2 Ιουν 2017

Τα στραβά και αδιόρθωτα που ΔΕΝ θέλουμε να ξανασυναντήσουμε στους δρόμους

Έχοντας πρόσφατες τις εξόδους του Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, καθώς πολλοί επέλεξαν να αποδράσουν με το αυτοκίνητο σε κοντινούς ή πιο μακρινούς προορισμούς, βρισκόμαστε προ των πυλών για ένα ακόμα τριήμερο, αυτό του Αγίου Πνεύματος.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία όμως που δεν θα θέλαμε να ξανασυναντήσουμε στους δρόμους στις εξορμήσεις αυτού του τριημέρου; 


Κάθε χρόνο όλοι μιλάμε για τα στραβά των ελληνικών δρόμων και τι πρέπει να διορθωθεί στην οδήγηση και στα λάθη που συνήθως γίνονται ταξιδεύοντας σε κάθε μεγάλη έξοδο είτε πρόκειται για γιορτές, είτε διακοπές, είτε αργία.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αναλύοντας τα... "στραβά" που παρατηρήσαμε στους δρόμους τόσο εντός πόλεων όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά που μας πέρασε.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποια ήταν και φέτος τα κακώς κείμενα στους δρόμους στις τελευταίες εξόδους τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα διορθωθούν...

Παράδοση στην κυκλοφορία δρόμων που δεν έχουν ολοκληρωθείΠλέον το κεντρικό οδικό δίκτυο της χώρας (και μιλάμε ασφαλώς για τις Εθνικές Οδούς με τους νέους επιμέρους αυτοκινητόδρομους) κατά γενική ομολογία έχει βελτιωθεί και συνεχίζει να βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό. Κάτι που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την οδήγηση προσφέροντας μας τη δυνατότητα να φτάνουμε στον προορισμό μας με πιο γρήγορες, πιο ασφαλείς και πιο ξεκούραστες διαδρομές.

Υπάρχουν όμως σημεία που η αυξημένη ροή προκαλεί κυκλοφοριακά προβλήματα με αυξημένη κίνηση κάτι που συχνά προκαλεί και εκνευρισμό στους οδηγούς των οχημάτων που ταξιδεύουν με χαμηλές ταχύτητες και σε αρκετές περιπτώσεις μένουν και κάποια ώρα ακινητοποιημένοι σε ορισμένα σημεία.

Κάτι που παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, σε συνδυασμό με την πρόωρη (
και λανθασμένη όπως αποδείχθηκε) παράδοση των νέων αυτοκινητοδρόμων χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί στο 100% οι απαραίτητες εργασίες. Και όπως πάντα, το μποτιλιάρισμα, η πυκνή ροή και η κίνηση σε χαμηλές ταχύτητες, δημιουργούν εκνευρισμό και μια όχι τόσο ευχάριστη κατάσταση οδήγησης, ειδικά όταν ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου αρκετά χιλιόμετρα να διανύσεις μέχρι τον τελικό προορισμό.

Όποιες και αν είναι οι συνθήκες στη διαδρομή μας όμως, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτές και παράλληλα να παραμένουμε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση, αποφεύγοντας λάθος συνήθειες ή επιλογές κατά την οδήγηση.

Οδήγηση στην ΛΕΑ


Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι ακριβώς αυτό που αναφέρει ο τίτλος. Το να κινούνται οχήματα σε αυτή με αποτέλεσμα στη συνέχεια να την μπλοκάρουν, εμποδίζει οποιοδήποτε άλλο όχημα που θα είναι σε πραγματική ανάγκη να μπορέσει να περάσει από εκεί.

Οδήγηση αργά και αριστεράΣε έναν αυτοκινητόδρομο, όσο επικίνδυνο είναι να κινείται κάποιος με υπερβολική ταχύτητα, εξίσου επικίνδυνο είναι να κινείται αργά στην αριστερή λωρίδα ή να την καταλαμβάνει μην επιτρέποντας σε άλλα οχήματα να προσπεράσουν και να κινηθούν γρηγορότερα.

Είναι πραγματικά παράλογο σε έναν αυτοκινητόδρομο, παρά την πυκνή ροή, να είναι μπλοκαρισμένη η αριστερή λωρίδα, πιο μέτρια πηγμένη η μεσαία και άδεια η δεξιά λωρίδα! Από τη στιγμή που σε γιορτές και αργίες απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών, χρησιμοποιείστε την αριστερή μόνο για προσπέραση και επιλέξτε να κινηθείτε στη μεσαία ή δεξιά ανάλογα με τη ταχύτητα που επιλέγετε να κινηθείτε.

Μη χρήση ζωνών ασφαλείας
Για το θέμα αυτό όσα χρόνια και αν περάσουν, ότι και αν πούμε, ότι και αν γράψουμε, όσα παραδείγματα και να χρησιμοποιήσουμε, ορισμένα άτομα φαίνεται να μη βάζουν μυαλό. Και φέτος στις εξόδους του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, υπήρχαν άτομα που εξακολουθούν να κινούνται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και υψηλών ταχυτήτων χωρίς ζώνες ασφαλείας (ή σε αρκετά οχήματα φορούσαν μόνο οι μπροστινοί ή επιλεκτικά κάποια άτομα εντός του οχήματος). Τ
ο μόνο παρήγορο ότι αυτά τα άτομα ήταν σε μικρή αναλογία παρατηρώντας αυτοκίνητα σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος και χαμηλών ταχυτήτων στην επιστροφή. Ωστόσο, είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς πως μπορεί να γίνει συνήθεια όλων να μην ξεκινάει το αυτοκίνητο πριν βάλουν ζώνη όλοι οι επιβάτες.

Μη χρήση φώτων σε χαμηλές συνθήκες ορατότητας και φωτισμού


Όσοι επέστρεψαν την Δευτέρα του Πάσχα, ήρθαν αντιμέτωποι τόσο με έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα όσο και με άσχημες καιρικές συνθήκες. Όταν είσαι σε έναν αυτοκινητόδρομο και κινείσαι με μεγάλες ταχύτητες, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα και σε περιορισμένες συνθήκες ορατότητας και φωτισμού ένας που θα δει μια κουκίδα στο βάθος ίσως και να μη διακρίνει εύκολα ότι πρόκειται για άλλο αυτοκίνητο, σε αντίθεση με κάποιο που θα έχει αναμμένα φώτα ή και τα φώτα ομίχλης εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες.


Επίσης, όταν βλέπετε να ακινητοποιούνται απότομα τα αυτοκίνητα μπροστά σας, ανάψτε άμεσα τα αλαρμ φροντίζοντας να φρενάρετε όσο πιο ήπια γίνεται και διατηρώντας αποστάσεις από άλλα οχήματα. Με αυτό τον τρόπο προειδοποιείτε τα αυτοκίνητα που ακολουθούν ότι υπάρχει κίνδυνος μπροστά ώστε να κόψουν και εκείνα έγκαιρα ταχύτητα.

Αντικανονική προσπέραση


Αποφύγετε να βγαίνετε για προσπέραση σε τυφλά σημεία, στροφές, διασταυρώσεις, ανηφόρες και γενικά να έχετε υπόψη σας ότι όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο αλλάζει και η οδική του συμπεριφορά.

Οχήματα με ελλιπή συντήρηση 
Ένα μη σωστά συντηρημένο όχημα, όταν κινείται στους δρόμους αποτελεί κίνδυνο τόσο για τους επιβάτες του, όσο και για τα γύρω οχήματα και πεζούς. Φθαρμένα ελαστικά, μηχανικές βλάβες, φρένα, αμορτισέρ, μη σωστά φώτα, μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα, τόσο εντός πόλης, όσο και εκτός πόλης σε επαρχιακούς δρόμους ή αυτοκινητόδρομους όταν κινείται για αρκετά χιλιόμετρα σε υψηλές ταχύτητες, αυξάνοντας τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο απρόοπτο συμβάν.

Αν το αυτοκίνητό σας έχει θέματα που το καθιστούν ανασφαλές, την επόμενη φορά ξανασκεφτείτε το και είτε επιδιορθώστε 
πριν ταξιδέψετε ότι χρειάζεται ή βρείτε άλλες λύσεις που ίσως σαν κοστίσουν και λιγότερο (π.χ. ενοικίαση άλλου αυτοκινήτου). 

Έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης στην οδήγηση και στον δρόμοΕίναι συχνά πολλές φορές τα χαζοατυχήματα λόγω απροσεξίας που μπορεί να χαλάσουν τη διάθεση αλλά και να επιβαρύνουν την τσέπη μας με... περιττά έξοδα.

Υπερβολική Ταχύτητα (κυρίως εντός πόλεων με αυξημένα ατυχήματα) 


Είναι εντελώς παράλογο σε μια άδεια πόλη να παρατηρούμε ανόητα ατυχήματα, με αρκετά μεγάλες υλικές ζημιές. Χαρακτηριστικά το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, παρατηρήθηκαν 3 σταθμευμένα αυτοκίνητα στα οποία είχε πέσει πάνω άλλο αυτοκίνητο.

Αντίστοιχα όμως τόσο στους αυτοκινητόδρομους όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ατυχημάτων.


Μποτιλιάρισμα χωρίς λόγοΜπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η έντονη κυκλοφοριακή ροή να δυσχεραίνει την ταχύτητα και κινούνται όλοι σε ρυθμούς χελώνας, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνθήκες αυτές δημιουργούνται από τους ίδιους τους οδηγούς.
Χαρακτηριστικά όσοι επιλέγουν να κάνουν κατάληψη στην αριστερή λωρίδα, ενώ οι υπόλοιπες λωρίδες είναι άδειες, δημιουργούν κίνηση πίσω τους, όσοι χρησιμοποιούν την ΛΕΑ και μετά στο πρώτο στένεμα του δρόμου ξαναεπιχειρούν να εισχωρήσουν στην ουρά της δεξιάς λωρίδας πάλι δημιουργούν πρόσθετη επιβάρυνση της κυκλοφορίας (πέρα από το γεγονός ότι σε περίπτωση ανάγκης κάποιο ασθενοφόρο, πυροσβεστική, περιπολικό ή όχημα με επείγον περιστατικό δεν θα μπορεί να βρει χώρο να περάσει).


Στα διόδια, αν δεν έχουμε συσκευή e-pass, φροντίζουμε να έχουμε από πριν εύκαιρα κάποια χρήματα σε θέση που να είναι εύκολα προσβάσιμη στο αυτοκίνητο, τόσο για να μη καθυστερούμε την ουρά αλλά και να μην αποσπάται η προσοχή μας σχεδόν καθόλου όταν φτάνουμε στα διόδια (ώστε να τα εντοπίζουμε άμεσα και να πληρώσουμε). Είναι αδιανόητο σε ημέρες που έχει μεγάλη επιστροφή, περιμένοντας σε ουρά περίπου 30 αυτοκινήτων να μην έχεις προετοιμάσει τα χρήματα πριν έρθει η σειρά σου. Φανταστείτε την έκπληξη όταν το μπροστινό αυτοκίνητο, έπρεπε να φτάσει στο κουβούκλιο των διοδίων και να ψάξει εκείνη την ώρα να βρει χρήματα να πληρώσει καθυστερώντας την όλη διαδικασία αντί για λίγα δευτερόλεπτα σε πάνω από 2 λεπτά!

Φροντίζουμε για ιδανικές συνθήκες οδήγησης

Εντός του αυτοκινήτου καλό είναι να διατηρούμε τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, να έχουμε μαζί μας νερό και κάποιο σνακ, και να είναι σωστά ρυθμισμένη τόσο η θέση οδήγησης όσο και οι καθρέπτες μας.

Είναι σημαντικό να βλέπουμε, να παραδεχόμαστε και να διορθώνουμε τα λάθη μας, καθώς διορθώνουμε την ασφάλεια όλων μας. Ας δούμε αυτό το τριήμερο ως ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη μας και να κάνουμε τις διαδρομές μας ασφαλέστερες και πιο απολαυστικές.

Καλό τριήμερο!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου