6 Ιαν 2015

Υπό έλεγχο αλλά και ανάπτυξη οι ΕΠΥ στην ελληνική αγορά

Η μέχρι σήμερα παρουσία τους στην ελληνική αγορά, πέρα από την ενόχληση που έχει προκαλέσει στην υφιστάμενη διάρθρωση των ασφαλιστικών επιχειρηματικών δυνάμεων, συνεχίζεται χωρίς εμπόδια αφού η ύπαρξη των ΕΠΥ είναι θεσμοθετημένη και καλύπτεται από ένα σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι η δραστηριότητά τους ενισχύεται ολοένα και περισσότερο και σαφώς έχει επιφέρει μετακινήσεις χαρτοφυλακίων ενώ σταδιακώς αποδεικνύεται ότι μπορεί να λειτουργούν κερδίζοντας θέση στην αγορά.
Ταυτόχρονα επιφέρουν και νέους όρους στον ανταγωνισμό καθώς πλέον οι συντελεστές της αγοράς προσμετρούν και την ύπαρξη των ΕΠΥ στα σχέδια και τις κινήσεις τους. Η τάση αυτή έχει προκαλέσει ερωτήματα κατά πόσο συμφέρει τις υφιστάμενες ασφαλιστικές δυνάμεις να αναπτυχθούν (αυτόνομα, ή και παράλληλα με την σημερινή τους δραστηριότητα) στην πορεία των ΕΠΥ. Στο πλαίσιο αυτό είναι δεδομένος ο προβληματισμός που περιβάλλει το θέμα των ΕΠΥ ενώ παράλληλα ίδιος προβληματισμός επικρατεί και ευρύτερα.
Η λειτουργία των σχημάτων αυτών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών βρίσκεται στο στόχαστρο των θεσμικών φορέων και των αρχών (εποπτικών, ρυθμιστικών κ.α) καθώς κατά πληροφορίες έχουν γίνει κινήσεις ενημέρωσης των ευρωπαϊκών αρμοδίων. Επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες και εκεί διερευνάται σε βάθος το θέμα λειτουργίας των ΕΠΥ και η νομοθεσία που τις διέπει.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες –ελληνικές- πηγές εντοπίζονται και είναι υπό έλεγχο κάποια νομοθετικά κενά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τα οποία και αφορούν την εποπτεία των ΕΠΥ. Αυτά είναι που απασχολούν σε πρώτη φάση τους αρμοδίους στο πλαίσιο της θωράκισης της ασφαλιστικής αγοράς από αυθαιρεσίες που μπορεί να πλήξουν τον θεσμό αλλά και τους καταναλωτές.
Να σημειωθεί ότι αυτό που ενδιαφέρει ευρωπαϊκές και εθνικές Αρχές είναι η διασφάλιση της ομαλότητας στην ασφαλιστική αγορά, η διασφάλιση της αξιοπιστίας των παραγωγών ασφαλίσεων, και αρμονία των σχέσεων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και πολιτών.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου