30 Δεκ 2016

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε αύξηση τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε όλη την Ελλάδα

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας από ιούς παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της επίπτωσης των σποραδικών κρουσμάτων και επιδημιών από ιούς τις τελευταίες εβδομάδες, στη χώρα μας.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41). 

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συγκέντρωσε τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ιογενή γαστρεντερίτιδα προς ενημέρωση του κοινού, για το τι είναι, πως προκύπτει και τι μέτρα προφύλαξης πρέπει να λαμβάνονται. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου