8 Δεκ 2014

Προς πώληση η Εθνική Ασφαλιστική


Εντολή στη Deutsche Bank και στη Morgan Stanley για την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, έδωσε η Εθνική Τράπεζα, δρομολογώντας τις διαδικασίες για την πώληση της κερδοφόρας θυγατρικής της. Η πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής εταιρίας αναμένεται μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2015 και εντάσσεται στην υποχρέωση που έχουν αναλάβει μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης όλες οι τράπεζες να απεμπλακούν από μη αμιγώς τραπεζικές εργασίες. 

Η Εθνική Ασφαλιστική, πλήρως κεφαλαιοποιημένη και κερδοφόρα, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για ισχυρούς ξένους ασφαλιστικούς ομίλους, οι οποίοι μέσα στα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά μέσα από ένα γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα αλλάξει πλήρως το τοπίο με τις 67 σήμερα ασφαλιστικές, αντίστοιχα με ό,τι συνέβη στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, η Εθνική Ασφαλιστική κάλυψε το 85% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Βασικό Σενάριο (Core Stress Test) που διενεργήθηκε το καλοκαίρι σε σύνολο 167 ασφαλιστικών εταιριών πανευρωπαϊκά. Από την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 12 ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτοντας το 72,28% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Βασικό Σενάριο. 

Η πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι σταθερά ανοδική, ως αποτέλεσμα της δυναμικής που αναπτύσσει το παραγωγικό της δίκτυο, της καλής διαχείρισης των λειτουργικών της εξόδων αλλά και της περαιτέρω ισχυροποίησης της κεφαλαιακής της επάρκειας. 

Η παραγωγή το α’ εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε στα 360 εκατ. ευρώ έναντι 324 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στον κλάδο Ζωής η παραγωγή αυξήθηκε κατά 19,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 φθάνοντας τα 228 εκατ. ευρώ. 

Εντυπωσιακή άνοδο 27,3% σημείωσε η νέα παραγωγή στον κλάδο Ζωής που διαμορφώθηκε σε 25,2 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο 2014 έναντι 19,8 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η εταιρία έχοντας σταθεροποιηθεί σε κερδοφόρα αποτελέσματα παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο κέρδη προ φόρων 52,4 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι για το σύνολο της χρήσης τα κέρδη της θα κινηθούν στα 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2013 η εταιρία είχε καταγράψει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας με προ φόρων κέρδη 111 εκατ. ευρώ, με παραγωγή που διαμορφώθηκε στα 631 εκατ. ευρώ και αποζημιώσεις που έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ. 

Η εξέλιξη της κερδοφορίας είναι αποτέλεσμα και του συνεχούς ελέγχου του κόστους ζημιών ιδιαίτερα στους Γενικούς Κλάδους, όπου ο συγκεκριμένος δείκτης ζημιών (LossRatio) διαμορφώθηκε στο 40,8% το εξάμηνο 2014 από 44,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία χειμαζόμενη αγορά, η Εθνική Ασφαλιστική έχει καταφέρει να αυξήσει το μερίδιό της από το 17% στο 22,8%, όταν η παραγωγή ασφαλίστρων της συνολικής αγοράς στον κλάδο Ζωής υποχώρησε κατά 15%. 

Παράλληλα με την αύξηση της κερδοφορίας της, η Εθνική Ασφαλιστική βελτιώνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος στο α΄ εξάμηνο 2014 διαμορφώθηκε στο 608% έναντι 288% στο α’ εξάμηνο του 2013 και 528% στο τέλος του προηγούμενου έτους.

(Πηγή: Capital.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου