8 Δεκ 2014

Διορθωτικές κινήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών

Μπορεί οι ασφαλιστικές εταιρείες να τα βρήκαν δύσκολα με τα stress tests και, ορισμένες εξ αυτών, να μην πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμασία, όμως, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, τα κεφαλαιακά τους ελλείμματα, στα υποθετικά σενάρια στρεσαρίσματος που δέχθηκαν, δεν είχαν να κάνουν μόνο με την πραγματική έννοια του όρου «έλλειμμα», αλλά με το γεγονός ότι δεν ήταν έτοιμες να λειτουργήσουν με σύγχρονες δομές και υποδομές.
Οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν ότι, η ανάληψη πλέγματος συντονισμένων δράσεων εν όψει solvency II είναι ικανή να περιορίσει αισθητά τις κεφαλαιακές τους υποχρεώσεις έως την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο εποπτικό περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρική διακυβέρνηση, που επιβάλλει στις ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ άλλων, τον πλήρη διαχωρισμό των αναλογιστών από τους εσωτερικούς ελεγκτές. Όποια εταιρεία δεν μερίμνησε πριν τα τεστ αντοχής, παρουσιάσθηκε ενώπιον των ελεγκτών με αυξημένο ρίσκο, που κοστίζει σε κεφάλαια.
Οι αλλαγές στο οργανόγραμμα και τις λειτουργίες των ασφαλιστικές εταιρειών επίσης επιφέρουν περιορισμό κεφαλαιακών αναγκών, όπως και οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τη μηχανογράφηση, που επιτρέπουν ταχύτερο έλεγχο της οικονομικής θέσης κάθε εταιρείας, όπως και περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές.
Τέλος, η ύπαρξη «plan b» για μια σειρά ρίσκων που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μειώνει πιθανές μελλοντικές κεφαλαιακές υποχρεώσεις, ενώ και το Solvency II, προβλέπει, πέραν των προαναφερόμενων, ένα χρόνο παράτασης της προθεσμίας εφαρμογής του για συγκεκριμένες περιπτώσεις κεφαλαιακών προσαρμογών.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου