>

11 Νοε 2014

Αλλάζει το καθεστώς εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιρειών

Αλλάζει, σύμφωνα με την αναθεώρηση του ν.δ. 400/70, το καθεστώς εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιρειών που θα τεθούν σε εκκαθάριση μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, δεδομένου ότι, καταρχήν, καταργείται η ασφαλιστική τοποθέτηση ανά κλάδο ασφάλισης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δικαιωμάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου στα περιουσιακά στοιχεία της ασφαλιστικής.
Παράλληλα οι εταιρείες δεν θα έχουν υποχρέωση να τηρούν φάκελο ζημιών για κάθε ζημιά, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις θα μπορούν να είναι και αρνητικές, κάτι που στο υφιστάμενο πλαίσιο δεν είναι δυνατόν.
Κατά συνέπεια, με βάσει τα όσα θα ισχύσουν στο νέο εποπτικό περιβάλλον (Solvency II):
- δεν θα ξεχωρίζεται ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων που καλύπτουν τις τεχνικές προβλέψεις, αλλά πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης θα διατίθενται για την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων
- τα περιουσιακά στοιχεία θα αντιστοιχούν εξ αδιαιρέτου σε όλους τους ασφαλισμένους και δεν διαχωρίζονται σε περιουσιακά στοιχεία για ασφαλισμένους ζωής, ζημιών ή και ζημιών που καλύπτει το Επικουρικό Κεφάλαιο (αστική ευθύνη οχημάτων).
Επομένως, με βάση το νέο πλαίσιο, οι αναγκαίες αλλαγές στη διαδικασία εκκαθάρισης είναι οι ακόλουθες:
- το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν θα μπορεί να «διοικεί και διαθέτει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν διατεθεί σε τοποθέτηση ασφαλίσεων αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα. Τίτλοι, ομόλογα και λοιπά παρόμοια και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία θα εκποιούνται στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία ή στην τρέχουσα ή συνήθη αξία τους στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Καταθέσεις σε τράπεζες θα περιέρχονται στην άμεση διάθεση και διαχείριση του Επικουρικού Κεφαλαίου», αφού δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστή ασφαλιστική τοποθέτηση για την αστική ευθύνη αυτοκινήτων.
- το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν μπορεί να «διαχειρίζεται από κοινού με τα άλλα αρμόδια όργανα ειδικά το χαρτοφυλάκιο κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτων που βρίσκεται σε ασφαλιστική ή κοινή εκκαθάριση ή πτώχευση.»
- μόνο ο εκκαθαριστής θα μπορεί να αναγγέλλει τους ασφαλισμένους αστικής ευθύνης αυτοκινήτων και το αποτέλεσμα της διαδικασίας να το γνωστοποιεί στο Επικουρικό Κεφάλαιο.
- καθώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων θα καλύπτουν πλέον τους ασφαλισμένους, δημιουργούνται μητρώα στα οποία καταγράφονται περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου