2 Μαρ 2017

Τραγικό τροχαίο Θήβας: Οι πιθανότερες εκδοχές στο τι έφταιξε και τι πρέπει να συγκρατήσουμε [photos]

Έχουν περάσει λίγα 24ωρα και το πολύνεκρο τροχαίο στο 83ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού στην Θήβα, βρίσκει όλη την Ελλάδα να συζητά ακόμα συγκλονισμένη για το απίστευτο συμβάν που κόστισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα. 

Το τραγικό τροχαίο που λίγες ώρες μετά το άκουσμα της είδησης, είδαμε όλοι από κάμερα ασφαλείας τα τρομακτικά και σοκαριστικά πλάνα, στα οποία ο νεαρός οδηγός της μαύρης Porsche GT2 χάνει τον έλεγχο της και εκείνη με μεγάλη ταχύτητα, μπαίνει σαν βολίδα στο χώρο στάθμευσης και πέφτει πάνω στο ασημί Honda Civic Type R της άτυχης οικογένειας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια τρομακτική έκρηξη και να γεμίσει ο τόπος συντρίμμια, με την τραγική φιγούρα του άτυχου πατέρα ο οποίος βγήκε κυριολεκτικά μέσα από μια πύρινη κόλαση καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από τις τουαλέτες, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί.


Τα ερωτήματα στο τι έφταιξε και ο νεαρός οδηγός της Porsche έχασε εντελώς τον έλεγχο του αυτοκινήτου και καρφώθηκε στο αυτοκίνητο της άτυχης οικογένειας με την τραγική κατάληξη, αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκουν τις απαντήσεις τους. 

Σίγουρα δεν πρόκειται να φέρει πίσω τα χαμένα άτομα, αλλά οι απαντήσεις στα ερωτήματα αρκούν για να παραδειγματίσουν και να μας υπενθυμίσουν σε όλους μας πως μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορεί να αλλάξουν όλα, από μια λάθος επιλογή, μια άτυχη στιγμή, έναν απρόβλεπτο συμβάν (π.χ. λάστιχο).

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλοι εστιάζουν σε δύο κυρίως στοιχεία που φαίνεται ότι είναι οι πιθανότερες αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν.

Τα χειμερινά ελαστικά

Το πρώτο είναι τα χειμερινά ελαστικά που σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας φορούσε το μοιραίο Porsche. Τα συγκεκριμένα ελαστικά είναι κατασκευασμένα για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (έως -20 βαθμούς) και διαφορετικό και πιο περιορισμένο όριο ταχύτητας (συνήθως όχι άνω των 150-170χλμ/ώρα) σε σχέση με ένα συμβατικό ελαστικό.

Αυτό σημαίνει ότι αν βρεθούν σε θερμοκρασίες άνω των 15 βαθμών (που είχε εκείνη τη μέρα) και με πολύ υψηλές ταχύτητες, αρχίζουν και υπερθερμαίνονται και είναι ιδιαίτερα πιθανό να φύγουν κομμάτια, να αρχίσουν να καίγονται και να καταστραφούν εντελώς προκαλώντας απώλεια ελέγχου (που από ότι φαίνεται κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στο συγκεκριμένο τροχαίο).


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα χειμερινά ελαστικά ήταν παραγωγής του 2006 το ένα, ενώ ένα δεύτερο ήταν του 2007 (όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του zougla.gr), προκαλώντας πρόσθετους προβληματισμούς για την αντοχή τους.

Ταχύτητα άνω των 250χλμ/ώρα
Ακόμα πιο καθοριστικός παράγοντας όμως, φαίνεται ότι υπήρξε η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα που είχε αναπτύξει η Πόρσε. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, με τις ενδείξεις και όλες τις εκτιμήσεις, ο νεαρός οδηγός της Porsche σε μεγάλο μέρος της διαδρομής είχε αναπτύξει ταχύτητες ίσες ή και άνω των 250χλμ/ώρα, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για ελιγμούς με αλλαγή λωρίδων σε προηγούμενα σημεία της διαδρομής.

Άλλωστε, στο συγκεκριμένο σημείο που έγινε το ατύχημα υπάρχει η μεγάλη ευθεία που ευνοεί την ανάπτυξη ιδιαίτερα υψηλών ταχυτήτων, ενώ βάσει υπολογισμών αποστάσεων και χρόνου κάλυψης, κάποιοι μιλούν πλέον ανοιχτά και για ταχύτητα 280χλμ/ώρα κατά την στιγμή που είχε αρχίσει να χάνει τον έλεγχο.Η ταχύτητα εισόδου του αυτοκινήτου στο πάρκινγκ, παρά την επαφή με το στηθαίο, φαίνεται να είναι εξωπραγματική (από τις φωτογραφίες του zougla.gr φαίνεται χαρακτηριστικά και η πινακίδα πως εκσφενδονίστηκε από την νησίδα στα αριστερά στη δεξιά πλευρά του δρόμου) και στη συνέχεια, εκτός ελέγχου, πέφτει με το πίσω μέρος του με τρομακτική φόρα πάνω στο σταθμευμένο όχημα, κάτι που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη ταχύτητα που είχε αναπτύξει, και γίνεται λόγος για πρόσκρουση με 230χλμ/ώρα.


Τα δύο αυτά στοιχεία (ταχύτητα άνω των 250χλμ/ώρα και τα χειμερινά ελαστικά) δείχνουν και τα ευρύματα ότι είναι οι πιθανότεροι λόγοι για ότι συνέβη, καθώς 120-150 μέτρα πριν το πάρκινγκ έχουν βρεθεί τόσο κομμάτια από ελαστικό όσο και σπασμένα πλαστικά από τον πίσω προφυλακτήρα.

Αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα υπήρξε κλατάρισμα σε κάποιο από τα ελαστικά της πόρσε, που σε συνδυασμό με την ταχύτητα άνω των 250 χλμ/ώρα προκάλεσε απώλεια ελέγχου και το αυτοκίνητο να "κλειδώνει" σε μια πλαγιαστή θέση με μηδενικά περιθώρια αντίδρασης. 

Τραγικό είναι και το γεγονός στο πως συνέβη το όλο περιστατικό, και στο πως συντέλεσαν όλοι οι παράγοντες ώστε ένα αυτοκίνητο με αυτά τα χιλιόμετρα να περάσει σφήνα την σχετικά μικρή είσοδο του πάρκινγκ με κατεύθυνση προς το σταθμευμένο Honda, κάτι που όλοι μιλούν για εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, καθώς η μοιραία Porsche αν είχε χτυπήσει σε μπαριέρα λίγο πιο πριν το πάρκινγκ, ή λίγο μετά θα είχε απορροφήσει ενέργεια και θα είχε αποκτήσει άλλη κατεύθυνση το αυτοκίνητο. 

Το γκρι σκούρο Audi R8
Ερωτηματικά προκύπτουν και για το γκρι σκούρο Audi R8 που σύμφωνα με τον άτυχο πατέρα εμφανίστηκε λίγο μετά το συμβάν στο πάρκινγκ και τον ρώτησε αν είναι εντάξει και αν χρειάζεται κάτι. Πολλοί έκαναν τη σκέψη μήπως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει κάποια εμπλοκή στο συγκεκριμένο τροχαίο ή μήπως έκανε κόντρες πιο πριν με τη μοιραία Porsche. Με βάση τις κάμερες τη στιγμή που μπαίνει η Porsche μέσα στο πάρκινγκ δεν φαίνεται να υπήρχε άλλο αυτοκίνητο είτε μπροστά της είτε πίσω, ωστόσο η τροχαία εξετάζει και άλλες κάμερες αν υπήρξε σε άλλο προγενέστερο σημείο κάποια κόντρα ή εμπλοκή των δύο οχημάτων, χωρίς να φαίνεται όμως τόσο πιθανό αυτό το σενάριο.

Το πρώτο αυτοκίνητο που εμφανίζεται στο βίντεο λίγα δευτερόλεπτα μετά το συμβάν, είναι ένα μπλέ σκούρο Mercedes ο οδηγός του οποίου έχει καταθέσει ήδη στην τροχαία, αναφέροντας ότι είχε δει στο βάθος το συμβάν και αντίκρισε στο οδόστρωμα κομμάτια από ελαστικά, αναφέροντας ότι η μοιραία Porsche τον είχε προσπεράσει λίγο πιο πριν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, επιβεβαιώνοντας και ο ίδιος ότι τη στιγμή του ατυχήματος δεν πρέπει να υπήρχε άλλο όχημα που να συμβάδιζε ή να είχε κάποια εμπλοκή.

Σαν συμπέρασμα, αρκεί μια λέξη που είπε και ο Ιαβέρης. Σεβασμός. Σεβασμός στον εαυτό μας και στην ασφάλειά μας, σεβασμός στα άλλα άτομα που είτε είναι μέσα στο αυτοκίνητο μας, είτε είναι στο δρόμο γύρω μας, σεβασμός στο αυτοκίνητο, στα όρια ταχύτητας, στις συνθήκες του δρόμου, στις υπόλοιπες παραμέτρους που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας όταν οδηγούμε. Στην οδήγηση χρειάζεται να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να προβλέπουμε το οτιδήποτε μπορεί να συμβεί και να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί το σημαντικότερο από όλα, είναι να φτάνουμε όλοι στον προορισμό μας με ασφάλεια.


Σε ενδιαφέρουν:

- Προσφορές και εκπτώσεις ασφαλιστικών - Φεβρουάριος 2017
- Τι γίνεται αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου και δεν ανανεωθεί έγκαιρα;
- Τι θα συμβεί αν σε πιάσουν με ανασφάλιστο όχημα;

- Πως θα δεις αν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου