3 Φεβ 2016

Σενάριο πτώχευσης εξετάζει το Επικουρικό Κεφάλαιο


Ακόμη και το σενάριο πτώχευσης του Επικουρικού Κεφαλαίου φέρεται να εξετάζει η διοίκηση του φορέα μετά την αρνητική τροπή που υπήρξε κατά τη διάρκεια ψήφισης του νόμου για το Solvency II σχετικά με την ρύθμιση για τις εκκαθάρισης εταιρειών των οποίων οι άδειες θα ανακαλούνται στο μέλλον.

Το γεγονός ότι το Επικουρικό περνά πέμπτο στο δικαίωμα αποζημίωσης μετά την εκκαθάριση της εταιρείας που βάζει λουκέτο, πέρα από το ότι ζημιώνει τον ασφαλισμένο, φέρνει σε οικονομικό αδιέξοδο το ταμείο του, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Επικουρικού να θεωρεί κάτι περισσότερο από ένα αρνητικό σενάριο το ενδεχόμενο να δηλώσει πτώχευση αμέσως μετά την πρώτη  ανάκληση άδειας την οποία θα αποφασίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν το υπουργείο οικονομικών δεν δράσει άμεσα, δεν συγκροτήσει νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και δεν προωθήσει σε πρώτο χρόνο νέο νομοσχέδιο στη Βουλή που θα καλύπτει τα οικονομικά δικαιώματα του Επικουρικού, τότε ο δρόμος της πτώχευσης θεωρείται δεδομένος από υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, στους κόλπους του φορέα σχολιάζεται ως δεδομένο ότι στο άκουσμα της ανάκλησης θα συγκληθεί γενική συνέλευση του Επικουρικού προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση, και σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη λειτουργίας του Επικουρικού περνά αυτόματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και θα αναλάβει να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του φορέα που σήμερα φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ  και μετά την επόμενη ανάκληση θα τα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ.

(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου