμότητας - Δείκτης Φερεγγυότητας 274,90%
  • 35% αύξηση στα ποσοστά εξαγοράς / ακυρωσιμότητας - Δείκτης Φερεγγυότητας 274,70%
5ο σενάριο:
Το επόμενο σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων περιλαμβάνει την έκθεση σε κίνδυνο ενός καταστροφικού σεισμού, τέτοιου μεγέθους που η πιθανότητα να συμβεί είναι 1 στα 200 χρόνια. Και υπό τις προϋποθέσεις αυτές, ο Δείκτης Φερεγγυότητας της Εταιρίας ανέρχεται σε ποσοστό 264,10%, όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ stress tests 2014
6ο σενάριο:
Στην περίπτωση άσκησης χαμηλών επιτοκίων, όπου υπάρχει μείωση επιτοκίων και αποδόσεων, η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ και πάλι πέτυχε πολύ υψηλά αποτελέσματα, δηλαδή Δείκτη Φερεγγυότητας 271,90% και 275,00%αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ stress tests 2014
Όλα τα πιο πάνω οικονομικά στοιχεία του Πανευρωπαϊκού Stress Test δείχνουν ότι η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ έχει υπερκαλύψει σχεδόν 3 φορές το Δείκτη Φερεγγυότητας.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ασφαλιστικά προγράμματα που διαθέτει, το ιδιαίτερα αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό της, το προσεκτικά επιλεγμένο δίκτυο συνεργατών πωλήσεων και τις πολυετείς συμβάσεις με τις μεγαλύτερες Αντασφαλιστικές Εταιρίες παγκοσμίως, την φέρνουν στις πρώτες θέσεις της προτίμησης συνεργατών και πελατών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου