11 Ιουλ 2016

Ασφάλεια αυτοκινήτου: Ποια είναι τα κριτήρια της σωστής επιλογής


Μικτή ή Απλή; Τη φθηνότερη ή κάτι καλύτερο; Μεγάλη εταιρεία ή μικρή; Τελικά θα αποζημιωθώ σε περίπτωση ζημιάς; Και αν ναι, πότε;

Όταν ξεκινάει η διαδικασία αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου τα ερωτήματα είναι πάντα πολλά και η απάντηση διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Κάθε οδηγός είναι ξεχωριστός στον τρόπο και το χρόνο που χρησιμοποιεί το όχημά του, αλλά και στο πόσο σίγουρος και ασφαλής θέλει να νιώθει.

Η επιλογή καλύψεων στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ξεκινάει από την κατανόηση των ιδίων αναγκών του κάθε ασφαλισμένου. Πρακτικά, μπορούμε να χωρίσουμε αυτές τις ανάγκες σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Κάλυψη έναντι τρίτου /Αστική Ευθύνη – κάλυψη υποχρεωτική από τον νόμο που μας προστατεύει σε περίπτωση που κάνουμε ζημιά σε κάποιον τρίτο
  • Καλύψεις ιδίου οχήματος (π.χ. κάλυψη κλοπής οχήματος, ζημιών από φυσικά φαινόμενα, κάλυψη ελαστικών κτλ)  καλύψεις που εξασφαλίζουν τις ζημίες του δικού μας οχήματος
  • Καλύψεις μη συνδεδεμένες με το όχημα (π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ατύχημα (τροχαίο ή μη), κάλυψη απώλειας κλειδιών ή εγγράφων, ακόμα και κάλυψη περιεχομένου κατοικίας)
Η τοποθέτησή μας σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες λειτουργεί συνδυαστικά με το κόστος που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για την υπόσχεση αποζημίωσης και την παρεχόμενη υπηρεσία. 

Η αξιοπιστία, το κύρος και οι εύκολες διαδικασίες στη διαχείριση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, αλλά και κατά τη διαδικασία αποζημίωσης, είναι παράγοντες που λειτουργούν ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δημιουργούν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις εταιρείες της αγοράς.

Όπως είναι γνωστό, η κάλυψη της Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων είναι βασική και υποχρεωτική από τον νόμο κάλυψη. Παρόλα αυτά όμως, ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο δεν είναι απαραίτητα ακριβή ή απαγορευτική λύση. Υπάρχουν επίσης παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή της ασφαλιστικής λύσης, όπως προγράμματα πιστότητας, εκπτώσεις ανανέωσης ή επιβράβευσης προσεχτικών οδηγών, τα οποία ενδεχομένως να μην είναι ορατά στην πρώτη διάρκεια του συμβολαίου, αλλά να μειώνουν το κόστος της κάλυψης στο σύνολο της ζωής του συμβολαίου.

Μια ακόμα παράμετρος που θα πρέπει να εξετάζεται κατά την επιλογή ασφάλισης αυτοκινήτου είναι οι συνδυαστικές εκπτώσεις που παρέχονται από ορισμένες εταιρείες σε συνέργεια με άλλα ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπως για παράδειγμα η  έκπτωση πολλαπλών οχημάτων ή η έκπτωση σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα ασφάλισης π.χ. κατοικίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξασφαλίσει την πιο ολοκληρωμένη αλλά και πιο συμφέρουσα κάλυψη των αναγκών του ασφαλισμένου, κάνοντας μάλιστα και πιο εύκολη τη διαχείριση των συμβολαίων του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σημαντικό να αξιολογούμε τις ανάγκες μας και βάσει αυτών να επιλέγουμε την σωστή ασφάλεια για εμάς. Άλλωστε η ασφάλεια υπάρχει για να μας προστατεύει και να καλύψει το απρόσμενο. Στην ευχέρεια του καθενός όμως είναι να οδηγεί με σεβασμό προς τον εαυτό του και τους γύρω του.

* Το παραπάνω άρθρο είναι από τον κ. Γιώργο Κροντήρη υπεύθυνο του κλάδου Ασφάλισης οχημάτων της AIG.

(Πηγή: Capital.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου