>

1 Ιουλ 2022

Τη σημαντικότερη περίοδο αλλαγών της τελευταίας 10ετίας βιώνει η ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά

Γράφει ο Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, CEO Howden Hellas

Ένας συνδυασμός παραγόντων -φυσικές καταστροφές, άνοδος του πληθωρισμού, πανδημία, ενεργειακή και κλιματική κρίση, μέχρι τη Δαμόκλειο σπάθη ενός γενικευμένου πολέμου-, διαμορφώνει ένα άκρως ρευστό και ευμετάβλητο περιβάλλον.

Νέες τάσεις και αναδυόμενες προκλήσεις δημιουργούν, ειδικά  μέσα στη χρονιά που διανύουμε, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο παγκοσμίως. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση και η συνεπακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις ολοένα μεγαλύτερες σε ένταση, έκταση και συχνότητα φυσικές καταστροφές και τον αντίκτυπο της πανδημίας στην καθημερινότητα, την ψυχολογία και την ανθρώπινη συμπεριφορά, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα οδυνηρής αβεβαιότητας. Μια αβεβαιότητα που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών οργανισμών.

Ο κλάδος σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, για τις οποίες, δυστυχώς, δεν υπάρχουν, προς το παρόν, τα κατάλληλα μοντέλα πρόβλεψης. Συγχρόνως, παρατηρείται περιορισμένο ενδιαφέρον στην ανάληψη κινδύνων, λόγω της μακροοικονομικής αστάθειας, ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα έχουν ως αποτέλεσμα να διευρύνεται η ιδία κράτηση, δηλαδή το κομμάτι του κινδύνου που είναι πρόθυμη να αναλάβει η ίδια η ασφαλιζόμενη επιχείρηση.  

Tα σημεία - κλειδιά για την ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά σήμερα


Σύμφωνα με στοιχεία της Howden Analytics, η σημαντική πτώση των εσόδων από επενδύσεις ήταν η κυρίαρχη τάση στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία, όπως διαφαίνεται θα συνεχιστεί και στο β’ εξάμηνο του έτους. Παρ’ όλα αυτά η κεφαλαιοποίηση των αντασφαλιστών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν γεννά καμία ανησυχία σε επίπεδο ανταπόκρισης της αγοράς στις υποχρεώσεις της.

Σε επίπεδο underwriting, ήτοι ανάληψης κινδύνων, η διεθνής αγορά καταγράφει απώλειες, οι οποίες οφείλονται τόσο στην δευτερογενή έκθεσή της σε κινδύνους (συν-αυξητική επίδραση), όσο και στις ζημίες που εκπορεύονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως στους κλάδους Πλοίων &,Αεροσκαφών και Ενέργειας. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις στις αποζημιώσεις, ως επίπτωση των υψηλών πληθωριστικών τάσεων. 
Για παράδειγμα, η ασφάλιση Περιουσίας & Ευθυνών, το λεγόμενο Property & Casualty που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καλύψεων, παρουσίασε σημαντικά αυξημένο δείκτη ζημιών (loss ratio) κατά 8,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αγγίζοντας το 64,3% σε σχέση με 56% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2020, δηλαδή στην απαρχή της πανδημικής κρίσης, πάντα σύμφωνα με στοιχεία της Howden Analytics.

Οι δείκτες που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, οδηγούν ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι το «απρόβλεπτο» πρώτο τρίμηνο θα επαναληφθεί και στη διάρκεια του δεύτερου, με το combined ratio (δείκτης ζημιών και γενικών εξόδων) των ασφαλιστικών διεθνώς να βρίσκεται στο 94% σε σχέση με 92% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και τη ραγδαία επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, γίνεται προφανές ότι ο δείκτης ζημιών εξαιτίας των επιπτώσεων των συχνότερων και εντονότερων καταστροφικών συμβάντων, θα υποστεί ακόμη ισχυρότερες πιέσεις στο άμεσο μέλλον.

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια του ασφαλιστικού κλάδου παρά τις αντίξοες συνθήκες


Παρά τις αντιξοότητες και το εν γένει εχθρικό για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία περιβάλλον, τα κεφαλαιακά αποθέματα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιριών, όχι μόνο επαρκούν, αλλά λειτουργούν ως «δικλείδα» ασφαλείας, αποτελώντας ένα ουσιαστικό αντιστάθμισμα (buffer) στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ως το σημαντικότερο σημείο αναφοράς -μετά τις κρατικές επιδοτήσεις- για την αποκατάσταση της οικονομική ζημίας που μπορεί να προκύψει από την επέλαση μιας πληθώρας κινδύνων.

Πρόκειται για έναν κλάδο που παραδοσιακά βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και πολύπλευρο ρόλο στην ομαλή έκβαση της καθημερινότητας, πολιτών και επιχειρήσεων, και έχει αποδείξει διαχρονικά, ότι ειδικά σε εποχές αβεβαιότητας, συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προκλήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου