15 Ιαν 2016

Τι θα συμβεί αν με πιάσουν με ανασφάλιστο όχημα;

Πολλοί από εσάς ρωτάτε συχνά για το ποιες είναι οι συνέπειες αν σας πιάσουν να οδηγείτε ανασφάλιστο όχημα, ή ακόμα χειρότερα αν εμπλακείτε σε ατύχημα και το όχημα σας είναι ανασφάλιστο.

Ας δούμε αρχικά τι προβλέπει ο νόμος και ποιες είναι οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Πρόστιμο και κυρώσεις

Ο νόμος 489/76 προβλέπει τις εξής διοικητικές και ποινικές κυρώσεις:

Διοικητικές κυρώσεις
  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα
Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Ποινικές κυρώσεις
  • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και
  • Χρηματική ποινή μέχρι €3.000
Σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, μετά την οποία θα σταλεί ειδοποιητήριο από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου για:
  • να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
  • να πληρώσει παράβολο €250 για να ασφαλιστεί
Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο €500, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τρόποι εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων

Τα ανασφάλιστα οχήματα εντοπίζονται κυρίως στους ελέγχους της τροχαίας και όταν εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες μπορούν να εντοπιστούν άμεσα μέσω του κεντρικού συστήματος του Επικουρικού 
Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων και μένει σε εκκρεμότητα το πότε θα γίνει η επίσημη ηλεκτρονική διασταύρωση για να σταλούν ειδοποιητήρια και στη συνέχεια πρόστιμα σε όσους παραμείνουν ανασφάλιστοι. 





Ποιες είναι οι συνέπειες όταν ένα ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα

Αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει μόνο υλικές ζημιές
: το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει εκείνους που υπέστησαν υλικές ζημιές, και στη συνέχεια στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα για να απαιτήσει το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση. Η αποζημίωση που καλύπτει το Επικουρικό είναι έως 1.000.000€ ανά ατύχημα.

Αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει σωματικές βλάβες σε τρίτους: το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει εκείνους που υπέστησαν σωματικές βλάβες και στη συνέχεια
στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα για να απαιτήσει το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού ο παθών μπορεί, ενδεικτικά να απαιτήσει: ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για αποκλειστική νοσοκόμα-οικιακή βοηθό, απώλεια εισοδημάτων, αποζημίωση λόγω τυχόν αναπηρίας, αποζημίωση ηθικής βλάβης κλπ. Το ποσό που μπορεί να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο φτάνει το €1.000.000 ανά θύμα.

Αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει θάνατο: Σε αυτή την περίπτωση η απαίτηση αποζημίωσης υποβάλλεται από τα μέλη της οικογένειας του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του. Το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει α αποζημιώσει τους δικαιούχους. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε. Κάθε δικαιούχος μπορεί ενδεικτικά να απαιτήσει αποζημίωση για: ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για αποκλειστική νοσοκόμα-οικιακή βοηθό, απώλεια εισοδημάτων, αποκατάσταση τυχόν αναπηρίας, ηθική βλάβη κλπ. Το συνολικό ποσό που μπορεί να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο φτάνει το €1.000.000 ανά θύμα.

Τρόποι να μη μείνει ανασφάλιστο το αυτοκίνητό μας

Σίγουρα η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην έγκαιρη εξόφληση των ασφαλίστρων, καθώς οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταπεξέλθουν σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορεί ο καθένας να προσαρμόσει το ποσό των ασφαλίστρων στα δικά του δεδομένα, είτε μειώνοντας την αξία και τις καλύψεις του οχήματος, είτε επιλέγοντας να 'σπάσει' το ποσό σε άτοκες δόσεις, είτε να μειώσει την διάρκεια ασφάλισης ακόμα και σε τρίμηνη ή με το μήνα, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα και το προς πληρωμή ποσό των ασφαλίστρων.


Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα ασφάλιστρα ενός αυτοκινήτου είναι της τάξεως των 100-200 ευρώ το εξάμηνο, ενώ το πρόστιμο της τροχαίας ανέρχεται στα 500 ευρώ!


Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, καθένας από εμάς μπορεί να αντιληφθεί και να αξιολογήσει το τεράστιο ρίσκο και τους κινδύνους που εμπεριέχει το να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα. Μη ξεχνάμε πως σε έναν τραυματισμό ή θάνατο λόγω ενός ατυχήματος που μπορεί να προκαλέσει ο καθένας από εμάς λόγω μιας άτυχης στιγμής, τα ποσά που πρέπει να δοθούν ως αποζημίωση είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και αν δεν έχεις ασφάλεια ώστε να τα καλύψει, μπορεί να σου καταστρέψουν όλη την υπόλοιπη ζωή. Αξίζει αυτό το ρίσκο;

24 σχόλια:

  1. μολις ελαβα το ραβασακι απο τηνεφορια 250 ευρω προστιμο για ανασφαλιστο μηχανακι αν ασφαλιστω τωρα μπορω να γλυτωσω το προστιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς για εσάς, από τη στιγμή που έχει γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση και έχετε λάβει το πρόστιμο, δεν ισχύει αναδρομική ασφαλιστική κάλυψη ώστε να το γλυτώσετε. Θα πρέπει πρώτα να το πληρώσετε και στη συνέχεια να ασφαλίσετε το μηχανάκι σας.

      Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό άρθρο:
      http://asfalistroulis.blogspot.gr/2017/06/exeis-anasfalisto-oxhma-kaleisai-na-plhrwseis-kai-prostimo-kai-asfalish.html

      Διαγραφή
  2. Εγω εχω κανει ασφαλεια στις 15/6 χωρις να πληρωσω το προστιμο...
    Το προστιμο δεν θα πληρωθει γιατι δουλευω εποχειακος κ δεν περισευουν χρηματα ...
    Εξαλου το χειμωνα η μηχανη βρισκεται στο γκαραζ οποτε δεν κυκλοφορει... ποιος ο λογος να την ασφαλεισω για ολο το χρονο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τις τελευταίες εξελίξεις, εφόσον η μηχανή σας ασφαλίστηκε δεν θα ισχύσει το πρόστιμο. Το χειμώνα, εφόσον η μηχανή βρίσκεται στο γκαράζ και δεν κυκλοφορεί, θα πρέπει για τους μήνες που είναι σε ακινησία να καταθέτετε τις πινακίδες στην αρμόδια ΔΟΥ για να εξαιρεθείτε από την υποχρέωση ασφάλισής της. Αντίστοιχα όταν θελήσετε να την ξανακυκλοφορήσετε προσκομίζετε στην ΔΟΥ ασφαλιστήριο σε ισχύ ώστε να τις παραλάβετε πίσω και είσαστε νόμιμος σε όλα.

      Διαγραφή
    2. Με τις τελευταίες εξελίξεις, εφόσον η μηχανή σας ασφαλίστηκε δεν θα ισχύσει το πρόστιμο. Το χειμώνα, εφόσον η μηχανή βρίσκεται στο γκαράζ και δεν κυκλοφορεί, θα πρέπει για τους μήνες που είναι σε ακινησία να καταθέτετε τις πινακίδες στην αρμόδια ΔΟΥ για να εξαιρεθείτε από την υποχρέωση ασφάλισής της. Αντίστοιχα όταν θελήσετε να την ξανακυκλοφορήσετε προσκομίζετε στην ΔΟΥ ασφαλιστήριο σε ισχύ ώστε να τις παραλάβετε πίσω και είσαστε νόμιμος σε όλα.

      Διαγραφή
  3. Παρακαλω μπορείτε να μου διευκρινησετε κατι; Το 1997 ειχαμε ένα μικρο fiat και το μεταβιβάσαμε αλλα προφανώς η μεταβίβαση δεν εγινε σωστα και το οχημα παρέμεινε στο ονομά μας. Κάθε χρονο ερχονται τελη κυκλοφορίας αλλα δεν το εχουμε στην κατοχή μας. Δεν γνωρίζουμε ουτε καν που ειναι και η εταιρεια
    απο όπου το αγοράσαμε έχει κλείσει. Το πηραμε απο θεσ/νικη. Μας ήρθε ειδοποίηση στο taxisnet για ανασφάλιστο όχημα. Τώρα τι μπορούμε να κανουμε γιατι ούτε άδεια κυκλοφορίας έχουμε αλλά ουτε το αυτοκίνητο. Σας παρακαλώ μπορείτε να μας απαντήσετε; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως καταλαβαίνετε είναι σύνθετη η περίπτωσή σας και θα πρέπει να βρείτε τρόπο να αποδείξετε ότι το αυτοκίνητο δεν είναι πλέον στην κατοχή σας.

      Σίγουρα θα είχατε γλυτώσει από όλη αυτή τη διαδικασία αν είχατε επιβεβαιώσει τότε ότι το αυτοκίνητο μεταβιβάστηκε όντως σε άλλο όνομα (ή στη συνέχεια όταν λαμβάνατε ειδοποιητήρια για τέλη κυκλοφορίας).

      Εκείνο που πρέπει να κάνετε τώρα, είναι να επικοινωνήσετε αρχικά με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών να δείτε σε ποιο όνομα εμφανίζεται στο σύστημα, αν έχει γίνει άλλη μεταβίβαση και αν το αυτοκίνητο είναι ακόμα σε κυκλοφορία.

      Οπωσδήποτε θα βοηθήσει αν μπορέσετε να βρείτε οποιοδήποτε χαρτί που να επιβεβαιώνει την μεταβίβαση (ίσως κάποιο καταθετήριο σε τράπεζα ή κάποια υπεύθυνη δήλωση κτλ.) Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συγκεντρώσετε όσο περισσότερα στοιχεία γίνεται ότι το αυτοκίνητο δεν είναι πλέον στην κατοχή σας. Ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβουλευτείτε και έναν δικηγόρο.

      Σε ότι λύση και αν καταλήξετε, από τη στιγμή που καταφέρετε να σταματήσει να εμφανίζεται στο όνομά σας, μεριμνήστε όσα χαρτιά συγκεντρώσετε να τα προσκομίσετε και στην ΔΟΥ που ανήκετε, ώστε να μην ξαναλάβετε αντίστοιχα ειδοποιητήρια.

      Διαγραφή
  4. Επιβλήθηκε κληση απο τροχαία ενεπλεκομενη σε τροχαίο ατύχημα το οποίο και δεν έφταιγα . Λόγω κακης συνεννόησης με ασφαλιστή λόγω μη άμεσης καταβολής χρημάτων το αυτοκίνητο ασφαλιστηκε την ίδια μέρα με το τροχαίο που μου προκλήθηκε. Μου επιβλήθηκε κλήση 500 ευρω αφαίρεση πινακίδων 2 Χρόνια και δίπλωμα 6 μηνες . Τι κυρώσεις εχω? Μπορώ να πάρω τουλάχιστον το δίπλωμα πίσω λόγω του ότι έχω ανάπηρο σύζυγο ανήλικα τέκνα άνεργη και είμαι αυτή που συντηρω την οικογένεια .θα γίνει δικαστήριο ? Το όχημα δεν είναι στο όνομα του πατέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτές τις περιπτώσεις που συντρέχει σοβαρός λόγος απευθύνεστε άμεσα στον Διευθυντή ή Διοικητή της Τροχαίας προσκομίζοντας όσα δικαιολογητικά διαθέτετε (στην περίπτωση σας το ασφαλιστήριο με ημερομηνία ίδιας ημέρας).

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχετε προκαλέσει ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, αυτή είναι η διαδικασία και αυτό ορίζει ο νόμος. Το επικουρικό εφόσον αποζημίωσε στρέφεται εναντίον του υπαίτιου οδηγού. Σχετικά με το τι ενέργειες θα χρειαστεί να κάνετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον νομικό.

      Διαγραφή
  6. Μου αφερεσαν την αδεια κυκλ και το διπλωμα για 6 μηνες. Εαν πληρωσω το προστιμο θα τα παρω πισω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η αφαίρεση έγινε λόγω ανασφάλιστου οχήματος, θα πρέπει να προσκομίσετε στην Τροχαία την απόδειξη πληρωμής για το πρόστιμο και ασφαλιστήριο συμβόλαιο οχήματος σε ισχύ. Από εκεί και έπειτα είναι θέμα της τροχαίας, αλλά αν έχουν γίνει τα παραπάνω υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επιστραφεί πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

      Διαγραφή
  7. Παιδιά καλησπέρα μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω και εγώ. Με πιάσανε πρίν έξι μήνες ακριβώς με ανασφαλιστο Αυτοκίνητο και μου κατάσχεσαν την άδεια του αυτοκινήτου μπορώ τώρα που περάσαν έξι μήνες να πάω να την πάρω χωρίς να πληρώσω το πρόστιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, το χρηματικό πρόστιμο δεν παραγράφεται (αν δεν το πληρώσετε θα εμφανιστεί μέσω ΔΟΥ), η στέρηση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος είναι διοικητική ποινή. Για να τις παραλάβετε θα πρέπει να τους προσκομίσετε και ασφαλιστήριο σε ισχύ.

      Διαγραφή
  8. Καλησεορα..με έπιασαν με ανασφαλιστο μηχανάκι πλήρωσα το πρόστιμο μια έβγαλα ασφάλεια ακριβως μια μερα μετα.
    2 χρόνια μετά μου ήρθε κλητηριο θέσπισμα να πάω στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος. Γνωρίζει κάποιος τι γίνεται με αυτό ? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτάται τι θα αποφασίσει η έδρα του δικαστηρίου. Ωστόσο, αν δουν ότι ο παραβάτης έχει συνετιστεί (και προσκομιστεί αποδεικτικό ότι μια ημέρα μετά το όχημα ασφαλίστηκε και έκτοτε δεν υπήρξε άλλη παράβαση), ενδέχεται να υπάρξει αθωωτική απόφαση.

      Διαγραφή
    2. αν το κλητήριο θέσπισμα το λάβατε σε χρόνο μεγαλύτερο του 1 έτους από την τέλεση του αδικήματος τότε είναι άκυρο και το πταίσμα έχει παραγραφεί.

      Διαγραφή
  9. Σε έλεγχο Της τροχαίας η ασφάλεια Του αυτοκινήτου μού είχε λήξει πρίν 11 ώρες....παρότι πλήρωσα μέσω e bank εκείνη την στιγμή ο τροχονόμος συνέχισε να "γράφει" την κλήση...Δεν υπέγραψα και Δεν την παρέλαβα...πήρα την επόμενη τηλέφωνο στην ασφαλιστική και μού είπαν θα μού στείλουν το νέο ασφαλιστήριο με ημερομηνία αρχής την ίδια με την λήξη Του προηγούμενου....
    Πώς μπορώ να Μην πληρώσω το πρόστιμο (500€)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να υποβάλετε ένσταση στο αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας που αναγράφει η κλήση (όσο το δυνατόν πιο άμεσα). Εκεί θα προσκομίσετε και το ασφαλιστήριο με ημερομηνία έναρξης την ίδια ημέρα και θα αποφασίσει ο Διοικητής αν θα ακυρώσει το πρόστιμο.

      Διαγραφή
  10. Που μπορώ να πληρωσω το πρόστιμο και να φανεί την ίδια μέρα ώστε να κάνω και την ασφάλιση την ίδια μέρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν το πρόστιμο αφορά κλήση της Τροχαίας για ανασφάλιστο όχημα, τότε το πληρώνετε στα ΕΛΤΑ εντός της προθεσμίας που αναγράφει. Αν είναι πρόστιμο από την προηγούμενη ηλεκτρονική διασταύρωση της ΑΑΔΕ, τότε τυπώνετε e-παράβολο και με τον κωδικό πληρωμής το πληρώνετε μέσω τραπέζης ή μέσω ebanking. Με το αποδεικτικό της πληρωμής κάνετε στη συνέχεια την ασφάλιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σήμερα έληξαν ι 6 μήνες που μου έχουν πάρει της πινακίδες από το αυτοκίνητο το πρόστιμο δεν το έχω πληρώσει ασφάλεια του έβαλα θα μπορώ να της πάρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας που αναγράφει η κλήση, προσκομίζοντας το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου.

      Διαγραφή