Οι νέες τεχνολογίες είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τη μορφή της ιδιωτικής ασφάλισης στο μέλλον και τα μοντέλα λειτουργίας των εταιρειών.
Η ζωή μας αλλάζει και μαζί αλλάζουν και οι ανάγκες ασφάλισης σε όλους τους τομείς από την υγεία μέχρι και το αυτοκίνητο. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία Strategy Meets Action αποτύπωσε τους 10 τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την ασφαλιστική βιομηχανία. Όπως εξηγούν οι συνεταίροι της SMA, Karen Furtado και Mark Breading το ασφαλιστικό τοπίο θα επηρεαστεί:
1. Οι μηχανές είναι εδώ για να λύσουν ζητήματα
Όπως έχει συμβεί και σε άλλες βιομηχανίες, η αυτοματοποίηση έρχεται στην ασφαλιστική αγορά για να καλύψει κενά. Ήδη η διαδικτυακή ασφάλιση είναι αρκετά δημοφιλής και σύντομα η τεχνητή νοημοσύνη, οι τεχνολογικές πλατφόρμες και η μηχανική μάθηση θα έχουν σημαντικό ρόλο. «Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ρομπότ (και drones) θα επισκέπτονται τόπους ατυχημάτων και θα κάνουν εκτιμήσεις ζημιών, ενώ ρομποτικοί-σύμβουλοι θα παρέχουν συμβουλές για τις επενδυτικές αποφάσεις ή την ασφάλιση αυτοκινήτου», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας. «Είναι απίθανο και ανεπιθύμητο η αυτοματοποίηση να αντικαταστήσει στο σύνολό του τον ανθρώπινο παράγοντα στην πραγματογνωμοσύνη, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση του αριθμού τους και να ενισχύσει το ρόλο τους.»
2. Ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη ιδέα
Η τεχνολογία την ασφάλιση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Η SMA λέει ότι εννέα στις 10 start ups που σχετίζονται με την ασφάλιση θα αποτύχουν, ωστόσο οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να αγνοήσουν στο τι μπορεί να γίνει μελλοντικά. Το μικρό ποσοστό των εταιρειών που θα ευημερήσει είναι πολύ πιθανό να ταράξει τα νερά στην αγορά και να αποτελέσει την Übers, την Google, ή το Amazon τις ιδιωτικής ασφάλισης. Οι ευκαιρίες για επενδύσεις και συνεργασίες με τέτοιου είδους εταιρείες θα ενταχθούν στο στρατηγικό σχεδιασμό των ασφαλιστικών.
3. Data
Τα δεδομένα αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εποχής μας. Οι υπηρεσίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί με βάση αυτά τα δεδομένα στις εταιρείες είναι εκπληκτικές και πολλά υποσχόμενες μελλοντικά, ωστόσο ο κίνδυνος που ελλοχεύει και αφορά όλες τις επιχειρήσεις είναι η κλοπή ή η απώλεια δεδομένων.
4. Η συμπεριφορική επιστήμη συμπορεύεται με την αναλογιστική
Οι αναλογιστές έχουν επιφορτιστεί με τον υπολογισμό των πιθανοτήτων από την απαρχή της ασφάλισης, αλλά η χρήση περισσότερων δεδομένων οδηγεί και σε περισσότερα διαφορετικά δεδομένα και κατηγορίες πληροφοριών. «Η ικανότητα μέτρησης όλων των παραμέτρων που αφορούν στις ασφαλιστικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) δημιουργεί ανάγκες που καλύπτονται από την επιστήμη της συμπεριφοράς», λέει ο SMA.
5. Η τεχνολογία blockchain έρχεται να ταράξει τα νερά
H τεχνολογία Blockchain (bitcoins) αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. «Οι μικροασφαλιστικές συναλλαγές είναι πιο εφικτό να πραγματοποιηθούν με αυτό το μηχανισμό, όπου δεν απαιτείται διαμεσολαβητής», λένε οι συγγραφείς της έρευνας. «Τα ψηφιακή νομίσματα με βάση το blockchain θα μπορούσαν να εξαλείψει τον κίνδυνο συναλλαγματικής ισοτιμίας.»
6. Αυτόνομα οχήματα
Αν και μπορεί να είναι μια δεκαετία μακριά, τα αυτοκίνητα, τρένα, λεωφορεία χωρίς οδηγό στο μέλλον θα κυριαρχήσουν παντού. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να προλάβουν τις αλλαγές που έρχονται στην περιουσία και την ευθύνη.
7. O επιχειρηματικός κόσμος θα είναι λιγότερο μονολιθικός
Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βρεθούν να συνεργάζονται με κατασκευαστικές, ιατρικές εταιρείες, τον ενεργειακό τομέα και τον γεωργικό κλάδο σε ένα υπερ-συνδεδεμένο κόσμο, αναφέρουν οι κ.κ. Breading και Furtado. Δύο είναι τα θεμελιώδη ερωτήματα για τους ασφαλιστές: Ποιο είναι το καλύτερο μοντέλο και ποιος θα διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό.
8. Μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τον πελάτη
Με τη ροή δεδομένων που υπάρχει οι ασφαλιστές αποκτούν όλο και περισσότερα στοιχεία για τους ασφαλισμένους τους. Στο μέλλον θα έχουν τακτική επικοινωνία μέσω κινητών συσκευών, wearables, έξυπνων οχημάτων, και άλλων συσκευών που θα χρησιμοποιούνται από τον πελάτη. Οι ασφαλιστές θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις αλληλεπίδρασης πέρα από το πεδίο της αξίωσης και της αποζημίωσης.
9. Το τοπίο κινδύνου θα αλλάξει σημαντικά
Ενώ η τεχνολογία τείνει προς τη μείωση του κινδύνου, καθώς η κοινωνία μεταβαίνει στα αυτόνομα οχήματα και τη ρομποτική οι ασφαλιστές θα βαδίζουν σε άγνωστα μονοπάτια. «Υπάρχουν σενάρια όπου η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει τον έλεγχο των οχημάτων ή ένα σφάλμα του λογισμικού σε εκατομμύρια αυτοκίνητα δημιουργεί χάος ή ένας χάκερ επιτίθεται στο δίκτυο», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας. «Παρόμοια καλά / κακά σενάρια μπορούν να γίνουν και για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη ρομποτική, τη βιοτεχνολογία, και πολλές άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες. Το μεγάλο ερώτημα: Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά τα νέα είδη κινδύνων; Ο κατασκευαστής, ή ο τελικός χρήστης;»
10. Βελτίωση της μακροζωίας
Η βιοτεχνολογία, τα έξυπνα σπίτια και η ρομποτική είναι μόνο μερικές από τις τεχνολογίες που βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, λέει η SMA. Οι επιπτώσεις για όλες τις γραμμές της ασφάλισης είναι τεράστιες.
(Πηγή: Insurancedaily.gr)
Σε ενδιαφέρουν:
- Ασφάλεια αυτοκινήτου στην Αττική από 77€/εξάμηνο - Πάρε Προσφορά!
- Τι γίνεται αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου και δεν ανανεωθεί έγκαιρα;
- Τι θα συμβεί αν σε πιάσουν με ανασφάλιστο όχημα;
- Πως θα δεις αν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου!
- Χρειάζεται να έχεις εκτυπωμένο το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου;
- Ασφάλεια αυτοκινήτου στην Αττική από 77€/εξάμηνο - Πάρε Προσφορά!
- Τι γίνεται αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου και δεν ανανεωθεί έγκαιρα;
- Τι θα συμβεί αν σε πιάσουν με ανασφάλιστο όχημα;
- Πως θα δεις αν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου!
- Χρειάζεται να έχεις εκτυπωμένο το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου