>

6 Ιουλ 2016

Τι ισχύει στην ασφάλιση αυτόνομων αυτοκινήτων;

Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα που έγινε με ένα Tesla S, εγείρονται αρκετά ερωτήματα σε ότι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη που πρέπει να προσφέρεται σε τέτοιου είδους οχήματα.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι, είτε μιλάμε για συμβατικά αυτοκίνητα, είτε για εκείνα που ενσωματώνουν την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης, η κάλυψη που παρέχεται είναι όμοια, κάτι που δήλωσε κι ο πρόεδρος του Insurance Information Institute, Robert Hartwig, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους NY Times. Με βάση αυτό λοιπόν, όταν ολοκληρώνεται η έρευνα ενός ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που ευθύνεται για το τροχαίο, αποζημιώνει τους παθόντες, σύμφωνα με τους όρους και τα ύψη αποζημίωσης που αναφέρονται στο συμβόλαιο (αυτό ισχύει γενικά και δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση του Tesla).

Πάμε τώρα στο ατύχημα με το Tesla. Ακόμα διερευνάτε το ατύχημα, όπου και αναμένουμε από τους πραγματογνώμονες να φτάσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια του ατυχήματος: Αν έφταιγε το λειτουργικό πρόγραμμα, ή ο οδηγός! Όπως κι αν έχει όμως η ασφαλιστική εταιρεία έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να αποζημιώσει μεν τους παθόντες, αλλά μπορεί εν συνεχεία να στραφεί είτε ενάντια στον κατασκευαστή, είτε σε οποιοδήποτε άλλο καταλήξει η έρευνα ότι ευθύνεται για το ατύχημα, ώστε να πάρει πίσω την αποζημίωση που κατέβαλε. Προς το παρόν σε καμία ασφαλιστική κάλυψη δεν υπάρχει εξαίρεση για δυσλειτουργία του λογισμικού.

Η Tesla από την μεριά της τοποθετήθηκε επί του θέματος κι ανέφερε δυο δεδομένα. 1ον ότι όντως το σύστημα μπερδεύτηκε με το λευκό χρώμα του φορτηγού και 2ον και κυριότερο, πως το σύστημα Autopilot, σε καμία περίπτωση δεν καθιστά το Tesla αυτόνομο όχημα και πάντοτε ο οδηγός πρέπει να είναι alert κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Επιπρόσθετα αυτό που τόνισε ο κ. Hartwig, είναι πως η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να μην γνωρίζει ότι καλύπτει ένα αυτόνομα κινούμενο όχημα. Κι αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης απλά ζητάει από τον ασφαλιστικό του σύμβουλο, ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, με τον ασφαλιστή να μην είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τις δυνατότητες του οχήματος, όπως και κατά πόσο ο ιδιοκτήτης κάνει χρήση του συστήματος Autopilot, που ενδεχομένως να διαθέτει το υπό ασφάλιση όχημα.

Είναι πολύ πιθανό οι ασφαλιστές να αρχίσουν να ζητάνε αυτά τα δεδομένα στο άμεσο μέλλον ώστε να έχουν μια πλήρη και αναλυτική ανάλυση κινδύνου για το αυτοκίνητο που πρόκειται να ασφαλίσουν.

«Ένα απλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο»

Σύμφωνα με το δικηγόρο του οδηγού που έχασε τη ζωή του στο TeslaS, ο ιδιοκτήτης είχε μια απλή ασφαλιστική κάλυψη. Προς το παρόν, σε λιγότερο από δώδεκα πολιτείες των Η.Π.Α. έχει θεσπιστεί ειδική νομοθεσία για τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Άλλωστε είναι ελάχιστα τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα κι αυτά τελούν υπό καθεστώς δοκιμής από τους κατασκευαστές τους. Για αυτά τα αυτοκίνητα ισχύει ειδικό καθεστώς, μιας και τα περισσότερα έχουν ειδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια στην περίπτωση ατυχήματος, ή είναι αυτό-ασφαλισμένα από την κατασκευάστρια εταιρεία τους για ότι ζημιά προκαλέσουν. Στο εμπορικό κομμάτι τώρα, τα «αυτόνομα» αυτοκίνητα που διατίθενται στο αγοραστικό κοινό, δεν είναι αμιγώς αυτόνομα, απλά διαθέτουν κάποια έξτρα συστήματα, τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται ως υποβοήθηση του οδηγού, με τους κατασκευαστές να αναφέρουν πως, «Ο οδηγός πρέπει να έχει τα χέρια του στο τιμόνι και τα μάτια του στο δρόμο».

«Είναι νωρίς ακόμα»

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Hartwig. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι τρομερά φρέσκιες και σίγουρα ουδείς γνωρίζει πως θα επηρεάσουν τις τιμές των συμβολαίων. Όπως σε κάθε νέο-εισερχόμενη τεχνολογία, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συγκεντρώσουν τα δεδομένα, θα τα αναλύσουν κι έπειτα θα προβούν στην οποιαδήποτε αλλαγή στις τιμές των συμβολαίων.

Όμως η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης είναι μια ρευστή και προκλητική κατάσταση για τους ασφαλιστές. Κι αυτό γιατί όλα βασίζονται σε έναν υπολογιστή, του οποίου το λογισμικό θα ανανεώνεται συνεχώς, διορθώνοντας τα όποια προβλήματα παρουσιάζει. Κατ’ επέκταση θα αλλάζουν και τα ασφαλιστικά δεδομένα με γοργούς ρυθμούς. Η εφαρμογή των παραπάνω αναμένεται να τελειοποιηθεί εντός μιας δεκαετίας. Τότε, κατά πάσα πιθανότητα στα αυτόνομα αυτοκίνητα θα έχουν ενσωματωθεί και τα μαύρα κουτιά, τα οποία θα καταγράφουν όλα τα δεδομένα κι άρα οι πραγματογνώμονες θα έχουν πλήρη εικόνα των αιτίων του ατυχήματος.

Αυτό όμως που είναι τρομερά σημαντικό και πρέπει να σημειωθεί, είναι πως αυτό που φοβούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι το γεγονός πως μπορεί να αυξηθούν οι αποζημιώσεις αστικής ευθύνης, μιας και για οποιοδήποτε ατύχημα μπορεί να συμβεί, υπάρχει πιθανότητα ο παθών να κατηγορεί την κατασκευάστρια εταιρεία για τη δυσλειτουργία του συστήματος.

Τελικά το μέλλον της αυτοκίνησης και της ασφαλιστικής κάλυψης, δεν είναι όσο ευοίωνο θα θέλαμε να είναι. Σαφέστατα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, τα οποία θα τα βλέπουμε να εφαρμόζονται όσο βελτιώνεται η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης και μπαίνει πιο καλά στη ζωή μας. 

(Πηγή: Nextdeal.gr)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου