29 Ιουν 2016

Χρειάζεται να εκτυπώσω το ασφαλιστήριο αυτοκινήτου;

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια σύγχυση ως προς τα ηλεκτρονικής μορφής ασφαλιστήρια για το αν θα πρέπει να εκτυπώνονται ή όχι.

Ο νόμος ορίζει να υπάρχει ασφαλιστήριο σε ισχύ, χωρίς να κάνει διακρίσεις στη μορφή που θα είναι αυτό (είτε εκτυπωμένο σε χαρτί, είτε σε ηλεκτρονική μορφή). Το πρόβλημα πολλές φορές δημιουργείται στον έλεγχο της Τροχαίας και κυρίως στην επαρχία, καθώς από ορισμένα μεμονωμένα όργανα της Τροχαίας υπάρχει "άρνηση" να δεχθούν τις νέες τεχνολογίες, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη ενημερωθεί από την υπηρεσία τους πολλές φορές για το θέμα αυτό, κάτι που επιβεβαιώνει και η ίδια η Διεύθυνση Τροχαίας.

Εξάλλου, ακόμα και να μην έχεις κανένα αποδεικτικό μαζί σου, η Τροχαία μπορεί να συνδεθεί επιτόπου στη κεντρική βάση δεδομένων που τηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο και να ελέγξει αν το όχημα είναι όντως ασφαλισμένο ή όχι. 

Συνοψίζοντας, για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα, αρκεί να έχεις μαζί σου κάποιο αποδεικτικό ότι έχεις πληρώσει τα ασφάλιστρα και ότι υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ. Το αν θα έχεις το ασφαλιστήριο εκτυπωμένο σε χαρτί ή σε ηλεκτρονική μορφή (π.χ σε ηλεκτρονικό αρχείο στο κινητό σου) αυτό είναι στην επιλογή του καθενός και σε έλεγχο της τροχαίας θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, εφόσον είναι νόμιμο. Όπως επίσης πρέπει να γίνει δεκτό και το ασφαλιστήριο που έχει εκτυπωθεί σε απλό χαρτί Α4 και όχι σε επίσημο χαρτί της ασφαλιστικής όπως γινόταν παλαιότερα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ημερομηνία λήξης της ασφάλισης, καθώς ακόμα και για μια ημέρα να καθυστερήσεις να το πληρώσεις, το ασφαλιστήριο ακυρώνεται αυτόματα και μένεις ανασφάλιστος!

Τέλος, αν ανανεώθηκε έγκαιρα η ασφάλεια αλλά δεν έχεις λάβει ακόμα το νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, υπάρχει προθεσμία 5 ημερών μέχρι να το λάβεις. Σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας
 κατά το διάστημα αυτών των 5 ημερών γίνεται αποδεκτό το ειδοποιητήριο πληρωμής (ή προσφορά ασφάλισης) μαζί με την απόδειξη πληρωμής (το οποίο επιβεβαιώνει την πληρωμή των ασφαλίστρων στην ασφαλιστική).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου