11 Ιουλ 2022

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας: Τι καλύπτει και πως θα την αποκτήσεις


Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καλό είναι να έχετε εκδόσει από πριν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας που αναγνωρίζει τον ασφαλιστικό σας φορέα υγείας στο εξωτερικό.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;


Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 27 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Στις καλυπτόμενες παροχές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι παροχές που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες καθώς και με εγκυμοσύνη και τοκετό.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την κάρτα;


Για να δικαιούστε την κάρτα, πρέπει να είστε ασφαλισμένοι ή να καλύπτεστε από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Κάθε μέλος ξεχωριστά μιας οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να έχει τη δική του κάρτα.

Άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και καλύπτονται από κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν κάρτα. Ωστόσο, οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Πως μπορείτε να αποκτήσετε την κάρτα;


Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης ασθένειας

Για να λάβετε την κάρτα πρέπει να απευθυνθείτε στον φορέα ασφάλισης υγείας στον οποίον είστε ασφαλισμένος/η και ο οποίος είναι αρμόδιος να αναλάβει τα έξοδα υγειονομικής σας περίθαλψης.

Στην Ελλάδα, για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ασφαλισμένους → Έκδοση ΕΚΑΑ: https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/elektronikes-yperesies-gia-asphalismenoys

Κατά την καταχώρηση της αίτησης:

Αν η αίτηση αφορά τον άμεσα ασφαλισμένο, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλέξουν «Άμεσα ασφαλισμένος».

Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά τον έμμεσα ασφαλισμένο (προστατευόμενο μέλος), στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλέξουν «Έμμεσα ασφαλισμένος» και εν συνεχεία να καταχωρήσουν τον ΑΜΚΑ και τα λατινικά στοιχεία του ονοματεπωνύμου του έμμεσα ασφαλισμένου.

Με την υποβολή της αίτησης, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) και στη συνέχεια μέσα σε 5-10 (το αργότερο) εργάσιμες ημέρες ο αιτών θα παραλάβει την ΕΚΑΑ στην Διεύθυνση κατοικίας που δήλωσε κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο


Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χορήγησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ μπορούν να μεταβούν και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), προκειμένου να αιτηθούν την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (AΠ:138311/30.06.20 Γενικό Έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Παροχών και Υγείας e-EΦΚΑ).

Για πόσο διάστημα ισχύει η κάρτα; 


Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα και είναι καλύτερο να το ελέγξετε όταν επικοινωνήσετε με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα για να αποκτήσετε την κάρτα.

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας σας δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό; 


Αν η κάρτα σας δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές κράτους μέλους της ΕΕ – ή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας – μπορείτε να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να επικοινωνήσει με τον γιατρό ή το νοσοκομείο του εξωτερικού.  Εάν δεν λυθεί το πρόβλημά σας, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από το SOLVIT.



* Σημαντική Σημείωση: Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:

  • δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
  • δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,
  • δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου