Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων όπως αυτός προέκυψε μετά την ολοκλήρωση και των τελευταίων ελέγχων τους οποίους διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την ασφαλιστική αγορά.
Η λίστα των ανασφάλιστων οχημάτων περιλαμβάνει, τελικά, περί τις 1.250.000 πινακίδες, όταν η αγορά προέβλεπε ότι ο αριθμός τους θα διαμορφώνονταν κοντά στα 650.000 οχήματα.
Η ανωτέρω εξέλιξη φαίνεται πως έχει διπλή ανάγνωση, στο βαθμό πάντα που θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη το ανωτέρω μέγεθος. Από τη μια οι εταιρείες έχουν να λαμβάνουν περισσότερα έσοδα από τα συμβόλαια ασφάλισης ανασφάλιστων οχημάτων, όπως εξάλλου και το δημόσιο από τα πρόστιμα και τους φόρους, από την άλλη όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το όλο θέμα ως κοινωνικό, δεδομένου ότι θα κληθεί να αποστείλει σε 1.250.000 νοικοκυριά ραβασάκια για την επιβολή προστίμων όταν στο σύνολό της η κοινωνία βιώνει μια νέα φορο-καταιγίδα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
Οι ανωτέρω εξελίξεις κινητοποίησαν, όπως αναφέρουν πληροφορίες του InsuranceWorld, τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και την ίδια την αγορά. Τώρα το ζητούμενο δεν είναι το πότε επιβληθούν τα πρόστιμα, αλλά το πώς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα σενάρια είναι τρία:
- Σύμφωνα με το πρώτο οι επιστολές, που θα είναι ηλεκτρονικές (e mail), θα πρέπει να αποσταλούν στο σύνολο των ανασφάλιστων κατόχων ΙΧ οχημάτων.
- Κατά το δεύτερο, σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποσταλούν πιλοτικά σε 200.000 ανασφάλιστους οι σχετικές ειδοποιήσεις, ώστε μέσω αυτών να ελεγχθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων και να διορθωθούν τυχόν λάθη.
- Βάσει μιας τρίτης πρότασης τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να σταλούν σταδιακά και ανά κατηγορία οχημάτων (ταξί, φορτηγά, αγροτικά, λεωφορεία κ.α.) ώστε και πάλι να αντιμετωπιστούν ευκολότερα τα όποια προβλήματα.
Σχετικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ασφαλιστικής αγοράς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου