6 Μαρ 2014

Ασφαλιστικές εταιρίες: 7 λουκέτα μέσα σε τρία χρόνια

Με ραγδαίους ρυθμούς η Ελληνική Ασφαλιστική αγορά αλλάζει πρόσωπο καθώς ισχυροποιείται ο πόλος των μεγάλων Ελληνικών και Πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών που συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια στην ασφαλιστική αγορά.

Η εξέλιξη αυτών των αλλαγών που συντελούνται στην αγορά τα τελευταία τρία χρόνια αποτυπώνονται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Οικονομία το 2013 και ειδικότερα στο κεφάλαιο που αφορά την ιδιωτική ασφάλιση .


Συνολικά με τρία χρόνια εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος στην ιδιωτική ασφάλιση σε πέντε περιπτώσεις ασφαλιστικών εταιριών επιβλήθηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους ενώ δυο από αυτές μετέφεραν οι ίδιες τα χαρτοφυλάκια τους και διέκοψαν την λειτουργία τους.
Συνολικά στην Ελλάδα μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου του 2013 λειτουργούσαν εβδοµήντα δύο (72) ασφαλιστικές επιχειρήσεις µε καθεστώς εγκατάστασης, µε συνολικό ενεργητικό ύψους 14,9 δισεκ. ευρώ.

Η παραγωγή ασφαλίστρων, το µερίδιο αγοράς των ελληνικών ανώνυµων εταιριών ανήλθε σε 50,9%, των θυγατρικών οµίλων ΕΕ σε 42,8%, των υποκαταστηµάτων τρίτων χωρών και των υποκαταστηµάτων κρατών-µελών της ΕΕ σε 6,3%.


Όσον αφορά το βαθµό συγκέντρωσης, ως προς την παραγωγή ασφαλίστρων, (κατανομή μεριδίων στην αγορά) οι 5 και 10 µεγαλύτερες επιχειρήσεις κατέχουν το 71,8% και 89,8% της αγοράς στις ασφαλίσεις ζωής και το 37,5% και 63,2% στις ασφαλίσεις κατά ζηµιών αντίστοιχα.

(Πηγή: Asfalisinet.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου