24 Ιουν 2014

Ο ΕΟΠΥΥ …επιβιώνει

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ, η Διοίκηση του Οργανισμού, δίνοντας στη δημοσιότητα την εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
Χωρίς νέα ελλείματα υλοποιεί ο ΕΟΠΥΥ τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ έκλεισε τον αντίστοιχο του 2013, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων αθροιστικά το 2012-2014 ανέρχονται σε 421,4 εκατ. ευρώ, ενώ αμφισβητούνται κρατήσεις των ταμείων ύψους, 150 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν γίνει χωρίς κανένα νομοθετικό έρεισμα.

Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονταν σε 1,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 733 εκατ. ευρώ είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 31/12/2011) των Ταμείων που ενοποιήθηκαν για την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και θα πληρωθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Από το συνολικό ποσό επίσης δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό των 553 εκτ. ευρώ, που είναι η επιστροφή και η έκπτωση (rebate- clawback) από τις απαιτήσεις των παροχών. Άρα το καθαρό σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους είναι 658 εκατ. ευρώ.
Στους ασφαλισμένους οφείλονται λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ, που αποπληρώνονται, αλλά με καθυστέρηση 4-5 μηνών. Την ίδια ώρα, οι ονομαστικές απαιτήσεις των νοσοκομείων, χωρίς υποβολή παραστατικών και έλεγχο για την ακρίβεια τους , ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ και είναι υπερκοστολογημένες (με τιμές κρατικού τιμολογίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με ασφαλιστικές τιμές). Έναντι των οφειλών αυτών ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί κατ΄ έτος τα νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους.
«Η εικόνα των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την υστέρηση απόδοσης των εσόδων του δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση δημοσιονομικούς κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και καμία ανησυχία για την βιωσιμότητα του Οργανισμού στους ασφαλισμένους του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τις δυσκολίες του αλλά δεν υπάρχει βάσιμος λόγος ανησυχίας, από τη στιγμή που συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες.

«Η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ δεν διαμορφώθηκε ούτε τον τελευταίο μήνα, ούτε το τελευταίο εξάμηνο. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με την έννοια ότι αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη διαφάνεια και με μεγαλύτερη καθαρότητα τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τα οικονομικά. Αλλά προφανώς είναι και ένας χώρος στον οποίο υπάρχει πολύ δουλειά για να γίνει», κατέληξε.

(Πηγή: Virus.com.gr)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου