23 Ιαν 2022

Πως να μετακινηθείτε με ασφάλεια σε χιόνι και πάγο


Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με χιόνι και παγετό κρύβουν πολλές παγίδες τόσο για τους οδηγούς αλλά και για τους πεζούς.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε κάθε απρόβλεπτη και δύσκολη κατάσταση είναι να είστε προετοιμασμένοι από πριν.

Σας δίνουμε μερικά tips για να έχετε στο νου σας κάθε περίπτωση που μπορεί να αντιμετωπίσετε:

✔ Αν δεν διαθέτετε χιονολάστιχα, χιονοαλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, καλύτερα να μην μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο.

✔ Γενικότερα αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος που να επιβάλλει να μετακινηθείτε, καλύτερα να μη το κάνετε. Σε έντονη χιονόπτωση υπάρχει ήδη δυσκολία στους δρόμους και με το χιόνι τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρετε αν θα το επιτρέψει η χιονόπτωση να φτάσετε και αν θα μπορέσετε να βρείτε μέρος να παρκάρετε ή και να καταφέρετε να επιστρέψετε στο σπίτι.

✔ Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη όλες τις συμβουλές και τις υποδείξεις της τροχαίας και να ακολουθείτε τις οδηγίες τους. Αν σας πουν να αποφύγετε κάποια διαδρομή, θα υπάρχει όντως πρόβλημα και δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρετε και να επιβαρύνετε επιπλέον μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

✔ Μεριμνήστε για το μέρος που θα παρκάρετε ώστε να μπορείτε μετά να βγείτε από τη θέση όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Αποφύγετε να τοποθετήσετε τους κινητήριους τροχούς μέσα σε πολύ μεγάλο όγκο χιονιού.

✔ Μόλις παρκάρετε, σηκώστε όρθιους τους υαλοκαθαριστήρες για να μην παγώσουν πάνω στο παρμπρίζ.

✔ Αποφύγετε να παρκάρετε κάτω από δέντρα και κλαδιά καθώς ενδέχεται κάτω από το βάρος του χιονιού να υποχωρήσουν και να καταπλακώσουν το αυτοκίνητο.

Αν έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα χιονιού στην οροφή, στο καπώ του αυτοκινήτου και στα πλαϊνά μέρη, φροντίστε να το απομακρύνετε πριν ξεκινήσετε, για να μην φεύγουν με επικίνδυνο τρόπο κομμάτια χιονιού για εσάς και τους γύρω σας όταν οδηγείτε.

✔ Οδηγήστε με πολύ χαμηλή ταχύτητα, χαϊδεύοντας το γκάζι (η γνωστή ατάκα που λέμε οδηγήστε σαν να έχετε ένα 'αυγό' ανάμεσα στο πόδι και στο γκάζι) και με απαλές-χειρουργικές κινήσεις στο τιμόνι. Αντίστοιχα όταν είναι να πατήσετε φρένο, προσπαθήστε να φρενάρετε προοδευτικά με ταχύτητα στο κιβώτιο και με πολύ απαλή και σταδιακή πίεση στο πεντάλ του φρένου.

Ανάψτε τα φώτα για να σας διακρίνουν καθώς η χιονόπτωση συχνά συνοδεύεται από χαμηλή ορατότητα. Αν διαπιστώσετε πολύ περιορισμένη ορατότητα, ανάψτε και τους προβολείς ομίχλης μπροστά και πίσω.

Προετοιμαστείτε και λάβετε υπόψη σας πως θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας και οπλιστείτε με υπομονή και ψυχραιμία προσαρμόζοντας αντίστοιχα την οδήγηση σας σε αυτές τις συνθήκες.

Ενημερωθείτε ΠΡΙΝ ξεκινήσετε για την κατάσταση των δρόμων και τι ισχύει για τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε (τόσο για το μέρος από το οποίο θα ξεκινήσετε όσο και τον τελικό σας προορισμό).

Φροντίστε να έχετε γεμάτο ρεζερβουάρ καθώς αν πέσετε σε μεγάλο μποτιλιάρισμα ή αν εγκλωβιστείτε θα πρέπει να έχετε επαρκή καύσιμα για να έχετε θέρμανση και για να μην κινδυνεύσετε να ξεμείνετε, έχοντας μια πρόσθετη παράμετρο να σας αγχώνει.

Καλό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να έχετε στο αυτοκίνητο και νερό, πρόχειρα φαγώσιμα και κουβέρτες για μια περίπτωση ανάγκης.

Σαν πεζοί προσέξετε πολύ που πατάτε, κάνοντας αργά και σταθερά βήματα, προτιμώντας τον καθαρισμένο δρόμο, ή όπου έχει αλάτι ή σε φρέσκο χιόνι αποφεύγοντας να πατήσετε σε πάγο.

Καθαρίστε το πεζοδρόμιο, την είσοδο του σπιτιού, την ράμπα για το πάρκινγκ και τον δρόμο μπροστά από το σπίτι σας ρίχνοντας μόνο αλάτι (αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να ρίξετε νερό), και με ένα φτυάρι να απομακρύνετε το χιόνι ανοίγοντας καθαρό διάδρομο.

Τέλος, έχετε υπόψη σας τον "μαύρο πάγο", το χιόνι δηλαδή που έχει παγώσει και έχει πάρει το χρώμα του οδοστρώματος, και ενώ εσείς βλέπετε το δρόμο χωρίς χιόνι στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί ένα πολύ λεπτό «φίλμ» πάγου που κάνει το οδόστρωμα πολύ ολισθηρό και πολύ επικίνδυνο. Γι' αυτό ακόμα κι αν δεν φαίνεται να είναι ο δρόμος γεμάτος χιόνι, καλό είναι να οδηγείτε με χιονολάστιχα ή χιοναλυσίδες όταν υπάρχουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει έστω και η παραμικρή υποψία πάγου. Αντίστοιχη προσοχή χρειάζεται όταν περπατάτε στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου