6 Φεβ 2015

Η έλλειψη προσοχής ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των τροχαίων ατυχημάτων

Το κέντρο τεχνολογίας της Allianz ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το κέντρο τεχνολογίας της, τα οποία αναφέρουν πως η διάσπαση της προσοχής του οδηγού είναι ο πιο υποτιμημένος κίνδυνος κατά την οδήγηση.
Ξεφεύγει το βλέμμα, χάνεται η προσοχή, μεγαλώνει ο χρόνος αντίδρασης!
Οι ερευνητές του κέντρου αναφέρουν πως ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται όσο το βλέμμα ξεφεύγει από το δρόμο, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή του οδηγού.
Οτιδήποτε αποσπά τον οδηγό από την προσήλωσή του στο δρόμο, είναι άκρως επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα. Ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες οι οποίες είναι άσχετες με την οδήγηση θα πρέπει να αποφεύγονται. Έτσι, οι οδηγοί, για παράδειγμα, πρέπει να εισάγουν τα δεδομένα στο σύστημα πλοήγησης, να επιλέγουν σταθμό στο ραδιόφωνο, να βγάζουν το μπουφάν τους ή να βάζουν τη ζώνη ασφαλείας, πριν ξεκινήσουν την οδήγηση.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Δρ. Christoph Lauterwasser, CEO του Κέντρου Τεχνολογίας της Allianz, ακόμα και οι τσάντες με τα ψώνια θα πρέπει να τοποθετούνται στο χώρο αποσκευών, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να γλιστρήσουν και να αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα, μιας και οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 8 φορές.
Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού από το δρόμο μπορεί να τριπλασιάσει τον χρόνο αντίδρασης, ο οποίος όταν εντοπιστεί ο κίνδυνος αγγίζει το ένα δευτερόλεπτο. Και για να γίνει πιο κατανοητό αυτός ο τριπλασιασμός, σας παραθέτουμε ένα παράδειγμα. Όταν ένας οδηγός κινείται με 50 χλμ/ώρα καλύπτει 13,8 μέτρα κάθε δευτερόλεπτο. Αν μεσολαβήσουν 3 δευτερόλεπτα μέχρι να εντοπίσει ο οδηγός τον κίνδυνο, το όχημα θα έχει καλύψει 41,4 μέτρα. Ενώ αν αυξηθεί η ταχύτητα του αυτοκινήτου η απόσταση αυτή είναι πολλαπλάσια!
Η έλλειψη προσοχής ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των τροχαίων ατυχημάτων
Μην υποτιμάτε τις καιρικές συνθήκες
Όσο έμπειρος κι αν είναι ένας οδηγός, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορούν να τον στρεσάρουν αρκετά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο την κρίση του, όσο και τον χρόνο αντίδρασής του. Επιπλέον και βάση της έρευνας, πάνω από το 40% των οδηγών που ερωτήθηκαν από τη Allianz, δήλωσαν πως καθαρίζουν το παρμπρίζ τους μόνο αφότου έχουν ξεκινήσει να οδηγούν. Το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ξοδεύει μία δυσανάλογη ποσότητα χρόνου εστιάζοντας στις ενδείξεις της οθόνης του αυτοκινήτου τους ενώ οδηγεί. Το να διασφαλίσει ένας οδηγός ότι μπορεί να δει καθαρά έξω από τα παράθυρα πριν ξεκινήσει, αν και μπορεί να του πάρει λίγο χρόνο, μπορεί να σώσει τη ζωή τη δική του ή οποιουδήποτε άλλου πιθανόν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
(Πηγή: Nextdeal.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου