27 Σεπ 2017

ΚΕΕΛΠΝΟ: 166 κρούσματα ιλαράς - Ποια άτομα πρέπει να εμβολιαστούν

Συνολικά 166 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί μέχρι τις 21/9/2017 στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη μεγαλύτερη συχνότητα να εμφανίζεται στη Ν.Ελλάδα. 

Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. 

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες  γεωγραφικές περιοχές. 

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι. 

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά. 

Δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, Σύνολο Ελλάδας*
Εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα
με ορολογικό έλεγχο ή/και PCR φαρυγγικού επιχρίσματος
131
Πιθανά κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και
επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα
29
Ενδεχόμενα κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα

6
ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

166
* Περιλαμβάνονται  στοιχεία που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το έτος 2017, μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00.

Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:

  • τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
  • τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.


Σε ενδιαφέρουν:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου