15 Σεπ 2016

Ασφαλιστικές εταιρίες: Ανακατατάξεις στην αγορά μετά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κόντρα στη γενική αρχή που θέλει την ιδιωτική ασφάλιση να αναπτύσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας, η ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα μας καλείται να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον ύφεσης. Τη δύσκολη αυτή εξίσωση θα πρέπει να λύσει ο ασφαλιστικός κλάδος, που βλέπει τα μερίδιά του να συρρικνώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας χάσει σε επτά χρόνια μνημονίων το 33% του κύκλου εργασιών του.

Απάντηση σε αυτόν τον γρίφο επιχειρείται να δοθεί μέσα από την αυτορρύθμιση της αγοράς, που, τα τελευταία χρόνια και καθώς η πίτα μικραίνει, περιορίζεται όχι μόνο σε επίπεδο τζίρου, αλλά και σε αριθμό εταιρειών. Τα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών που δημοσιεύει η «Κ» αναδεικνύουν ως μεγάλους κερδισμένους τους ισχυρούς του κλάδου και επιβεβαιώνουν την επικράτηση ξένων πολυεθνικών ομίλων, που εν μέσω κρίσης διευρύνουν τα μερίδιά τους είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω επιθετικής τιμολογιακής και προϊοντικής πολιτικής.

Σε αντίθεση με την πρακτική των προηγούμενων χρόνων, το ξεκαθάρισμα της αγοράς γίνεται πια σχεδόν αναίμακτα. Από τις ηχηρές ανακλήσεις αδειών που αποτελούσαν στο παρελθόν ένδειξη αποφασιστικότητας των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών (άλλο εάν η πολιτική των ανακλήσεων συνιστούσε στοιχείο πολιτικής αναποτελεσματικότητας), περάσαμε στην εποχή των συμφωνημένων μεταβιβάσεων χαρτοφυλακίων και στις «βελούδινες» απομακρύνσεις από την αγορά. Εξελίξεις, όπως η αποχώρηση της ασφαλιστικής εταιρείας Αιγαίον από την αγορά, αλλά και οι πρόσφατες κινήσεις για τη μεταφορά των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της International Life και της Enterprise Insurance, σηματοδοτούν στροφή προς πιο ορθολογικές λύσεις προς όφελος των ασφαλισμένων.

Οι εξαγορές

Στον τομέα των εξαγορών, στην κορυφή των εξελίξεων το 2016 ήταν η μεταβίβαση της Eurolife στον όμιλο Fairfax και αν και η αλλαγή μετόχου δεν επηρεάζει την κατάταξη της εταιρείας στον ασφαλιστικό χάρτη από άποψη μεριδίου, θωρακίζει την κεφαλαιακή της θέση και της επιτρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της, διευρύνοντας τα κανάλια διανομής και τα προϊόντα της. Σε αντίθεση με τη Eurolife, σημαντική αναδιάταξη σκηνικού συνιστά η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από το γερμανικό όμιλο της Ergo, εξαγορά που καθιερώνει την ενιαία εταιρεία στην πρώτη θέση στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Εθνική Ασφαλιστική, ενώ στο σύνολο γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων ζωής ο νέος όμιλος που θα προκύψει από την απορρόφηση της ΑΤΕ θα καταλάβει την πέμπτη θέση στη γενική κατάταξη των εταιρειών. Ως μητέρα των μαχών θεωρείται πάντως η επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που τοποθετείται στα τέλη του 2016.

Με βάση τα στοιχεία του 2015, η Εθνική Ασφαλιστική, η ολλανδική ΝΝ, η επίσης ολλανδική Interamerican, η καναδική πλέον Eurolife και η γερμανική Ergo κυριαρχούν στην πρώτη πεντάδα των ασφαλιστικών ομίλων στο σύνολο γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων ζωής, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η γερμανική Allianz, η ιταλική Generali, η ελληνική Ευρωπαϊκή Πίστη (στην οποία μέτοχος με ποσοστό 15% είναι πλέον η EBRD), η γαλλική AXA Ασφαλιστική και η αμερικανική MetLife.

Ο ανταγωνισμός

Ο έντονος ανταγωνισμός ευνοεί τις εταιρείες που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, διαθέτουν δηλαδή υψηλά κεφάλαια και τεχνογνωσία, που τους επιτρέπει να καθοδηγούν τον ανταγωνισμό, ισχυροποιώντας τη θέση τους στην αγορά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Interamerican, η εταιρεία που, έχοντας αξιοποιήσει την τεχνολογία, αυξάνει συνεχώς τον ασφαλισμένο στόλο οχημάτων που διαθέτει, συγκεντρώνοντας μερίδιο 11,7% στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, αλλά και το 8,6% στον κλάδο ζωής, στον οποίο δραστηριοποιείται με αιχμή τις υπηρεσίες υγείας. Την πρωτοκαθεδρία της Interamerican στον κλάδο αυτοκινήτου απειλεί η ενιαία εταιρεία που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με την Ergo, η οποία με βάση τα ασφάλιστρα του 2015 συγκεντρώνει μερίδιο 12,2% και τζίρο 99,5 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος αυτοκινήτου συνεχίζει πάντα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά με αβέβαιες προοπτικές, καθώς όσο ο ανταγωνισμός εντείνεται, οι αντοχές εξαντλούνται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου