4 Νοε 2014

Απαλλάσσεται το δημόσιο από το σκάνδαλο Ασπίς με απόφαση του ΣτΕ

Ταφόπλακα στις ευθύνες του δημοσίου για το σκάνδαλο του ασφαλιστικού ομίλου Ασπίς και των «θυμάτων» του που διεκδικούσαν αποζημιώσεις από το κράτος , για πλημμελή εποπτεία , βάζει το Συμβούλιο Επικρατείας με απόφαση του μετά από σχετική προσφυγή ασφαλισμένων επενδυτών.Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν μηχανισμοί αποζημίωσης όπως το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής των ασφαλιστικών εταιριών και ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι των ασφαλιστικών εταιριών του Παύλου Ψωμιάδη δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις βάση του αστικού κώδικα από το δημόσιο.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η προσφυγή και η διεκδίκηση αποζημιώσεων έγινε «θύματα» της ασφαλιστικής εταιρίας «Ασπίς» που διεκδικούσαν από το ελληνικό δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου.


Η απόφαση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας ‘Αννα Καλογεροπούλου) έκρινε ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως) προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.

Δηλαδή η απόφαση κρίνει ότι αρμόδιος μηχανισμός αποζημιώσεων είναι το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής των Ασφαλιστικών Εταιριών , που ωστόσο πρέπει να σημειωθεί συστήθηκε με σχετικό νόμο μετά το κλείσιμο των επίμαχων ασφαλιστικών εταιριών Ασπίς και Commercial Value.

O μηχανισμός αυτός , σύμφωνα με την απόφαση, καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα αν η άδεια ανακλήθηκε λόγω σκόπιμων ή εσφαλμένων ενεργειών, ή παραλείψεων της κρατικής μηχανής, ή πλημμελούς άσκησης κρατικής εποπτείας, ή «απρόβλεπτων και μεγάλης έκτασης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων».


Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει στην απόφασή του ότι η «ευθύνη προς αποζημίωση από τυχόν πλημμελή άσκηση κρατικής εποπτείας επί των ασφαλιστικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις διατάξεις του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα», εφόσον υπάρχει το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 το οποίο επικυρώνει ουσιαστικά ευρωπαϊκές οδηγίες.


Έτσι η σχετική απόφαση υπογραμμίζει ότι:

«Ο ειδικός μηχανισμός αποζημιώσεως των ασφαλισμένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί μηχανισμό κατάλληλο και πρόσφορο για την αποκατάσταση ζημιών που τυχόν προκαλούνται και από την πλημμελή άσκηση της κρατικής δραστηριότητας. Η θέσπιση δε του μηχανισμού αυτού αποκλείει, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταστρώνεται ο ως άνω μηχανισμός, όχι μόνον την ευθεία αλλά και την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα. Ο επίμαχος μηχανισμός, όπως οργανώνεται από το νομοθέτη, δεν προσκρούει σε καμία διάταξη του Συντάγματος».


(Πηγή: Asfalisinet.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου