27 Ιαν 2016

Κούμπας Συμμετοχών: Θέμα χρόνου η διάλυση της εταιρείας

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η διάλυση της εταιρείας Κούμπας Συμμετοχών, καθώς μπορεί μεν η χθεσινή γενική συνέλευση που θα αποφάσιζε το θέμα να αναβλήθηκε λόγω ελλείψεως απαρτίας, ωστόσο όλα δείχνουν πως η σχετική απόφαση θα ψηφιστεί είτε στις 8 Φεβρουαρίου (α' επαναληπτική ΓΣ) είτε στις 18 του ίδιου μήνα (β' επαναληπτική) αν ούτε στις 8 Φεβρουαρίου δεν παραστεί το 50% των μετοχών.

Μετά την απόφαση που αναμένεται να ληφθεί, θα οριστεί εκκαθαριστής για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην εισηγμένης και το τίμημα που θα εισπραχθεί θα καρπωθεί ουσιαστικά ο Όμιλος Πειραιώς (πιστωτής).

Με βάση τα στοιχεία της 30ης Σεπτεμβρίου, η Κούμπας Συμμετοχών είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 123,1 εκατ. ευρώ, με τραπεζικό δανεισμό 138,5 εκατ. ευρώ και με περιουσιακά στοιχεία (σύνολο ενεργητικού) 15,58 εκατ. ευρώ. Δεν υπήρχαν υποχρεώσεις προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Κούμπας Συμμετοχών περιλαμβάνουν μετοχές εισηγμένων και μη εταιρειών, εταιρικά ομόλογα και σημαντικά ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και μειοψηφικό ποσοστό του Νοσοκομείου Metropolitan (Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα).

Αντίθετα, από τις παραπάνω εξελίξεις δεν θα επηρεαστεί η εταιρεία μεσιτών-συμβούλων ασφαλίσεων Eurobrokers που ελέγχεται από την οικογένεια Κούμπα και όχι από την Κούμπας Συμμετοχών.

Τα αίτια της πτώσης

Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η εταιρεία Κούμπας που δραστηριοποιείτο στο χώρο των μεσιτών-συμβούλων ασφαλίσεων κατέχοντας ηγετική θέση και ακίνητο σημαντικής αξίας στο Μαρούσι.

Αργότερα, η διοίκηση της εισηγμένης (χρηματοδοτούμενη και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) αποφάσισε να μετεξελιχθεί σε holding, αποσχίζοντας την ασφαλιστική της δραστηριότητα (στη σημερινή Eurobrokers) και αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές σε μια σειρά εταιρειών διαφόρων δραστηριοτήτων.

Έτσι, αποκτήθηκαν μειοψηφικά ποσοστά σε εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως του χρηματιστηριακού (πχ Σάρρος), του συμβουλευτικού (πχ Remaco), της υγείας (Metropolitan), της θερμοκοιτίδας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων (Thermi), των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ακινήτων.

Πέραν αυτών, έλαβαν χώρα σημαντικές τοποθετήσεις και σε τίτλους εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ.

Γενικότερος στόχος ήταν να προκύψουν σημαντικές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών στις οποίες ο Όμιλος συμμετείχε, συνέργειες που μεταξύ άλλων θα ωφελούσαν και την Κούμπας Συμμετοχών.

Τι όμως έγινε και χάλασαν τα σχέδια που είχε καταστρώσει η διοίκηση της Κούμπας Συμμετοχών;

Πρώτον, το σύνολο των επενδύσεων έλαβε χώρα πριν το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα οι οικονομικές επιδόσεις και οι αποτιμήσεις των εταιρειών και των ακινήτων που αγοράστηκαν να μειωθούν αισθητά (και σε ορισμένες περιπτώσεις κατακόρυφα).

Δεύτερον, επειδή σημαντικό τμήμα των επενδύσεων βασίστηκε σε τραπεζικό δανεισμό, οι υψηλοί τόκοι επιβάρυναν την εισηγμένη και της επέφεραν σημαντικό πλήγμα.

Και τρίτον, μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της κρίσης, η εισηγμένη ήταν υποχρεωμένη να ρευστοποιεί κατά διαστήματα περιουσιακά της στοιχεία (σε μια προσπάθεια να περιορίσει ως ένα βαθμό τα ανοίγματα που είχε προς τις τράπεζες) «κλειδώνοντας» έτσι αρνητικές υπεραξίες.

(Πηγή: Euro2day.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου