24 Απρ 2014

Βγαίνει πλαφόν για τις ανατιμήσεις στα συμβόλαια υγείας

Συμφωνία ΤτΕ, ΕΑΕΕ και Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τους δείκτες στους οποίους θα βασιστεί ο μαθηματικός τύπος

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκονται 
Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Ανάπτυξης για τον προσδιορισμό του μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το πλαφόν για τις αυξήσεις ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που διαθέτουν στην αγορά οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Πηγές του iw αναφέρουν ότι, μετά από διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Εποπτική Αρχή και Γενική γραμματεία Καταναλωτή κατέληξαν σε συμφωνία για τους δείκτες τους οποίους θα λάβουν υπόψη τους ώστε να διαμορφώσουν το μαθηματικό τύπο.

Ειδικότερα, πρόκειται για τρεις παραμέτρους στις οποίες θα στηριχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να δημιουργήσει τον επίμαχο αλγόριθμο, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

  • Η πιθανότητα νοσηλείας του ασφαλισμένου ανάλογα με την ηλικία του.
  • Το κόστος νοσηλείας του ασφαλισμένου ανάλογα με την ηλικία του.
  • Η ετήσια μεταβολή του μέσου κόστους νοσηλείας βάσει του ιατρικού πληθωρισμού.
Πλέον, μένει στην Τράπεζα της Ελλάδος να διαμορφώσει το μαθηματικό τύπο για το πλαφόν στις ανατιμήσεις, τον οποίο πιθανολογείται ότι θα θεσμοθετήσει, είτε με πράξη διοικητή, είτε με τροπολογία που θα προωθήσει το υπ. Οικονομικών προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή του.

Η θεσμοθέτηση του μαθηματικού τύπου δείχνει να είναι επιβεβλημένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μετά και τα πρόστιμα που επέβαλλε η γενική γραμματεία Καταναλωτή σε ασφαλιστικές εταιρείες για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις ασφαλίστρων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με πηγές του iw, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς απέφυγαν να τοποθετηθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας ενώ ο ιατρικός πληθωρισμός κινήθηκε πτωτικά.

(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου