26 Ιουλ 2017

Τι πρέπει να κάνεις αν σου κλειδώσουν ψηφιακά αρχεία και ζητάνε λύτρα!

Την ασφάλεια του διαδικτύου ενισχύει η Ελληνική Αστυνομία με την λειτουργία ιστότοπου στα ελληνικά, για όσους πέφτουν θύματα λυτρισμικού.

Την πρωτοβουλία « No More Ransom » της Europol για την αντιμετώπιση του λυτρισμικού ( ransomware ) υποστηρίζει από τις 25 Ιουλίου 2017 η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το λυτρισμικό αποτελεί κατηγορία εξελιγμένου κακόβουλου λογισμικού, που εγκαθίσταται στα υπολογιστικά συστήματα διαδικτυακών χρηστών και κρυπτογραφεί τα αρχεία τους. Ακολούθως οι κυβερνοεγκληματίες απαιτούν την καταβολή λύτρων από τους χρήστες προκειμένου να δοθεί στους τελευταίους το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων τους.

Λόγω της ευρείας έκτασης των μολύνσεων και της μεγάλης αύξησης του αριθμού των θυμάτων λυτρισμικού, στις 25 Ιουλίου 2016 το European Cybercrime Centre (EC3) της Europol, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ξεκίνησε τη λειτουργία ιστοτόπου, όπου μεταξύ άλλων εμπεριέχονται:

  • διαθέσιμα εργαλεία αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές λυτρισμικού, που προσφέρονται από τους συμμετέχοντες εταίρους δωρεάν στους πολίτες,
  • συμβουλές πρόληψης προς τους διαδικτυακούς χρήστες ώστε να αποφύγουν τη θυματοποίησή τους και
  • απευθείας σύνδεσμοι προς τους ιστοτόπους των Αρχών Επιβολής του Νόμου των Κρατών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, προκειμένου τα θύματα να καταγγείλουν τα αδικήματα σε βάρος τους.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από περισσότερες από εκατό Αρχές Επιβολής του Νόμου διαφόρων Κρατών (μέλη της Ε.Ε. και μη) και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών.
Για την εξυπηρέτηση των πολιτών στη χώρα μας, το περιεχόμενο του ιστότοπου No More Ransom (Όχι άλλα λύτρα) μεταφράσθηκε στην ελληνική γλώσσα και είναι διαθέσιμο στο https://www.nomoreransom.org/

Σημειώνεται ότι για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σχετικά με λυτρισμικό, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες.


Σε ενδιαφέρουν:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου