21 Ιουν 2017

Προς "πάγωμα" για 6 μήνες το πρόστιμο στα ανασφάλιστα οχήματα;

Μια τελευταία ευκαιρία φαίνεται να είναι έτοιμο να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων με εξάμηνη παράταση, προκειμένου να το ασφαλίσουν και να γλυτώσουν το πρόστιμο.

Ως κύρια αιτία για την εξάμηνη αυτή παράταση, εμφανίζονται οι αρκετές χιλιάδες λάθος ειδοποιήσεις που εστάλησαν σε ιδιοκτήτες που δεν υπαγόντουσαν σε αυτή την κατηγορία και το χάος που προκλήθηκε. Το πρόστιμο δεν θα ακυρωθεί για τους ανασφάλιστους, απλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους δοθεί μια περίοδος χάριτος 6 μηνών ώστε να ασφαλίσουν το όχημά τους και να γλυτώσουν το πρόστιμο, ενώ ταυτόχρονα να επικαιροποιηθεί η λίστα και να διευθετηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν.



Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μετά την πολύμηνη αναμονή του ελέγχου, σχεδιάζει να δώσει και νέα ευκαιρία στους ανασφάλιστους κατόχους οχημάτων και εξετάζει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση όμως ότι σε εύλογο διάστημα, το οποίο πιθανότητα θα είναι εντός έξι μηνών, θα πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους.

Αν στο διάστημα αυτό δεν ασφαλιστεί το όχημα,  τότε είναι πιθανό να αποφασιστεί διπλασιασμός του προστίμου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, Ειδοποίηση Εντοπισμού Ανασφάλιστου Οχήματος σύμφωνα με την οποία τους επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ έχουν λάβει λανθασμένα περίπου 350.000-450.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι:
  • Έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, με κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ 
  • Τα οχήματα έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και έχουν καταλήξει σε Κέντρα Ανακύκλωσης.
  • Δεν έχουν πλέον στην κατοχή τους τα οχήματα καθώς τους τα έχουν κατάσχει ή κλέψει.
  • Τα οχήματά τους έχουν πουληθεί-μεταβιβαστεί αρκετό χρονικό διάστημα πριν και δεν είναι πλέον στο όνομά τους.
  • Οι "άτυχοι" της υπόθεσης που ναι μεν ασφάλισαν τα οχήματά τους στις 6 Ιουνίου, αλλά λίγα λεπτά ή λίγες ώρες αφότου διενεργήθηκε η διασταύρωση, εντοπίζοντας τους το σύστημα ως ανασφάλιστους.
  • Όσοι έχουν μεταβιβάσει τα οχήματά τους μετά τις 6 Ιουνίου, αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί.
  • Τα αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες όσων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τα οποία κυκλοφορούν ασφαλισμένα εκτός ελληνικών συνόρων.
Σε περίπτωση που κάποιος έχει λανθασμένα λάβει ειδοποιητήριο, χωρίς να υπάγεται στην κατηγορία των ανασφάλιστων, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα θα πρέπει να ακολουθήσει μια γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να το αποδείξει και να απαλλαγεί από το πρόστιμο. Έτσι αν ανήκετε στην κατηγορία όσων έχουν λανθασμένα λάβει ειδοποιητήριο, θα πρέπει να απευθυνθείτε είτε στην αρμόδια ΔΟΥ, είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι εξαιρείστε από την ασφάλιση του οχήματος, προκειμένου να σας διαγράψουν από το μητρώο των ανασφάλιστων.


Σε ενδιαφέρουν:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου