4 Αυγ 2014

Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις και στα παραπεμπτικά από τον ΕΟΠΥΥ

Με νέο μηνιαίο πλαφόν σε διαγνωστικές εξετάσεις και στα παραπεμπτικά για αυτές βάζει ο ΕΟΠΥΥ αφού διαπιστώνει αδικαιολόγητες υπερβάσεις που τον θέτουν εκτός προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή», το 2013 διενεργήθηκαν 496.509 μαγνητικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους, έναντι 353.902 το 2012, δηλαδή παρατηρήθηκε αύξηση 40,3% μέσα σ’ ένα χρόνο! Αντίστοιχα, η αύξηση στον αριθμό των αξονικών τομογραφιών ήταν της τάξης του 28%: έγιναν 765.496, έναντι των 623.508 το 2012.

Χαρακτηριστικό είναι πως η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς είναι 164 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι πάροχοι έχουν απαιτήσεις 336 εκατομμύρια για εξετάσεις που εκτέλεσαν. Δηλαδή πάνω και από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού για τις διαγνωστικές.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα υπάρξει υπουργική απόφαση για πλαφόν σε κάθε πάροχο με κατανομή, ανά περιφέρεια και με βάση τον πληθυσμό της, του «κλειστού» προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Εν συνεχεία θα καταμερίζεται ο προϋπολογισμός της περιφέρειας σε κάθε διαγνωστικό κέντρο-εργαστήριο, σε αναλογία με το πόσες εξετάσεις είχε πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα θα έχει το δικαίωμα να ζητεί το σύνολο του κόστους των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.


(Πηγή: Asfalisinet.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου