15 Σεπ 2014

Έξυπνες λύσεις για τη Eurolife εξετάζει η Eurobank

- Στο τραπέζι μοντέλο «Eurobank Properties”. Η εισαγωγή σε χρηματιστηριακή αγορά και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή
- Γιατί ποντάρει σε υψηλότερες υπεραξίες για την πώληση του 80% ως το τέλος του 2016
Το επιτυχές μοντέλο της Eurobank Properties εξετάζει η διοίκηση της Eurobank και για τις ασφαλιστικές θυγατρικές της, τις οποίες θα πρέπει να έχει πουλήσει ως το Δεκέμβριο του 2016. Το πλάνο αναδιάρθρωσηςτης Eurobank περιλαμβάνει τη δέσμευση πώλησης τουλάχιστον του 80% του μετοχικού κεφαλαίου τωνEurolife ERB ΑΕΑΖ και Eurolife ERB ΑΕΓΑ ως το Δεκέμβριο του 2016. Παρ ότι χρόνος υπάρχει ακόμη αρκετός η διοίκηση της Eurobank εξετάζει έξυπνες λύσεις που θα αποτελούν ένα πρώτο βήμα εφαρμογής του πλάνουαναδιάρθρωσης, δημιουργώντας την ίδια στιγμή τις συνθήκες για μελλοντική διάθεση ποσοστού της Eurolifeσε καλύτερα επίπεδα τιμών από όσα είναι πρόθυμη να δώσει η αγορά σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει το μοντέλο Eurobank Properties. Αντί δηλαδή να προχωρήσει η τράπεζα σε απευθείας πώληση ποσοστού της Eurolife να δρομολογηθεί η εισαγωγή της στο Χ Α με ταυτόχρονη είσοδο στρατηγικού επενδυτή, που πιθανότατα θα είναι private equity fund.
Στην Eurobank Properties η Fairfax απέκτησε αρχικά από τη Λάμδα του ομίλου Λάτση περίπου το 19% της εταιρείας με τιμή 4,5 ευρώ ανά μετοχή. Εν συνεχεία συμφώνησε με την Eurobank να διενεργηθεί αύξηση κεφαλαίου στην Properties και να αγοράσει τα δικαιώματα που αντιστοιχούσαν στην τράπεζα.
Έτσι η Fairfax έγινε ο μεγαλομέτοχος της Eurobank Properties η εισηγμένη ενισχύθηκε κεφαλαιακά, ώστε να αξιοποιήσει την ευνοική συγκυρία για αγορές επαγγελματικών ακινήτων με μακροχρόνια μίσθωση και η Eurobank ενισχύθηκε κεφαλαιακά καθώς παρ ότι κατείχε το 33,5% συνέχισε να ενοποιεί το σύνολο των κεφαλαίων.Τον περασμένο Ιούλιο η Eurobank διέθεσε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ένα επιπλέον 13,5% της Properties με τιμή ανά μετοχή τα 8,75 ευρώ. Η Eurobank ενέγραψε κεφαλαιακό κέρδος, ενώ συνεχίζει να ενοποιεί την Properties, κατέχοντας μόλις το 20%, βάσει της συμφωνίας μετόχων που υπέγραψε με τη Fairfax.
Η Eurobank εξετάζει μια παρόμοια τακτική και για την Eurolife. Δηλαδή την εισαγωγή της εταιρείας στο Χ. Α ή σε άλλη χρηματιστηριακή αγορά με προσφορά τίτλων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας εγγραφής. Η ιδιωτική τοποθέτηση που θα αποτελέσει και το βασικό σκέλος του IPO θα απευθύνεται σε private equity funds που επιθυμούν να αποτελέσουν το στρατηγικό επενδυτή της Eurolife.
Πιθανότατα θα επιλεγεί το fund που θα πληροί ποιοτικά χαρακτηριστικά (μακροπρόθεσμος ορίζοντας επένδυσης, εμπειρία σε τοποθετήσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε ασφαλιστικές εταιρείες) και ποσοτικά χαρακτηριστικά (ο καλύτερος συνδυασμός τιμής και προσφερόμενων κεφαλαίων).
Με φρέσκα κεφάλαια και νέο στρατηγικό επενδυτή, η Eurolife θα μπορέσει να ενδυναμώσει τη θέση της στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά ενισχύοντας και τους δείκτες κερδοφορίας. Έτσι η Eurobank θα κάνει το πρώτο βήμα αποεπένδυσης από τη Eurolife δημιουργώντας συνθήκες για εγγραφή υψηλότερων υπεραξιών στα επόμενα βήματα.

Ενδιαφέρον από Fairfax και Apollo.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για τη θέση του cornerstone investor έχουν ήδη επιδείξει private equity funds όπως η Fairfax και η Apollo. Αν η λύση του IPO με είσοδο στρατηγικού επενδυτή προκριθεί θεωρείται βέβαιο ότι ενδιαφέρον θα επιδειχθεί και από αρκετά ακόμη private equity funds που ειδικεύονται σε τοποθετήσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η Fairfax αποτελεί το βασικό μαζί με την W. Ross στρατηγικό επενδυτή της Eurobank συμμετέχοντας και στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
(Πηγή: Nextdeal.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου