4 Σεπ 2014

Σενάρια «ξαφνικού θανάτου» για το Επικουρικό Κεφάλαιο και πάλι στην επικαιρότητα

Μία σκληρή μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τον νόμο 4092/2012 που προβλέπει μία σειρά τροπολογιών στο καθεστώς που διέπει την αποζημίωση του θύματος από το «Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων». Δικηγορικοί  σύλλογοι και άλλοι φορείς που εκπροσωπούν κατά βάση δικηγόρους, έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου κυρίως σε ότι αφορά την πρόβλεψη του, η  αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.
Είναι μία διάταξη που αλλάζει τα μέχρι τώρα κεκτημένα και σύμφωνα με ορισμένες αποφάσεις δικαστηρίων είναι αντισυνταγματική.  Άλλες αποφάσεις είναι υπέρ της τροπολογίας. Όμως εν τέλει η συνταγματικότητα ή μη της εν λόγω διάταξης και γενικότερα των ρυθμίσεων του προαναφερόμενου νόμου  για το Επικουρικό, όπως ο περιορισμός των αξιώσεων, θα κριθεί στον Άρειο Πάγο, το επόμενο διάστημα.

Το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων του άρθρου 4 του νόμου 4092/12 θα απασχολήσει και το 5ο Πανελλήνιο Νομικό Συνέριο που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου το διάστημα 19 και 20 Σεπτεμβρίου με θέμα το «τροχαίο ατύχημα». Το συνέδριο πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη έκδοση απόφασης από τον Αρειο  Πάγο για την συνταγματικότητα του νόμου.
Σε κάθε περίπτωση αρμόδιοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, εμφανίζονται προβληματισμένοι από την προσπάθεια που γίνεται να καταργηθεί ο νόμος 4092/12 που καθιστά βιώσιμο το Επικουρικό Κεφάλαιοκαι εξασφαλίζει αποζημιώσεις για όλους τους παθόντες και σημειώνουν στο «nextdeal.gr» ότι ενδεχόμενη αλλαγή του νόμου κυρίως σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη θα επιβάρυναν σημαντικά τα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά του Επικουρικού Κεφαλαίου με αποτέλεσμα ο «ξαφνικός θάνατος» του ταμείου να μην είναι μια θεωρητική προοπτική. Μία τέτοια εξέλιξη, που εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των επιλογών της πολιτείας, θα ήταν σε βάρος όλων αυτών των θυμάτων που αναμένουν την αποζημίωση τους για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες.
(Πηγή: Nextdeal.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου