18 Μαΐ 2015

Ποιες είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών και πώς εποπτεύονται; Τι σημαίνει ΕΠΥ;


Καθημερινά, πολλοί αναρωτιούνται σχετικά με τις Εταιρίες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), τι είναι και πως λειτουργούν. Ακολουθεί ενημέρωση για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αναφορικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία εταιριών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΤτΕ, σύμφωνα με το άρθρο 42β του ν.δ. 400/1970, ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα σε κράτος-μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ μπορούν να ασκούν δραστηριότητα στην Ελλάδα με τη μορφή της Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) χωρίς εγκατάσταση στη χώρα μας. 

Υπεύθυνη για τη χρηματοοικονομική εποπτεία των επιχειρήσεων αυτών είναι αποκλειστικά η εποπτική αρχή της χώρας προέλευσης (της χώρας όπου έχουν την έδρα τους), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να παρέμβει αποκλειστικά για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος.


Η διαδικασία για την δραστηριοποίηση επιχείρησης ως ΕΠΥ στην Ελλάδα

Πριν μια επιχείρηση δραστηριοποιηθεί ως ΕΠΥ στην Ελλάδα, πρέπει να τηρηθεί η εξής διαδικασία: να υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος εκ μέρους της εποπτικής αρχής της καταγωγής της ενδιαφερόμενης ασφαλιστικής επιχείρησης τα εξής δικαιολογητικά: 

α) Γνωστοποίηση της επωνυμίας και της διεύθυνσης της έδρας της ενδιαφερόμενης ασφαλιστικής επιχείρησης
β) Πιστοποιητικό φερεγγυότητας συντεταγμένο σύμφωνα με το υπόδειγμα Ι του πρωτοκόλλου συνεργασίας των εποπτικών αρχών των κρατών-μελών. 
γ) Γνωστοποίηση της φύσεως των κινδύνων ή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που η ασφαλιστική επιχείρηση προτίθεται να ασκήσει στην Ελλάδα. 

Εάν πρόκειται για άσκηση του κλάδου 10 (Αστική Ευθύνη από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα πλην της ευθύνης του μεταφορέα), η επιχείρηση επιπλέον των ανωτέρω υποβάλλει και τα εξής δικαιολογητικά στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • πληρεξούσιο διορισμού του ειδικού αντιπροσώπου, φυσικού ή νομικού προσώπου, με κατοικία ή έδρα την Ελλάδα, με τις ειδικές εξουσίες και τα ειδικότερα αναφερόμενα στο αρ. 42δ παρ. Α1 δ) του ν.δ. 400/1970, 
  • δήλωση εγγραφής της ασφαλιστικής επιχείρησης στο Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων (ΕΚ) και στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (ΓΔΑ). 
Τέλος προσκομίζεται δήλωση της επιλογής του τρόπου ασκήσεως του κλάδου 17 "Νομική Προστασία" σύμφωνα με το άρθρο 13β παρ. 5 του ν.δ. 400/1970, εφ' όσον η ασφαλιστική επιχείρηση προτίθεται να ασκήσει τον κλάδο 17. 

Επισημαίνεται ότι η δήλωση της πρόθεσης μιας ασφαλιστικής επιχείρησης να δραστηριοποιηθεί ως ΕΠΥ στην Ελλάδα δεν σημαίνει απαραιτήτως άμεση έναρξη δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν.δ. 400/1970, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να δημιουργεί και να τηρεί προσβάσιμα στο κοινό μητρώα των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει πρόθεση να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα με τη μορφή ΕΠΥ. Τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών μπορούν να αναζητηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος,  πατώντας στο πεδίο «Είδος Ασφαλιστικής Επιχείρησης» και στη συνέχεια επιλέγετε «Ελευθ Παρ Υπηρ».

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με ΕΠΥ στον κλάδο 10, δηλαδή είναι μέλη του ΓΔΑ και του ΕΚ, μπορούν να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες http://www.mib-hellas.gr/και http://www.epikef.gr αντίστοιχα.

(Πηγή: Nextdeal.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου