10 Ιουν 2016

Τι γίνεται αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου και δεν ανανεωθεί έγκαιρα;


Είναι συχνές οι ερωτήσεις σας για το θέμα των ανανεώσεων στα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου και τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν πληρωθεί έγκαιρα στη λήξη του.

Για να απαντήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, πλέον αν λήξει η ασφάλεια και δεν πληρωθεί εγκαίρως ώστε να ανανεωθεί, μένεις ανασφάλιστος.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, με την κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου, την ευθύνη για την έγκαιρη ανανέωση της ασφάλειας την έχει πλέον ο κάτοχος του οχήματος.


Πολλοί ίσως να πιστεύουν λανθασμένα, ότι συνεχίζουν να ισχύουν ακόμα οι καλύψεις της ασφάλειας έστω αν την πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που γινόταν παλαιότερα, αλλά όμως δεν ισχύει πλέον με τα νέα δεδομένα, καθώς τα ασφάλιστρα πρέπει να προπληρώνονται. 

Ακόμα και για μια ημέρα να μείνει ανασφάλιστο το αυτοκίνητο, αυτό καταχωρείται στην ενιαία βάση δεδομένων του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων που συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις ασφαλιστικές. Θεωρητικά, αν κάποια στιγμή γίνει αναδρομική επιβολή προστίμων, όσα οχήματα φαίνονται ανασφάλιστα έστω και για μια ημέρα, ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Πέρα όμως από το πρόστιμο και τις κυρώσεις, πολύ σοβαρότερος είναι ο κίνδυνος να κυκλοφορεί το αυτοκίνητο ανασφάλιστο, καθώς σε κάποιο ατύχημα με απλό τραυματισμό ή και θάνατο κάποιου ατόμου, τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν ως αποζημίωση είναι ικανά να καταστρέψουν οικονομικά τον οδηγό που το προκάλεσε (είναι πρόσφατο το παράδειγμα με τα ποσά που ακούστηκαν ότι θα κυμανθούν οι αποζημιώσεις στο τροχαίο του Παντελή Παντελίδη). Αν δεν έχεις ασφάλεια να καλύψει αυτά τα ποσά, το πιθανότερο είναι να δουλεύεις μια ζωή να πληρώνεις αποζημιώσεις σε τρίτους.

Και ίσως είναι η στιγμή να απαλλαγούμε από την υποβάθμιση των κινδύνων λέγοντας τη χαρακτηριστική ατάκα "έλα μωρέ σε μένα θα τύχει". Καλύτερα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, παρά να ζεις με ένα ρίσκο που ίσως σου στοιχίσει πολύ ακριβά.

Αν πάλι δεν είσαι σίγουρος για το πότε λήγει η ασφάλειά σου, μπορείς να το ελέγξεις άμεσα μέσω της σελίδας του Επικουρικού Κεφαλαίου, ώστε να προγραμματίσεις έγκαιρα την ανανέωσή της. 



47 σχόλια:

  1. Γεια σας!Μπράβο για το άρθρο σας!Πρέπει όλοι να προσέχουμε την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γίνεται με.τους κατοίκους εξωτερικού που διαθέτουν όχημα το οποίο κινούν 1-2 φορές το χρόνο;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους μήνες που απουσιάζετε και το αυτοκίνητο είναι σε ακινησία, καταθέτετε τις πινακίδες στην ΔΟΥ που ανήκετε και εξαιρείστε από την υποχρέωση ασφάλισης. Όταν θελήσετε να το κινήσετε προσκομίζετε στην ΔΟΥ ασφαλιστήριο και παραλαμβάνετε τις πινακίδες. Αντίστοιχα μπορείτε να πληρώσετε αναλογικά και τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που θα κινήσετε το όχημα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα τα τέλη του 2018 είναι πληρωμένα λήγει η ασφάλεια 4 ημέρες μετά που φεύγω στο εξωτερικό τ θα μπορούσα να κάνω για να μην πληρώσω τ ασφάλεια?? Το αυτοκίνητο δεν θα κινείται.. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας, θα πρέπει να καταθέσετε τις πινακίδες του αυτοκινήτου μαζί με την άδεια κυκλοφορίας στην ΔΟΥ που ανήκετε. Θα πρέπει παράλληλα να συμπληρώσετε Υπεύθυνη Δήλωση ότι το αυτοκίνητο το διάστημα αυτό θα βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο πάρκινγκ και όχι στο δρόμο. Από τη στιγμή που καταθέσετε πινακίδες είσαστε καλυμμένος και δεν έχετε την υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος.

      Όταν με το καλό επιστρέψετε, προσκομίζετε στην ΔΟΥ το νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα κάνετε τότε και παραλαμβάνετε πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για να το ξανακινήσετε.

      Διαγραφή
  4. Η ασφαλιστική δεν μου έστειλε καν το ειδοποιητηριο ασφαλείας και ξεχάστηκα,πώς θα τοαποδειξω να μη πληρώσω πρόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς βάσει νόμου θα έπρεπε να είχατε μεριμνήσει κι εσείς ο ίδιος ως κάτοχος του οχήματος για την ημερομηνία ανανέωσης της ασφάλισης του. Οι ασφαλιστικές εταιρίες σας ενημερώνουν προς διευκόλυνση σας, αλλά την ευθύνη για την έγκαιρη ασφάλιση του οχήματος την έχει ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Αυτή τη στιγμή έχετε ανανεώσει την ασφάλιση του οχήματος; Σας έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω taxisnet;

      Διαγραφή
  5. Μια φιλη μου,ελειπε στο εξωτερικο και η ασφαλεια πληρωθηκε 7 μερες μετα. Αφου ελειξε το τριμηνο της ασφαλισης πηγε να την ανανεωσει και ο ασφαλιστης ειδε το προστιμο των 250 ευρω.
    Μεχρι να βρει τα χρηματα να πληρωσει το προστιμο, υπηρξε παλι καθυστερηση στην πληρωμη της ασφαλειας.Θα της επιβληθει κι αλλο προστιμο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς την ημερομηνία που είχε γίνει η ηλεκτρονική διασταύρωση (30/4/2018) το όχημα ήταν ανασφάλιστο για αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο. Προς το παρόν δεν έχει γίνει νεότερη ηλεκτρονική διασταύρωση. Απλά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τις ημερομηνίες και να ανανεώνει έγκαιρα την ασφάλεια, καθώς σε νέο έλεγχο αν βρεθεί εκείνη την ημερομηνία ανασφάλιστο έστω και για μια ημέρα, θα επιβληθεί ξανά νέο πρόστιμο.

      Διαγραφή
  6. ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΝΧΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΟΣΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΦΤΟΥΣ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΧΕ ΛΗΞΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΡΙΞΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΧΙΛΙΑ ΕΥΡΩ ΤΑ ΜΙΣΑ ΣΕ ΜΕΝΑ ΤΟΝ ΟΔΙΓΩ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΑ ΜΙΣΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΙΣΩ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΠΛΙΡΟΣΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ?ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη περίπτωση σας πρέπει να πληρωθεί το πρόστιμο και να ασφαλιστεί το όχημα (στα επαγγελματικά οχήματα το πρόστιμο είναι όντως 1000 ευρώ). Ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας,άδειας κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης για διάστημα 6 μηνών. Ωστόσο, αν προσκομίσετε στην Τροχαία απόδειξη πληρωμής του προστίμου και ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος σε ισχύ, γίνεται να επιστραφούν οι πινακίδες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

      Διαγραφή
  7. Εχθές έληξε η ασφάλεια μου πήγα σήμερα το πρωί για ανανέωση και δεν μπορούσε γιατί έχω πρόστιμο 250ε τη μπορώ να κάνω μεσολαβεί σαββατοκύριακο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υπάρχει πρόστιμο μπλοκάρει το σύστημα, δεν μπορεί να εκδοθεί νέο ασφαλιστήριο αν δεν πληρωθεί πρώτα το πρόστιμο.

      Διαγραφή
  8. καλησπερα σας ηθελα την βοηθεια σας εχω και εγω προστιμο απο τις 30/4 100 ευρω ενω ειχα κανει ασφαλεια χωρις να με μπλοκαρουν η οποια ελειξε 7/11 τοτε εμαθα για το προστιμο και πηγα να πληρωσω σε τραπεζα σε συννενοηση με τον ασφαλιστη μου...εντελη μου επιστρεφουν τα χρηματα πισω και δεν ξεμπλοκαρει το συστημα για να κανω ανανεωση γιατι δειχνει οτι χρωσταω πηγα και στην εφορια και μου ειπαν σε τραπεζα μονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, θα πρέπει πρώτα να πληρωθεί ηλεκτρονικό παράβολο και μετά ανοίγει το σύστημα και επιτρέπει την ασφάλιση του οχήματος. Το ακόλουθο link αναγράφει αναλυτικά τη διαδικασία: https://www.aade.gr/polites/ochemata/anasphalista-ochemata

      Διαγραφή
  9. το ξερω αλλα δεν μπορω να πληρωσω μου γυριζουν τα χρηματα πισω και ακυρωνουν το παραβολο ο ασφαλιστης μου τα εχει παιξει μου λεει δεν εχω ξανα δει κατι τετοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ΑΑΔΕ
      https://www.aade.gr/menoy/aade/epikoinonia

      Διαγραφή
  10. εχω μιλησει και με την ΑΑΔΕ και μου ειπαν ειναι θεμα ασφαλιστικης εταιρειας χααχαχαχαχαχαχ για γελια και για κλαματα ελλας το μεγαλειο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελέγξτε και όλα τα στοιχεία του προηγούμενου ασφαλιστηρίου με αυτά που έχει η ΑΑΔΕ μήπως 'χτυπάει' κάπου λάθος (αφμ και λοιπά στοιχεία)

      Διαγραφή
  11. Paidia mou eleikse k mena alla den m exei erthe idopiitirio st taxisnet ti mporw na kanw?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το ασφαλίσετε άμεσα! Ειδοποιητήριο θα υπήρχε αν φαινόταν το αυτοκίνητο ανασφάλιστο σε προηγούμενο ηλεκτρονικό έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει νέος ηλεκτρονικός έλεγχος και να εντοπιστεί το όχημα σας ανασφάλιστο ή να σας σταματήσει η τροχαία και να επιβληθεί πρόστιμο.

      Διαγραφή
  12. Έχω ένα μηχανάκι το οποίο αγόρασα στο όνομα μου το οποίο είχε ασφάλεια του άλλου κατοχου που αγόρασα.Μετα από δύο μήνες και κάτι με χτύπησε ένα αμαξι το οποίο ήρθε ο ασφαλιστής έκανε την διαδικασία όλη και πήγα να το φτιαξω ώστε να πάρω το ποσό μετά πίσω από την ασφαλιστική.το θέμα είναι θα το πάρω το ποσό πίσω? η θα έχω θέμα γιατί το μηχανάκι είναι στο όνομα μου ενώ η ασφάλεια στο όνομα του ιδιοκτήτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1033/28.1.2016 το όχημα πρέπει να ασφαλιστεί στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη εντός 7 ημερών από την μεταβίβαση. Η ασφάλεια του προηγούμενου ιδιοκτήτη ακυρώνεται μετά τη μεταβίβαση και καλύπτει ατυχήματα μόνο για διάστημα 30 ημερών από τη μεταβολή της κυριότητας ή/και της κατοχής. Αυτό σημαίνει ότι το μηχανάκι αυτή τη στιγμή δεν έχει έγκυρη ασφάλιση

      Διαγραφή
  13. καλησπερα.αγορασαμε ενα αυτοκινητο ημερα τριτη..παρασκευη ο προηγουμενος κατοχος σταματησε την δικια του ασφαλεια χωρις να ενημερωσει εμας..εμεις ειχαμε μιλησει με τον ασφαλσιτη ωστε να κανει ασφαλεια και να μας κανονισει να κανουμε μικτη...δεν εγινε τιποτα απο ολα αυτα οπως μαθαμε επειτα και ακριβως την επομενη τριτη ξημερωματα μας κλεψανε το αμαξι αξω απο το σπιτι...μλησα με αλλο ασφαλιστη και μου ειπε οτι μπορω να τον κυνηγησω επειδη ολοι οι ασφαλιστες εχουν ασφαλεια αστικης ευθυνης για την επιχειρηση τους και κατα συνεπεια για τους πελατες του γραφειου....ισχυει κατι τετοιο?καποιοι λενε ναι καποιοι οχι...εμεις χασαμε 13000 χιλιαρικα απο τη βλακεια του ασφαλιστη ενω σε οσα οχηματα εχουμε σε αυτον στελνει μηνυμα και του κανω καταθεση τα σφαλιστηρια χωρις κθυστερησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ισχύει ότι οφείλει να έχει ασφάλεια αστικής ευθύνης που σας καλύπτει από λάθη ή παραλείψεις του που σας ζημιώνουν. Ωστόσο έχει σημασία το πως του αναθέσατε να το ασφαλίσει, αν έγινε απλά προφορικά ή του στείλατε όλα τα χαρτιά του οχήματος για να προχωρήσει στην ασφάλισή του; Βάσει νόμου υπάρχει η προθεσμία των 7 ημερών για να ασφαλιστεί το όχημα που μεταβιβάζεται.

      Διαγραφή
  14. ευχαριστω για την απαντηση .του τηλεφωνησαμε και τεσσερεις μερες πριν το κλεψουν δηλαδη τρεις μερες μετα που καναμε μεταβιβαση του εστειλα με εμαιλ τα χαρτια και την επομενη του πληρωσα και τα ασφαλιστρα του φορτηγου που εχουμε..γενικα πληρωνουμε παντα πριν ληξη η ασφαλεια..εχουμε καλο ιστορικο σαν πελατες του..μιλησαμε μια μερα πριν την κλοπη και συμφωνησαμε στο ποσο και στο να προχωρησει αλλα δυστυχως δεν εκανε κατι...εχω μιλησει με δικηγορο αρα εχω ελπιδες να το συνεχισω...μη πληρωσω και αλλα λεφτα στο δικηγορο τουλαχιστον εαν δεν εχουμε πιθανοτητες?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά θα πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε ότι κάνατε από πλευράς σας τις απαραίτητες ενέργειες προς ασφάλιση του οχήματος και η ασφάλεια καθυστέρησε να γίνει με υπαιτιότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τα δικαιώματά σας καλώντας στο 1520

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σας ! Η ασφάλεια μου τελειώνει 22 Δεκεμβρίου Σάββατο ! Πρώτη φορά θα κάνω ασφάλεια μέσο διαδυκτιου και πρέπει να επιλέξω ημερομηνια πότε να ξεκινήσει η ασφάλεια μου ! Να επιλέξω 22;; Θα σταλθεί στο email μου να γίνει η εκτύπωση ! Ευχαριστώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημερομηνία ανανέωσης θα βάλετε ίδια με την λήξη, απλά καλό είναι να το έχετε εξοφλήσει 1-2 ημέρες νωρίτερα για να έχει φανεί η πληρωμή στο σύστημα και να είστε 100% καλυμμένος.

      Σαν διαδικασία ναι, με το που βεβαιωθεί η πληρωμή, σας στέλνουν το ασφαλιστήριο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση email που έχετε δηλώσει.

      Διαγραφή
  16. Εχω ανανεωσει την ασφαλεια μου 4ημερες νωριτερα αλλα στη εφαρμογη δεν φαινεται να εχει ανανεωθει.τι κανω. Εχω ηλεκτρονικα το νεο συμβολαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμβαίνει να καθυστερεί να εμφανιστεί όταν γίνεται νωρίτερα. Ξαναελέγξτε το μετά την ημερομηνία ανανέωσης, θα έχει εμφανιστεί.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα θέλω να αγοράσω ένα scooter με σκοπό να μεινμε ακινητο μέχρι να δώσω για δίπλωμα γτ λόγω απεργιων δν μπορώ να δώσω εξετάσεις μπορώ να το ασφαλισω εφοσον δν εχω δίπλωμα? Κ αν οχι τι πρεπει να κάνω ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, ναι το scooter με το που αγοραστεί πρέπει να ασφαλιστεί στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη. Η μόνη περίπτωση που υπάρχει απαλλαγή ασφάλισης είναι αν τεθεί σε ακινησία με προσωρινή κατάθεση πινακίδων στη ΔΟΥ που ανήκετε. Εαν θέλετε να το ασφαλίσετε και δεν έχετε ακόμα το δίπλωμα, θα δώσετε το δίπλωμα κάποιου κοντινού σας προσώπου, και όταν βγει το δικό σας το στέλνετε στην ασφαλιστική να δηλωθείτε και εσείς ως οδηγός (με πρόσθετη πράξη στο ασφαλιστήριο που ήδη θα έχετε). Στους νέους οδηγούς συνήθως υπάρχει προσαύξηση στο τελικό ασφάλιστρο. Εννοείται βέβαια πως σε αυτό το διάστημα μέχρι να λάβετε το δίπλωμα στα χέρια σας και να το δηλώσετε στην ασφαλιστική, δεν έχετε καμία απολύτως κάλυψη για να το οδηγήσετε.

      Διαγραφή
  18. Θα ηθελα να μαθω πως μπορω να ασφαλισω το αυτοκίνητο μου σήμερα γιατί μόλις το είδα ότι λήγει η ασφαλεια και δεν μου έχουν στηλει ειδοποίηση .Είναι Σάββατο και η ασφαλιστικη είναι κλειστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμής που διαθέτουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες. Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ασφαλιστικής σας, θα δείτε όλες τις δυνατότητες πληρωμής που σας παρέχει για την ανανέωση της ασφάλειας σας. Ωστόσο λόγω τριημέρου, η πληρωμή σας ενδέχεται να εμφανιστεί στο σύστημα από την Τρίτη και μετά.

      Αν η ασφάλεια σας έχει λήξει, θα πρέπει να γίνει νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

      Διαγραφή
  19. Καλησπερα σας.Το συμβόλαιό μου έληξε 2.4 .2019 στις 00.01 πμ..Εχτές 01.04 έκανα ανανεώση σε άλλη εταιρεία αλλά ξεκίνησε να ισχύει στις 03.04.2019. Για αυτή τη μια μέρα υπάρχει πρόβλημα ? Μπορω να κυκλοφορησω ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε εταιρία έχει διαφορετικό σύστημα για τις ανανεώσεις και την έναρξη των νέων συμβολαίων.
      Επειδή πολλές φορές μεσολαβεί και ένα διάστημα που μπορεί να είναι μέχρι και ώρες ή 1-2 ημέρες (αν είναι Σαββατοκύριακο ή αργία) μέχρι να εμφανιστεί η πληρωμή στο σύστημα τους, για αυτό και η έκδοση του ασφαλιστηρίου γίνεται μόλις επιβεβαιωθεί η πληρωμή. Στη δική σας περίπτωση, μείνατε για κάποιες ώρες χωρίς κάλυψη.

      Στην επόμενη ανανέωση καλό είναι να κάνετε την πληρωμή 1-2 ημέρες πριν τη λήξη.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα σας!
    Έχω μια απορία και μέχρι στιγμής κανείς ασφαλιστης δεν μου δίνει μια απάντηση... Εγώ πληρωνομαι τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα... Η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου λήγει στις 21/9.. Τους ρώτησα πως μπορώ να μεταφέρω την ημερομηνία να πληρώνω 1η του μήνα γιατί δεν με βολεύει στις 21 και μου είπαν μην πληρώσετε νωρίτερα και ελάτε την 1η του μήνα αλλά θα είστε ανασφαλιστη μέσα σε αυτό το 10ημερο και ότι το κράτος δεν θα μου κόψει πρόστιμο ούτε θα αλλάξει η τιμή και οι παροχές του συμβολαίου μου.. Ισχύει αυτό;; Τι να κάνω;; Υπάρχει τρόπος να πληρώνω όταν πληρωνομαι ή θα με πάρουν στον λαιμό τους αν τους ακούσω;;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας,
      Η ασφάλεια σας ασφαλώς και πρέπει να πληρωθεί στη λήξη της. Αν αφήσετε να περάσει το 10ημερο, προφανώς και δεν είσαστε καλυμμένη, ούτε μπορείτε αυτό το διάστημα να το μετακινήσετε (αναλαμβάνετε το ρίσκο να συμβεί κάτι;) και κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πως δεν θα γίνει κάποιος ηλεκτρονικός έλεγχος ή ενδεχομένως και να αλλάξει η πολιτική της εταιρίας (σε τιμολόγηση/όρους) μόλις αλλάξει ο μήνας. Ειδικά αν έχετε συμβόλαιο αρκετά χρόνια στην ίδια εταιρία, ίσως να έχετε κάποιες καλύψεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στα νέα συμβόλαια. Αν δεν πληρώσετε την ανανέωση στην ημερομηνία λήξης, το συμβόλαιο σας ακυρώνεται και πρέπει να γίνει νέο συμβόλαιο.

      Αν θέλετε να παρατείνετε την ημερομηνία πληρωμής, η πιο ασφαλής επιλογή είναι να καταθέσετε πινακίδες στην ΔΟΥ που ανήκετε για 10ημέρες (θέτοντας το σε προσωρινή ακινησία) και να το ασφαλίσετε μετά το 10ήμερο. Μόλις το ασφαλίσετε στην ημερομηνία που θέλετε, προσκομίζετε το ασφαλιστήριο στη ΔΟΥ και παίρνετε πίσω τις πινακίδες να το κυκλοφορήσετε ξανά.

      Διαγραφή
    2. Δεν με ενημέρωσαν καθόλου για όλα αυτά και μου είπαν μάλιστα ότι δεν θα συμβεί και τίποτα.. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξυπηρέτηση.. Είμαι υποχρεη!!

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα,σήμερα το απόγευμα έμεινα από μπαταρία κ πήρα τον ασφαλιστή μου να μου δώσει το τφ της οδικής βοήθειας...
    Αφού με διαβεβαίωσε αρχικά ότι δεν πλήρωσα τα ασφάλιστρα της ανανέωσης του συμβολαίου, επομένως είχα ανασφαλιστο όχημα...Τελικά ευτυχώς αποδείχθηκε ότι του τα είχα πληρώσει διατραπεζικα κ του είχα στείλει κ με email την απόδειξη !!! Το αποτέλεσμα είναι ότι ναι μεν μου ασφαλισε το όχημα με σημερινή ημερομηνία, ήμουν όμως ανασφάλιστη λόγω δικής του υπαιτιότητας για 9 μήνες!!! Λογικά δεν θα πληρώσω πρόστιμο 250€ Κάποια στιγμή έστω και αναδρομικά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας, το θετικό για εσάς είναι ότι σε αυτό το διάστημα δεν είχατε κάποιο περιστατικό και δεν σας σταμάτησε για έλεγχο η τροχαία. Το αρνητικό είναι ότι αν γίνει κάποια στιγμή ηλεκτρονικός έλεγχος με αναδρομική ισχύ τότε το αυτοκίνητο σας όντως θα φαίνεται ανασφάλιστο στο σύστημα για το συγκεκριμένο διάστημα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πρόστιμο για εσάς καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα νέος έλεγχος.

      Διαγραφή
  22. Tin deutera pou perase mou ekane metavivasei o pateras mou to amaji sto diko mou lnoma i asfaleia tou kanonika elige 22/7 eno rin meta viavasei tin ekana 13/7 kai ematha tora oti den isxeih i asfaleia mou..ithela na rotiso poses meres exo periothoreio na to asfaliso afou eginan opos sas ejifisa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ημέρα που έγινε η μεταβίβαση του αυτοκινήτου έπρεπε να γίνει νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο στα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, όπως αυτά αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας. Από τη στιγμή που δεν έγινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, για να αποφύγετε οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες, η ασφάλιση του πρέπει να γίνει άμεσα.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα,δεν είδα το mail της ανανέωσης και ξέχασα για 4 μέρες να το ανανεώσω αλλά το δέχτηκε και έκανα ανανέωση άμεσα χωρίς να με μπλοκάρει...είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα γίνει αναδρομικά έλεγχος;δεν το γλυτώνω με τπτ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τελευταία ηλεκτρονική διασταύρωση επέβαλε πρόστιμο σε όσα οχήματα φαίνονταν ανασφάλιστα στο σύστημα την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος. Αν αποφασίσουν ο επόμενος έλεγχος να γίνει με αναδρομική ισχύ, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πράξατε ορθά να ανανεώσετε άμεσα το ασφαλιστήριο σας.

      Διαγραφή