31 Μαρ 2014

Απάτη με ζημία 1,3 εκατ. ευρώ για 27 ασφαλιστικές

Πολυμελές κύκλωμα που «έστηνε» ατυχήματα  στον κλάδο οχημάτων και ζημίωσε 27 ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, αποσπώντας αποζημιώσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ με εικονικά στοιχεία, εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία, πραγματοποιώντας μεγάλη επιχείρηση στις 27 Μαρτίου σε Αθήνα, Τροιζηνία, Χανιά και Ρέθυμνο Κρήτης. 

Φερόμενοι ως εγκέφαλοι του κυκλώματος είναι ένας επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία και η σύζυγός του, ενώ φαίνεται πως πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με «άρτια» δομή καθώς μεταξύ των συνολικά 13 συλληφθέντων, βρίσκονται μία ασφαλίστρια, ένας πραγματογνώμονας, τέσσερις αστυνομικοί (που υπηρετούν σε Αττική, Αίγινα και Κρήτη), δικηγόροι, υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά και ένας έμπορος αυτοκινήτων.

Το κόλπο και οι "ρόλοι"
Ο 44χρονος επιχειρηματίας είχε βάλει αγγελία στο διαδίκτυο στην οποία ανέφερε ότι το συνεργείο του προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες επισκευής και διεκπεραίωνε κάθε διαδικασία και επικοινωνία με την ασφαλιστική του εταιρεία. Με αυτό τον τόπο προσέλκυε ιδιοκτήτες οχημάτων, για τα οποία εν συνεχεία παρουσίαζε εικονικές ζημιές στις ασφαλιστικές εταιρείες. Κάθε μέλος της οργάνωσης είχε ένα συγκεκριμένο «ρόλο».

Οι 4 αστυνομικοί που συνελήφθησαν φαίνεται πως συνέτασσαν ψευδείς βεβαιώσεις ατυχημάτων (Δελτία Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων) πλαστογραφώντας τις υπογραφές των ανυποψίαστων ιδιοκτητών  οχημάτων. Επιπλέον, ο επιχειρηματίας με την 37χρονη σύζυγό του και την 54χρονη ασφαλίστρια, κατήρτιζε πλαστές αιτήσεις «φιλικού διακανονισμού» ή υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, όπου και σε αυτές οι υπογραφές των οδηγών ήταν πλαστογραφημένες. Κατόπιν σε συνεργασία με τους δύο δικηγόρους, υπέβαλε αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, αποκρύπτοντας τα φερόμενα ως ζημιωθέντα οχήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να προβούν στο σχετικό έλεγχο (το αληθές σύγκρουσης, το κόστος ζημιών, την αποκατάσταση αυτών κ.λπ.).

Καθοριστικό ρόλο είχε και 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών, η οποία φέρεται ότι άλλαζε διαρκώς πινακίδες στα οχήματα που κατείχε ή προμήθευε ο 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων στην Αττική και απέκρυπτε τις προηγούμενες ζημιές, πλαστογραφώντας τις άδειες κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε την καταβολή μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων, έως και (28.000) ευρώ ανά περίπτωση – ατύχημα, ύστερα από τη δικαστική εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.

Η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να αποκρύπτονται τα «ίχνη» των σκηνοθετημένων ατυχημάτων και να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απάτης φρόντιζε να επιμερίζει – κατανέμει τα «ατυχήματα» σε όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο διάφορες ατέλειες στις διαδικασίες ελέγχου. Επίσης μεταξύ των συλληφθέντων υπήρχε και 53χρονος άνδρας τον οποίο η οργάνωση χρησιμοποιούσε σαν ψευδομάρτυρα στις αγωγές.

Σε βάρος όλων των παραπάνω ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων & καταχραστών του Δημοσίου.

Αναφορικά με το πλαίσιο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι ενέχονται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και πλαστογραφίες σε βάρος διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών, έχοντας συγκροτήσει για το σκοπό αυτό δομημένη ομάδα, που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης.
140 φάκελοι εικονικών ατυχημάτων
Από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και υπερβαίνει τις (25.000) σελίδες και τους (550) φακέλους τροχαίων ατυχημάτων, καθώς επίσης από τη σχετική διασταύρωση και ανάλυση των στοιχείων, προέκυψαν τα ακόλουθα:

• εντοπίστηκαν περίπου 140 φάκελοι εικονικών ατυχημάτων,
• προκλήθηκε οικονομική ζημιά σε τουλάχιστον είκοσι επτά  ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία ξεπερνά το 1.300.000 ευρώ,
• σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από ζημιές οχημάτων που είχαν προκληθεί σε προγενέστερο χρόνο, με τη ζημιά να ανέρχεται περίπου σε 100.000 ευρώ,
• σε 40 περιπτώσεις παρουσιάστηκαν ακριβώς οι ίδιες ζημιές, με διαφορετικές όμως πινακίδες οχημάτων και σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες, με τη ζημιά να ανέρχεται σε 250.000 ευρώ περίπου,
• συντάχθηκαν 100 ψευδή δελτία ατυχημάτων περίπου, με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των εμπλεκομένων, για τα οποία η ζημιά ανέρχεται σε 750.000 ευρώ περίπου και
• σε 90 περιπτώσεις περίπου, χρησιμοποιήθηκαν πλαστές άδειες κυκλοφορίας, εξουσιοδοτήσεις κ.λπ., για τις οποίες η ζημία ανέρχεται σε 600.000 ευρώ περίπου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε καταστήματα, οικίες και γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• πλαστές εξουσιοδοτήσεις και πλήθος άλλων ομοειδών εγγράφων,
• πιστόλι και περίστροφο τα οποία κατείχε παράνομα ο 48χρονος Ανθυπαστυνόμος,
• δέκα πέντε (15) αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων τα δέκα είχαν εμπλακεί σε εικονικά τροχαία ατυχήματα και είχαν καταβληθεί επανειλημμένως μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις και τα άλλα πέντε (μικρής αξίας) τα οποία παρουσιάζονταν ως υπαίτια τροχαίων ατυχημάτων.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν προέκυψε συμμετοχή - εμπλοκή υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών, αρμοδίων για τον έλεγχο, διακανονισμό και πληρωμή των αποζημιώσεων, καθώς και συνεργασία τους με Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου