Μήπως ο τρόπος που εργάζεστε σας δημιουργεί προβλήματα; Με αυτές τις μικρές αλλαγές στο γραφείο σας, θα είστε τελείως ασφαλείς!
Δεν είναι σπάνιοι οι μικροί τραυματισμοί στον χώρο εργασίας. Από τον αυχένα μέχρι και τη μέση, ο τρόπος που κάθεστε και δουλεύετε μπορεί να σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Το πώς οργανώνετε τον χώρο σας, αλλά και τα αντικείμενα γύρω σας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη στάση σας και το πόσο άνετα αισθάνεστε.
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:
- Ρυθμίστε την καρέκλα σας ώστε να βρίσκεται στο σωστό ύψος σε σχέση με το πληκτρολόγιο. Οι αγκώνες σας πρέπει να βρίσκονται παράλληλα με το πληκτρολόγιο, και οι βραχίονες παράλληλα με το πάτωμα. Αν κάθεστε πολύ χαμηλά, οι ώμοι σας θα πιαστούν από την προσπάθεια που θα καταβάλετε προσπαθώντας να γράψετε.
- Αν δεν έχετε τα πόδια σας στο πάτωμα, τότε αγοράστε ένα χαμηλό σκαμπό, για να τα ξεκουράζετε και να τους δίνετε καλό στήριγμα. Οι γοφοί πρέπει να βρίσκονται ελαφρώς πιο ψηλά από τα γόνατα. Σιγουρευτείτε πως κάθεστε όσο πιο πίσω σας επιτρέπει η καρέκλα, για να υπάρχει πλήρης στήριξη της πλάτης και των γαμπών.
- Ο υπολογιστής σας πρέπει να είναι πάντα στο κέντρο του οπτικού σας πεδίου, διαφορετικά θα νιώσετε έντονο πιάσιμο στη μέση και τον αυχένα.
- Ο χώρος κάτω από το γραφείο σας πρέπει να είναι άδειος από οποιοδήποτε εμπόδιο που δεν θα αφήνει τα πόδια σας να είναι άνετα και ξεκούραστα.
- Αν δουλεύετε με έγγραφα, είναι καλό να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με την οθόνη σας, και να μην τα τοποθετείτε ποτέ ανάμεσα σε εσάς και το πληκτρολόγιο: αυτό θα σας αναγκάσει να σκύβετε μπροστά για να φτάσετε τα πλήκτρα, προκαλώντας μυϊκό πόνο στους ώμους.
- Σχετικά με την τοποθέτηση της οθόνης, η απόστασή της από εσάς πρέπει να είναι γύρω στα 45 με 65 εκατοστά. Είναι λάθος να την τοποθετείτε υπερβολικά πίσω, επειδή θα αναγκάζεστε να τείνετε το κεφάλι σας μπροστά για να βλέπετε καλύτερα. Όσον αφορά το κατάλληλο ύψος, ρυθμίστε το με αυτόν τον τρόπο: όταν γράφετε ένα κείμενο, η πρώτη γραμμή πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών σας.
- Αν χρησιμοποιείτε δύο οθόνες, σιγουρευτείτε πως είναι τοποθετημένες στο ίδιο ύψος και στην ίδια απόσταση από εσάς. Αν τις χρησιμοποιείτε και τις δύο εξίσου, πρέπει να τοποθετηθούν στο κέντρο, δίπλα η μία στην άλλη. Αν χρησιμοποιείτε μία από τις δύο περισσότερο από 80% της ώρας που κάθεστε στον υπολογιστή, πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο, με τη δεύτερη δίπλα, αλλά ελαφρώς γυρισμένη προς τα εσάς. Οι ρυθμίσεις φωτεινότητας και ανάλυσης πρέπει να είναι ίδιες και στις δύο οθόνες.
- Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκονται στην ίδια απόσταση από εσάς, και αυτή η απόσταση δεν πρέπει να είναι μεγάλη, ώστε να ασκείτε τη λιγότερη δυνατή πίεση στους ώμους σας.
- Αν είστε υποχρεωμένοι να μιλάτε στο τηλέφωνο, και ειδικά αν πρέπει παράλληλα να γράφετε, επενδύστε σε ένα headset με ακουστικά και μικρόφωνο – μπορείτε να βρείτε προϊόντα πολύ καλής ποιότητας σε αρκετά χαμηλές τιμές. Μην κρατάτε το τηλέφωνο ανάμεσα στο αυτί και στον ώμο σας: είναι καλύτερο να το πιάσετε με το λιγότερο “επιδέξιο” χέρι σας (δηλαδή, αυτό με το οποίο δεν μπορείτε να γράψετε χειρόγραφα) και να κάνετε την περισσότερη δακτυλογράφηση με το άλλο χέρι.
- Τα λάπτοπ παρουσιάζουν αρκετές εργονομικές δυσκολίες, καθώς η οθόνη τους δεν ρυθμίζεται εύκολα, και το πληκτρολόγιο δεν έχει κλίση. Περίπου 90% των χρηστών λάπτοπ υποφέρουν από πόνους στον αυχένα και πονοκεφάλους. Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστό, ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι, ή να αγοράσετε ένα stand για το λάπτοπ – αυτή η ιδέα μπορεί να αποβεί καλή και για τον υπολογιστή αν αγοράσετε ένα cooling pad (ανεμιστηράκι) το οποίο θα δώσει σωστή κλίση στο λάπτοπ. Στη χειρότερη περίπτωση, ένα χοντρό βιβλίο κάτω από το λάπτοπ ίσως βοηθήσει.
(Πηγή: Iatronet.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου