5 Σεπ 2014

Μέχρι το 2015 οι υποτιμολογήσεις στον κλάδο αυτοκινήτων

Λίγους μήνες μετρούν ακόμη οι ασφαλιστικές εταιρείες έχοντας την… ευχέρεια να μειώνουν «αψυχολόγητα» τα ασφάλιστρά τους στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων. Από το 2015 και όσο η αγορά θα πλησιάζει στο Solvency II, τα στελέχη της θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τις πολιτικές της άκριτης υπο-τιμολόγησης των ασφαλιστικών προγραμμάτων τους.

Ανάλογες αποφάσεις θα κοστίζουν κεφαλαιακά και έτσι θα τίθενται αυτόματα στο περιθώριο. Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος στους περιοδικούς ελέγχους τους οποίους θα εκτελεί, εφόσον διαπιστώνει αναντιστοιχία ασφαλίστρων, εκκρεμών ζημιών, καθαρών αποτελεσμάτων και κεφαλαιακών αναγκών, θα ζητεί από τις εταιρείες αυξήσεις κεφαλαίων, που σε κάθε περίπτωση θα επιβαρύνουν τους μετόχους.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη της αγοράς που διαμαρτύρονται για επιθετικές πολιτικές του ανταγωνισμού, για αθέμιτες πρακτικές, για μειώσεις στα ασφάλιστρα που -εν μια νυκτί- μπορεί να φθάνουν και το 30%, για μετακινήσεις χαρτοφυλακίων που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα καταγράφονταν στην αγορά.
Πάντως, κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο η Εποπτική Αρχή να αρχίσει ελέγχους εντός του έτους, οι οποίοι να επικεντρώνονται στην τιμολόγηση των ασφαλίστρων και να συνδυάζουν στην ανάλυσή τους και άλλους βασικούς δείκτες των εταιρειών.

Στόχος της ΤτΕ θα είναι το πώς να περάσει από νωρίς το μήνυμα στην αγορά ότι η τιμολόγηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων θα πρέπει να γίνεται με στόχο όχι απλά τη συγκέντρωση μεριδίων αγοράς ή εσόδων, αλλά και την κάλυψη των αναγκαίων – μελλοντικών κεφαλαίων της κάθε εταιρείας.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου