>

2 Ιουν 2014

Σε έξαρση οι κλοπές μικρών αυτοκινήτων

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ελληνική Αστυνομία και στις ασφαλιστικές εταιρείες η κατακόρυφη αύξηση στις κλοπές και διαρρήξεις των αυτοκινήτων πόλης και πολυτελών τζιπ.
Ειδικά τον τελευταίο καιρό, το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξελιχθεί σε... μάστιγα, αφού οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτός ο τύπος αυτοκινήτων τραβάει σαν μαγνήτης τους κλέφτες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το περασμένο έτος σημειώθηκαν 15.614 κλοπές και διαρρήξεις ΙΧ αυτοκινήτων. Οι αρχές κατάφεραν να εξιχνιάσουν ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων και όπως προκύπτει η πλειονότητα των δραστών είναι Έλληνες. Τα συγκεκριμένα νούμερα αφορούν μόνο τη μερική κλοπή ή διάρρηξη ενός αυτοκινήτου. Δηλαδή είτε διέρρηξαν το ΙΧ για να αφαιρέσουν νομίσματα ή άλλα αντικείμενα του ιδιοκτήτη, είτε για να κλέψουν το ραδιόφωνο ή κάποιο ανταλλακτικό του αυτοκινήτου. Οι περιπτώσεις στις οποίες οι δράστες έκλεψαν ολόκληρο το αυτοκίνητο ανήλθαν στις 10.322.
Συνήθεια
Καμία εντύπωση δεν προκαλεί πλέον στους αστυνομικούς η μεγάλη προσέλευση ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που σπεύδουν να δηλώσουν την κλοπή του ΙΧ τους. Απεναντίας, οι πολίτες εκπλήσσονται από τις... μαντικές ικανότητες των αστυνομικών, που τους ρωτούν «ήρθατε να δηλώσετε κλοπή αυτοκινήτου πόλης ή τζιπ;».
Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες σταματούν να ασφαλίζουν για κλοπή τα έξυπνα αυτοκίνητα πόλης ή τα ασφαλίζουν με υψηλότερο ασφάλιστρο. 
Εμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν στο «Εθνος» τους λόγους για τους οποίους γίνονται στόχοι τα εν λόγω ΙΧ. Το κέρδος και η μεγάλη ζήτηση είναι η απάντηση που δίνουν. Κι όπου υπάρχει ζήτηση δημιουργείται και η προσφορά. Σύμφωνα με αστυνομικούς που ερευνούν το θέμα, οι κλέφτες αποκομίζουν μεγάλο κέρδος από την πώληση των αυτοκινήτων για ανταλλακτικά. Κι αυτό γιατί έχουν αποσπώμενα μέρη που αλλάζουν εύκολα και γρήγορα, ενώ δέχονται και πολλά εξτρά. Τα κλεμμένα ΙΧ καταλήγουν σε μεγάλες μάντρες ώστε να τα σπάσουν σε κομμάτια. Από τη στιγμή που θα «λυθεί» το αυτοκίνητο, είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπισθεί η προέλευση ενός ανταλλακτικού, π.χ. ενός προφυλακτήρα. Αυτή είναι η μία διάσταση του θέματος.
Τα εξαρτήματα
Η δεύτερη είναι ότι σπείρες χτυπούν τα μικρά αυτοκίνητα κλέβοντας μόνο εξαρτήματα. Αρκετά άτομα έχουν βρει το ΙΧ τους χωρίς τιμόνι, όργανα ενδείξεων (στροφόμετρο, ρολόι), προφυλακτήρα, ζάντες, φτερά, κι ό,τι άλλο έχει ζήτηση στη μαύρη αγορά ανταλλακτικών.
Το ίδιο ισχύει και για τα πολυτελή τζιπ. Μάλιστα, στο Διαδίκτυο έχουν δημιουργηθεί ιστοσελίδες στις οποίες ανταλλάσσουν πληροφορίες για κλοπές αυτοκινήτων.
«ΕΞΕΛΙΞΗ»
Σπείρες με λάπτοπ και ειδικό εξοπλισμό
Τα τελευταία χρόνια, οι κλέφτες αυτοκινήτων έχουν εντυπωσιακή «εξέλιξη», όμως και η Αστυνομία έχει να επιδείξει εξαρθρώσεις πολυμελών σπειρών με μεγάλη δράση.
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση με τους ιδιοκτήτες μάντρας αυτοκινήτων στις Αχαρνές, οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε σπείρα που έκλεβε και διέλυε ΙΧ και στη συνέχεια τα μεταπωλούσε για ανταλλακτικά.
Είχαν βρεθεί δεκάδες κλεμμένα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, ακόμα και από τζετ σκι!
Πριν από έναν μήνα η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε τρία άτομα ηλικίας 40, 42 και 26 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ' εξακολούθηση αυτοκινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπείρες που κλέβουν αυτοκίνητα έχουν αναβαθμιστεί και χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό. Παρεμβαίνουν στα ηλεκτρονικά του ΙΧ (εγκέφαλο και immobilizer) με λάπτοπ και το ξεκλειδώνουν με ειδικά κλειδιά πασπαρτού.
Οταν οι δράστες δεν κόβουν τα ΙΧ για να γίνουν ανταλλακτικά, φτιάχνουν πλαστά χαρτιά και παραποιούν τα στοιχεία στο σασί, ώστε να πουληθούν σε χώρες της Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Λ. Μπιντέλας, Μ. Ψαρά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου