21 Ιαν 2014

Σε δυο μήνες οι ποινές για τα ανασφάλιστα

Διασταυρώσεις στοιχείων διενεργεί ήδη η τροχαία

Διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ της δικής της data base, του αρχείου που διατηρεί το υπουργείο Μεταφορών και του αρχείου που διαχειρίζεται το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου, διενεργεί ήδη η τροχαία, προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το στόλο των ανασφάλιστων οχημάτων, λίγο πριν το υπουργείο Οικονομικών καταθέσει στη βουλή τροπολογία για την αναθεώρηση του πλαισίου περί ασφάλισης οχημάτων, όπως αυτό περιγράφεται σήμερα στο ν.δ. 400/70.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τη σχετική ρύθμιση σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών, σε συναφές νομοσχέδιο, αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο ασφάλισης των οχημάτων.

Ήδη πάντως, το πλαίσιο περί εντοπισμού των ανασφάλιστων οδηγών είναι σε ισχύ, όπως και το ηλεκτρονικό παράβολο για την πληρωμή των προστίμων, και το μόνο που απομένει είναι ο προσδιορισμός των οχημάτων που δεν φέρουν σήμα (υλοποιείται ήδη με τις προαναφερόμενες διασταυρώσεις), όπως και η νομοθετική παρέμβαση για το νέο καθεστώς
 περί ασφάλισης των αυτοκινήτων που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-          Καταργείται η αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
-          Στη λήξη του το συμβόλαιο θα ακυρώνεται.
-          Δέκα ημέρες πριν τη λήξη του ο ασφαλιστής σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση που έχει να ανανεώσει το σήμα ασφάλισης.
-          Για την έκδοση κάθε νέου συμβολαίου θα πρέπει να προκαταβάλλεται το ασφάλιστρο.
-          Καταργείται η έκδοση σήματος ασφάλισης. Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να εκτυπώνει ο ίδιος σε απλό χαρτί το αποδεικτικό πληρωμής που θα πρέπει να φέρει στο όχημά του. Σε περίπτωση ελέγχου θα επιδεικνύει στην τροχαία το αποδεικτικό πληρωμής και η τροχαία θα προβαίνει σε επιτόπια διασταύρωση των στοιχειών του αυτοκινήτου μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών που φέρουν πλέον τα οχήματά της.Αν το όχημα θα εμφανίζεται ανασφάλιστο θα επιβάλλεται επιτόπιο πρόστιμο ή και άλλες κυρώσεις (αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων κυκλοφορίας).

(Πηγή: insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου