9 Οκτ 2014

Τι ισχύει στη φορολόγηση των ομαδικών προγραμμάτων

Με ανησυχία παρακολουθεί η ασφαλιστική αγορά το θέμα που ανέκυψε τις δύο τελευταίες ημέρες με τη φορολόγηση των παροχών σε είδος, καθότι φαίνεται πως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο το κατά πόσο σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ασφάλιστρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες επισημάνσεις νομικών κύκλων του κλάδου, η επίμαχη διάταξη του νόμου, όπως και η εγκύκλιος της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, δεν αφορά στα ομαδικά προγράμματα τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους.

Όπως εξηγούν, διάταξη που είναι σε ισχύ εδώ και χρόνια αναφέρει ρητά ότι τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα φορολογούνται μόνο κατά την καταβολή της σύνταξης στον εργαζόμενο ή κατά την εξαγορά της αξίας του προγράμματος. Μάλιστα, ο φόρος που επιβάλλεται κυμαίνεται από 10 έως 20% ανάλογα με το ύψος του κεφαλαίου που εξαγοράζεται, ενώ προσαυξάνεται κατά 50% εφόσον το πρόγραμμα εξαγοράζεται πρόωρα.
Προσθέτουν επίσης ότι, με βάση το νέο φορολογικό κώδικα, οι δαπάνες των εταιρειών για την ασφάλιση του προσωπικού στους κλάδους Ζωής, Υγείας και Προσωπικού Ατυχήματος λογίζονται ως παραγωγικές και ως εκ τούτου φορο-εκπίπτουν. Βέβαια, διευκρινίζεται ότι ο νέος νόμος που είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 δοκιμάζεται φέτος ως προς την εφαρμογή του, οπότε ασφαλή συμπεράσματα θα συναχθούν το 2015 και εφόσον οι εταιρείες υποστούν φορολογικό έλεγχο ώστε να φανεί και στην πράξη τι πραγματικά ισχύει.
Πάντως, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το ζήτημα της φορολόγησης των παροχών σε είδος το παρακολουθεί στενά η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και άμεσα θα επιδιώξει να ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποσαφηνιστεί το τι ακριβώς ισχύει.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου