9 Οκτ 2022

5 Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στην τρίτη ηλικία

Η γήρανση επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο κάθε άνθρωπο, επομένως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα πότε θα πρέπει κάποιος να σταματήσει να οδηγεί. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε, η όραση, η ακοή, τα αντανακλαστικά και η δύναμή μας φθίνουν, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερος ο ασφαλής έλεγχος του αυτοκινήτου. Στο μέλλον μπορεί να μετακινούμαστε με αυτοκινούμενα οχήματα. Στο μεταξύ, όμως, η ασφαλής οδήγηση κατά την τρίτη ηλικία προϋποθέτει μερικά απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε, για να παραμείνετε ασφαλείς. 


1. Φροντίστε να ελέγχετε την όραση και την ακοή σας

Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρό σας, για να βεβαιώνεστε ότι τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλα. Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά βοηθήματα, βεβαιωθείτε ότι τα φοράτε πριν ξεκινήσετε την οδήγηση. Να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα των παραθύρων, επειδή τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται μπορούν να αναστείλουν την αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών.

 

2. Αλλάξτε τις συνήθειές σας

Μετακινηθείτε στη διάρκεια της ημέρας, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και αποφύγετε τις ώρες αιχμής. Η νυχτερινή οδήγηση και οι κακές καιρικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν πραγματική πρόκληση και να προκαλέσουν δυσφορία. Επομένως, αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.



3. Επενδύστε σε ένα σύστημα εντοπισμού θέσης, ή αλλιώς GPS

Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, ένα GPS είναι πολύ χρήσιμο και σας γλιτώνει από την αναστάτωση και τον εκνευρισμό σε περίπτωση που πάρετε μια λάθος στροφή. Επιπλέον, σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, μπορεί να σας ανακατευθύνει σε εναλλακτικές διαδρομές, για να αποφεύγετε την κίνηση.

 

4. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες της τεχνολογίας

Η κυκλοφορία αυτοκινούμενων οχημάτων μπορεί να είναι υπόθεση μερικών ετών, ωστόσο πολλά οχήματα διαθέτουν ήδη καινοτομίες που διευκολύνουν την οδήγηση. Ίσως πρέπει, λοιπόν, να αντικαταστήσετε το αυτοκίνητό σας με μια πιο αναβαθμισμένη έκδοση. Αναζητήστε πρακτικά χαρακτηριστικά, όπως το ενσωματωμένο σύστημα GPS και οι αυτόματες προειδοποιήσεις κινδύνου, καθώς και περισσότερες λειτουργίες τεχνολογίας αιχμής, όπως η αυτόματη πέδηση, η ανίχνευση κόπωσης του οδηγού, η έξυπνη προσαρμογή ταχύτητας, το προηγμένο σύστημα νυχτερινής όρασης και ο προσαρμοστικός έλεγχος πλοήγησης που προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά σας ανάλογα με την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος.

 

5. Γυμναστείτε

Με την πάροδο της ηλικίας, οι μύες και οι αρθρώσεις χάνουν την αντοχή και την ευλυγισία τους. Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, οι διατάσεις και η προπόνηση με βάρη μπορούν να μετριάσουν αυτήν την εξέλιξη και να βελτιώσουν τη συνολική σας ευκινησία.

Αν και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα προβλέπει την υποχρέωση επανεξέτασης των προσόντων και της οδηγικής συμπεριφοράς για όλους τους κατόχους άδειας οδήγησης άνω των 74 ετών, αν αισθάνεστε ότι έχουν επηρεαστεί κατά οποιονδήποτε τρόπο οι οδηγικές σας ικανότητες, σκεφθείτε να υποβληθείτε σε νέα αξιολόγηση νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε ότι τα προσόντα και οι ικανότητές σας ανταποκρίνονται στις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές.

Τέλος, εφαρμόστε τον κανόνα του λίγο και συχνά. Για οτιδήποτε κάνουμε, χωρίς τακτική επανάληψη, μπορεί να χάσουμε γρήγορα τις δεξιότητες, αλλά και την αυτοπεποίθησή μας. Το ίδιο ισχύει και για την οδήγηση. Αξιοποιήστε κάθε αφορμή για οδήγηση, όπως για να επισκεφθείτε φίλους ή να κάνετε τα ψώνια σας στο σουπερμάρκετ, για να διατηρήσετε άρτια την οδηγική σας ικανότητα.

Πηγή: Generali blog




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου