17 Ιουλ 2017

Τι συνεπάγεται η λήξη της προθεσμίας για τα ανασφάλιστα οχήματα;

Η παράταση για τα ανασφάλιστα οχήματα έληξε την περασμένη Παρασκευή 14/7/2017, ωστόσο η νέα ηλεκτρονική διασταύρωση δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς εκκρεμούν ακόμα ζητήματα να διορθωθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων και των δεδομένων που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, στοιχείο που δίνει ακόμα λίγη πίστωση χρόνου στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε εσπευσμένα στις 6 Ιουνίου 2017, με την πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση που έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να εντοπίζει 1.151.000 ανασφάλιστα οχημάτα, με την παράλληλη αποστολή ηλεκτρονικού προστίμου στους ιδιοκτήτες τους. 

Από τον συνολικό αριθμό αυτό όμως, ένα μεγάλο μέρος αφορούσε οχήματα που είτε είχαν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, είτε είχαν λάθος στοιχεία, είτε είχαν κλαπεί κτλ, υποχρεώνοντας τα κυβερνητικά στελέχη να ακυρώσουν τα αρχικά πρόστιμα και να δώσουν παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου 2017 προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη του συστήματος, αλλά και μια τελευταία ευκαιρία στους ανασφάλιστους να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα με τα οχήματά τους, ώστε είτε να ασφαλιστούν, είτε να διαγραφούν από το σύστημα αν εντάσσονται σε άλλες περιπτώσεις.

Παράλληλα, εκδόθηκε νέα εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία το αρχικό πρόστιμο των 250 ευρώ, μειώνεται κλιμακωτά με βάση τον κυβισμό: 

  • 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250 κυβικά.
  • 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα.
  • 200 ευρώ για τα αυτοκίνητα κάτω από 1.000 κυβικά.
  • 250 ευρώ για τα υπόλοιπα οχήματα.
Ωστόσο, όταν πραγματοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική διασταύρωση, το πρόστιμο αυτό δεν θα μπορεί να διαγραφεί και θα πρέπει πρώτα να πληρωθεί και μετά να ασφαλιστεί υποχρεωτικά το όχημα που εμφανίζεται ως ανασφάλιστο.

Πότε θα γίνει όμως η νέα ηλεκτρονική διασταύρωση που αυτή τη φορά θα φέρει νέα και οριστικά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα; 

Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομίας Κ.Παπανάτσιου σε ραδιοφωνική εκπομπή την Παρασκευή 14 Ιουλίου που έληγε η προθεσμία, οι διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα δεν αναμένεται να γίνουν πριν να λυθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τα αρχεία των εμπλεκομένων φορέων και υπουργείων. 

Αυτό δίνει μια ακόμα μικρή πίστωση χρόνου στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων, αλλά μόνο για την ηλεκτρονική διασταύρωση. Σε έλεγχο της Τροχαίας οι παραβάσεις καταλογίζονται κανονικά με τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις που ορίζει ο νόμος. 

Επίσης, μην ξεχνάμε και τις συνέπειες που έχει η εμπλοκή ενός ανασφάλιστου οχήματος σε ένα τροχαίο ατύχημα, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι ότι υλικές και σωματικές βλάβες προκαλέσουν.



Σε ενδιαφέρουν:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου