23 Ιουν 2014

Απογοητευμένοι οι Έλληνες από το Σύστημα Υγείας

Χαμηλής ποιότητας θεωρούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του συστήματος υγείας οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Στην 27η θέση η Ελλάδα.

Αποθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για την εικόνα των δημόσιων δομών, καθώς μόνο το 26% έκρινε καλό το Σύστημα Υγείας, ποσοστό που μας τοποθετεί στην προτελευταία θέση μεταξύ 28 ευρωπαϊκών χωρών, στη σχετική κατάταξη. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ρουμανία, την πρωτιά έχει το Βέλγιο με 97% και ακολουθεί η Αυστρία με 96%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στο 71%...


Ελάχιστη είναι η εμπιστοσύνη τους και στα δημόσια νοσοκομεία, αφού σε ποσοστό 78% πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βλάβη κατά τη νοσηλεία τους στο ΕΣΥ. Μάλιστα, 2 στους 10 δήλωσαν ότι κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας υπέστησαν βλάβη, οι ίδιοι ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, αν και μόνο το 40% εξ αυτών το ανέφερε. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 71% (ίδιο με την Πορτογαλία, με την Κύπρο μόνο να συγκεντρώνει το 75%) να δηλώνει πως είναι πιθανόν να υποστεί βλάβη και από εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας.


Δεν προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση που το 73% των ερωτηθέντων εκτιμάει ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι χειρότερο από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. 


Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, οι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να αναδεικνύουν σημαντικότερη την αποτελεσματικότητα της θεραπείας (40%), αλλά κυρίως το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό (53%). 


Ακολουθεί ο σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός (25%), 24% αναφέρουν το σεβασμό της αξιοπρέπειας του ασθενούς, την κοντινή απόσταση νοσοκομείου και γιατρού, την καθαριότητα και τις μηδενικές λίστες αναμονής. 23% ανέφερε υπηρεσίες υγείας που προστατεύουν από τις βλάβες, ένας στους δέκα την ελεύθερη επιλογή γιατρού, 13% την ελεύθερη επιλογή νοσοκομείου και 7% ένα θετικό και φιλικό περιβάλλον. 


Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία (34% και στις δύο), τη Μάλτα (37%) και την Κύπρο (35%) ένα από τα τρία σημαντικότερα κριτήρια είναι ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια του ασθενούς. 

«Κύρια αιτία της κακής γνώμης των πολιτών είναι οι τεράστιες αναμονές για ραντεβού, η αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι κακές κτιριακές υποδομές», υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας.

«Αν δεν αλλάξει η ροή των πραγμάτων πιθανόν η επόμενη έρευνα του ευρωβαρόμετρου μας κατατάσσει στην επίζηλη θέση της τελευταίας χώρας ως προς την ικανοποίηση των πολιτών της από το σύστημα υγείας», προέβλεψε ο κ. Βαρνάβας.

(Πηγή: virus.com.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου