13 Οκτ 2014

Μειωμένες κατά 43,9% οι αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου

Σημαντική πτώση, τόσο σε συνολική αξία, όσο και σε αριθμό υποθέσεων, κατέγραψαν στο οκτάμηνο του 2014 οι αποζημιώσεις που κατέβαλε το Επικουρικό Κεφάλαιο κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 οι καταβληθείσες αποζημιώσεις ήταν λιγότερες κατά 24,53% σε αξία και κατά 43,90% σε πλήθος έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Στο εξεταζόμενο διάστημα καταβλήθηκαν σε σύνολο 42,2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αφορούσε 4.743 υποθέσεις τροχαίων. Από το ποσό αυτό τα 34,1 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν στο καταβληθέν κεφάλαιο, 6,6 εκατ. ευρώ στους τόκους, και 1,5 εκατ. ευρώ σε δικαστικές δαπάνες.


Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι μεγάλοι χρόνοι διαχείρισης των ζημιών (οι περισσότερες οδηγούνται στα δικαστήρια) προκαλούν επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις στο Επικουρικό, που φθάνουν στο 20% (τόκοι και δικαστικές δαπάνες) επί των συνολικών αποζημιώσεων.


Για τροχαία που προκλήθηκαν από οχήματα ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν καταβλήθηκε, στο οκτάμηνο, το ποσό των 35,7 εκατ. ευρώ, περί τα 5,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν ποσά για αποζημιώσεις τροχαίων από ανασφάλιστα οχήματα και περί το 1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε για ζημιές από άγνωστα αυτοκίνητα.


Αναλύοντας τις ζημιές ανά μήνα προκύπτει ότι, το Επικουρικό Κεφάλαιο καταβάλει αποζημιώσεις της τάξης των 5 με 5,5 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένου του Αυγούστου), ποσό ιδιαιτέρως χαμηλό σε σχέση με το συνολικό του «άνοιγμα», που υπολογίζεται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό καθιστά επιβεβλημένη την επιδιωκόμενη συμφωνία για τη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων του φορέα στη γερμανική εταιρεία διαχείρισης ζημιών Darag.


(Πηγή: Insuranceworld.gr)

AdvertisementAdvertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου