6 Απρ 2017

Είναι υποχρεωτικό να κάνω ασφάλιση στον έμπορο που αγοράζω αυτοκίνητο;

Ένα από τα ερωτήματα σας αφορά την έγκαιρη ασφάλιση όταν αγοράζετε αυτοκίνητο από έναν έμπορο και κατά πόσο είσαστε υποχρεωμένοι να το ασφαλίσετε είτε στον ίδιο, είτε μέσω τράπεζας εάν η αγορά έχει γίνει μέσω χρηματοδότησης. 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση του αυτοκινήτου βάσει νόμου και το δεύτερο την επιλογή της ασφαλιστικής και του δικτύου μέσω του οποίου θα γίνει η ασφάλιση. Σε αυτό το δεύτερο σκέλος, ανεξάρτητα από τον τρόπο αγοράς (μέσω χρηματοδότησης ή μη), η επιλογή του που θα ασφαλιστεί το αυτοκίνητο παραμένει στην κρίση του αγοραστή. 

Το που θα ασφαλιστεί το αυτοκίνητο είναι δικαίωμά σας να το επιλέξετε εσείς ως αγοραστής, προσέχοντας ωστόσο αν είναι μέσω χρηματοδότησης να καλύπτει τους όρους (συνήθως είναι απαραίτητο να υπάρχει κάλυψη πυρός και κλοπής με την αξία αγοράς του αυτοκινήτου) που ζητάει η τράπεζα ή η εταιρεία χρηματοδότησης που έχει εγκρίνει την αγορά του αυτοκινήτου στο όνομά σας.

Εάν το αυτοκίνητο είναι καινούριο και δεν έχει ακόμα πινακίδες κυκλοφορίας, η ασφάλιση μπορεί να γίνει και νωρίτερα με βάση τον αριθμό πλαισίου που αποτελεί την ταυτότητα του αυτοκινήτου, και στη συνέχεια μόλις βγουν οι πινακίδες στέλνετε συμπληρωματικά την άδεια κυκλοφορίας στην ασφαλιστική να κάνει μια πρόσθετη πράξη για να καταχωρηθεί και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στο σύστημα.

Εάν η αγορά αφορά μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, κάνετε τη διαδικασία της ασφάλισης την ίδια ημέρα που θα γίνει η μεταβίβαση και θα βγει η νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά σας.

Η επιλογή λοιπόν είναι δική σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου