25 Μαΐ 2015

16 τρόποι για να εξοικονομήσετε βενζίνη

Υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσετε βενζίνη;
Και βέβαια! Υπάρχουν μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα περιορίσετε την κατανάλωσή της βενζίνης, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε περικοπές στα χιλιόμετρα.
Διαβάστε αναλυτικά τα μυστικά για την εξοικονόμηση της βενζίνης:
1. Οδηγείτε λιγότερο. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και προτιμήστε να τις καλύψετε με εναλλακτικά μέσα, όπως το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να μοιράζεστε τις διαδρομές με κάποιον γείτονα με τον οποίο εργάζεστε στην ίδια περιοχή.
2. Ζεστάνετε το αυτοκίνητο. Αυτή η πρόταση αφορά τις μέρες με κρύο, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ζεστάνετε το αυτοκίνητό σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα προτού ξεκινήσετε για τον προορισμό σας.
3. Βάλτε βενζίνη νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα καύσιμα είναι πιο δροσερά το πρωί και έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα. Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, μειώνεται και η πυκνότητά τους. Επίσης, φουλάρετε στην αρχή της εβδομάδας. Συνήθως από Τετάρτη μέχρι Σάββατο οι τιμές αυξάνονται.

4.
 Οδηγείτε αργά και σταθερά. Μπορεί η ταχύτητα να σας εκστασιάζει, αλλά μαζί με την αύξηση της αδρεναλίνης αυξάνεται και η κατανάλωση του καυσίμου. Η χαμηλή και σταθερή ταχύτητα είναι ο οικονομικότερος τρόπος οδήγησης.
5. Προσοχή στα φρένα. Αν φρενάρετε υπερβολικά, καταναλώνετε περισσότερα καύσιμα.
6. Σβήστε τη μηχανή. Όταν περιμένετε κάποιον, προτιμήστε να σβήσετε τη μηχανή παρά να την έχετε στο ρελαντί.

7. Εξαλείψτε την αντίσταση του αέρα. Το ανοιχτό παράθυρο αυξάνει την αντίσταση του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάψει περισσότερα καύσιμα. Επίσης, θυμηθείτε να έχετε όσο βάρος χρειάζεται το αυτοκίνητό σας και να μην κουβαλάτε άσκοπα πράγματα (π.χ βαλίτσες, τρέιλερ) γιατί αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου.
8. Αποφύγετε να βάζετε βενζίνη σε πρατήρια κοντά στην εθνική οδό. Αυτά είναι για ώρα ανάγκης και οι τιμές τους πάντα είναι πιο "τσιμπημένες" από τα συνοικιακά πρατήρια.
9. Γεμίστε το ρεζερβουάρ πριν αδειάσει. Αν περιμένετε να είναι σχεδόν άδειο το ρεζερβουάρ για να φουλάρετε, σκορπάτε τα χρήματά σας άδικα.

10. Ελέγξτε τα λάστιχά σας. Αν τα λάστιχα του αυτοκινήτου δεν έχουν όσο αέρα χρειάζονται, ξοδεύετε περισσότερη βενζίνη. Η σωστή ποσότητα αέρα μειώνει την τριβή και προσφέρει καλύτερη κατανάλωση.
11. Συντονιστείτε η μηχανή. Οι κινητήρες των αυτοκινήτων πρέπει να είναι συντονισμένοι.  Ένας σωστά ρυθμισμένος κινητήρας χρησιμοποιεί λιγότερο καύσιμο.
12. Αλλαγή φίλτρων. Ελέγξτε τα φίλτρα στο αυτοκίνητό σας. Τα καθαρά φίλτρα βοηθούν στη σωστή λειτουργία του κινητήρα άρα και στην ομαλή κατανάλωση καυσίμου.

14.
 Κλείστε το κλιματιστικό. Ναι, είναι δύσκολο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αν είστε στην εθνική οδό ή σε περιοχές που μπορείτε να το απαρνηθείτε για λίγο, κάντε το.
15. Χειροκίνητη οδήγηση.  Η χειροκίνητη αλλαγή ταχυτήτων έχει καλύτερη απόδοση στην κατανάλωση καυσίμου από το αυτόματο κιβώτιο.
16. Προσοχή στην ταχύτητα. Αν έχετε αυτόματο αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε την ειδική ένδειξη (cruise control) για να διαχειριστείτε την ταχύτητά και τη διατήρηση των καυσίμων.
(Πηγή: Fpress.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου