21 Φεβ 2017

Αυτοκίνητο: Ταξιδεύοντας με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες


Ο φετινός χειμώνας εξελίχθηκε με ιδιαίτερα σκληρές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, φέρνοντας συχνά ακραίες θερμοκρασίες, και καιρικά φαινόμενα που ειδικά όταν είσαι στο αυτοκίνητο και ταξιδεύεις, εναλλάσσονται αρκετά απότομα και μπορεί να σε αιφνιδιάσουν.

Είναι ιδιαίτερα συχνά το φαινόμενο άλλωστε να ξεκινάς με διαφορετικό καιρό το ταξίδι σου και στη διάρκεια της διαδρομής να υπάρχουν πολλές καιρικές μεταβολές, φτάνοντας στο προορισμό σου με εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Για αυτό και είναι σημαντικό, είτε ταξιδεύουμε για λόγους αναψυχής, είτε πρέπει να ταξιδέψουμε για συγκεκριμένους λόγους, να είμαστε προετοιμασμένοι από πριν να αντιμετωπίσουμε τις καιρικές συνθήκες και να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση.

Πρώτα από όλα σημαντικό ρόλο παίζει η καλή κατάσταση, έλεγχος και προετοιμασία του αυτοκινήτου πριν από κάθε μικρό ή μεγάλο ταξίδι, καθώς και να ελέγξουμε online αν η ασφάλεια του αυτοκινήτου είναι σε ισχύ.

Προσοχή χρειάζεται και στον τρόπο που θα τοποθετήσουμε τις αποσκευές ώστε να μην έχουμε μετατόπιση φορτίου και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μαζί μας τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο, τόσο τον χειμώνα όσο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, ενδέχεται ο καιρός να έχει αρκετές εναλλαγές και διακυμάνσεις, δυσχεραίνοντας συχνά και τις συνθήκες οδήγησης.

Οπωσδήποτε, πρέπει να λαμβάνουμε συνεχώς υπόψη μας τις συνθήκες και τις όποιες μεταβολές. Π.χ. όταν πέφτει πολύ η θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον, οδηγώντας στην Εθνική με θερμοκρασίες κάτω από 0 βαθμούς γνωρίζεις πως ο δρόμος ενδέχεται να κρύβει πολλές παγίδες λόγω πάγου (ειδικά τις πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες). Αντίστοιχα θα πρέπει να είμαστε και πιο επιφυλακτικοί στο γκάζι και με ήπιες κινήσεις στο τιμόνι, στο φρένο και γενικά στο χειρισμό του αυτοκινήτου.

Τηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις, έχουμε αναμμένα φώτα και αν δούμε πως οι συνθήκες να χειροτερεύουν πολύ (πχ σε πολύ έντονη βροχόπτωση, ή χιονόπτωση, ή πολύ ομίχλη με πολύ χαμηλή ορατότητα), σταματάμε δεξιά σε ασφαλή χώρο και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να καλυτερέψουν οι συνθήκες οδήγησης.

Επίσης, αν κυκλοφορήσουμε σε ορεινές περιοχές ή ημέρες με έντονη χιονόπτωση, φροντίζουμε να έχουμε στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες (ή χιονοκουβέρτες) καθώς ενδέχεται να χρειαστούν και να αποτρέψουν δύσκολες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να χαιρόμαστε τις διαδρομές και να φτάνουμε πάνω από όλα με ασφάλεια στον προορισμό μας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου