14 Ιαν 2016

Σταματάει τις αποζημιώσεις το Επικουρικό;

Παραμερίζουν χωρίς αιτία το Επικουρικό Κεφάλαιο από τις αποζημιώσεις καθώς παραμένει στον αέρα ακόμα και χωρίς σαφείς κατευθύνσεις η "χαμένη" αρμοδιότητά του να πληρώνει ζημιές εταιρειών που ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους. 

Λόγω της solvency καθολικός διάδοχος της περιουσίας της εταιρείας που θα ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της είναι πλέον ο εκκαθαριστής χωρίς όμως και αυτός να έχει την αρμοδιότητα αποζημιώσεων. Αυτό σημαίνει ότι  το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν μπορεί να πάρει όπως στο παρελθόν τα αποθεματικά της εταιρείας που ανακαλείται η άδειά της και να αποζημιώσει δικαιούχους πληρώνοντας ζημιές. Η ασφαλιστική τοποθέτηση αποδίδεται ολοκληρωτικά στον εκκαθαριστή.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια επιπλέον αλλαγή στα όσα ισχύουν έως σήμερα. Όμως επί της ουσίας το θέμα είναι πρακτικό καθώς η παρεμβολή του Επικουρικού αποτελούσε αφενός αποφόρτιση του εκκαθαριστή από μια επιπλέον υποχρέωση και παράλληλα είχε και χρηστική σημασία καθώς κάποιοι ασφαλισμένοι αποζημιώνονταν άμεσα. Τώρα με τα νέα δεδομένα υπάρχει μετατόπιση των υποχρεώσεων στον εκκαθαριστή με όλες τις προφανείς συνέπειες στην ευελιξία των διαδικασιών.

Ο αποκλεισμός του Επικουρικού από το μέχρι σήμερα έργο του στην αποζημίωση ζημιών μπορεί να αρθεί με νομοθετική ρύθμιση η οποία και θα του αναθέτει σαφώς σε περιβάλλον solvency το έργο της αποζημίωσης όπως το είχε. Διαφορετικά επίσης κατά τις πληροφορίες με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ανατεθεί και στον εκκαθαριστή η υποχρέωση της πληρωμής αποζημιώσεων. 

(Πηγή: Insurance-eea.gr)

1 σχόλιο:

  1. Τόσα χρονια μας λέτε οτι το επικουρικο δεν πληρώνει αν δεν περάσουν πολλά χρονια.Τωρα μας λέτε οτι κάποιοι απο ζημιώνονται αμέσως.Το επικουρικο δια στόματος του κ.Ζορμπ´α διατείνεται οτι τη τεράστια οικονομική τρύπα τη δημιούργησαν οι ασφαλιστικές που έκλεισαν και για αυτο δεν τις θέλουνε.Ας αναλάβουν οι εκκαθαρίσεις τις αποζημιώσεις και τη μεταφορά των περιουσιακών των διότι το επικουρικο δολιως αποκρύπτει την ύπαρξη αυτών των τεράστιων αποθεματικών μη εμφανίζοντας τα στους ισολογισμούς τους.Το ΣΟΛ στον ισολογισμό 2014 αναφέρει οτι τα αποθεματικά αυτά ανέρχονται στο ιλιγγιωδες πόσο των 114εκ ενώ τα ακίνητα τους 98εκ.Πως ακριβώς χρησιμοποιούν αυτά τα π

    ΑπάντησηΔιαγραφή