Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε θανάτους από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Έλληνας οδηγός θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους και επιθετικούς οδηγούς στην ΕΕ.
Τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα από το 1990 έως το 2015 (25 χρόνια) προκαλούν σοκ:
42.899 νεκροί, 71.824 σοβαρά τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έμειναν ανάπηροι) και 558.016 ελαφρά τραυματίες. Πρώτη αιτία θανάτου για άτομα έως 40 ετών -το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Από τους νεκρούς και τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά. Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία του Ε.Μ.Π. το οικονομικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, περίπου 1.800 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Επίσης, από πέρυσι, είχαμε 5.000 ανάπηρους από τροχαία. Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε 5 νεκρούς την ημέρα, 4-5 στην εντατική, 20 ανάπηρους και 60 τραυματίες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία το 60% - 70% των θυμάτων από τροχαία είναι ηλικίας 15 - 29 ετών. Περίπου το 90% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κοντά στα 50 χλμ/ώρα. Τα κόστος: 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Σε ότι αφορά τα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα διεθνώς, σύμφωνα με το underwriter.gr (στοιχεία το asirt.org):
(Πηγή: INTERLIFE Magazine)
Με βάση τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, έχει υπολογιστεί ότι το συνολικό κόστος (ιατρικό, περιουσίας, άμεσης βοήθειας, αστικής ευθύνης, νομικό κόστος κ.ά.) ενός τροχαίου στη χώρα μας, ανά μέσο όρο, σε σχέση με τις συνολικές καταβληθείσες αποζημιώσεις, είναι γύρω στα 60.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα διεθνώς, σύμφωνα με το underwriter.gr (στοιχεία το asirt.org):
- 1, 3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία κάθε χρόνο - κατά μέσο όρο 3.287 θάνατοι τη μέρα.
- 20 - 50 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον τραυματίζονται ή μένουν ανάπηροι.
- 60% των θανάτων εντοπίζονται στις ηλικίες 15 - 44 ετών και σε ποσοστό 77% αφορούν άντρες.
- Οι μισοί θάνατοι αφορούν μοτοσυκλετιστές, πεζούς και ποδηλάτες.
- Τα τροχαία είναι η 9η συχνότερη αιτία θανάτου και η κύρια αιτία θανάτου στους νέους 15 - 29 ετών. Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι τα τροχαία θα γίνουν η 5η συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.
- Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 άνθρωποι κάτω των 25 ετών χάνονται στην άσφαλτο, κατά μέσο όρο περίπου 1.000 άνθρωποι την ημέρα.
- Πάνω από 90% όλων των τροχαίων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στις οποίες βρίσκονται λιγότερα από τα μισά οχήματα παγκοσμίως.
- Κάθε χρόνο τα τροχαία κοστίζουν 518 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1% - 2% του ετήσιου ΑΕΠ κάθε χώρας.
- Στις αναπτυσσόμενες ή φτωχές χώρες τα τροχαία κοστίζουν 65 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό που ξεπερνά το συνολικό ποσό που λαμβάνουν ως βοήθεια από τις ανεπτυγμένες χώρες.
- Τα περισσότερα τροχαία συμβαίνουν στην Αφρική και τα λιγότερα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Πίσω στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιβάλλεται αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ., βελτίωση της κατάστασης των οδοστρωμάτων και της οδικής σήμανσης, μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές (και μεγαλύτερη αστυνόμευση), παραδειγματική τιμωρία των παραβατών και εκπαίδευση των μελλοντικών οδηγών από πολύ μικρές ηλικίες, παράλληλα με συστηματική ενημέρωση των ενηλίκων από τα ΜΜΕ.
(Πηγή: INTERLIFE Magazine)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου