Η «δαιμονοποίηση» των Εταιρειών Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) από την γειτονική χώρα κρύβει την αδυναμία πολλών ασφαλιστικών εταιρειών να συγκρατήσουν την παραγωγή τους. Οι βουλγαρικές ΕΠΥ έχουν διεισδύσει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά έχουν πάρει πελατεία από μεγάλες εταιρείες χωρίς όμως να ευθύνονται για όσα τους αποδίδονται. Στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με γνώση της Βουλγαρίας και των θεσμών της, τονίζει ότι οι Βουλγαρικές αρχές είναι αρκετά δύσκολες και απαιτητικές στις διαδικασίες για να έρθει μία εταιρεία στην Ελλάδα.
Κατ’ αρχήν χρειάζεται οι εταιρείες να έχουν 2-3 χρόνια πλήρεις εργασίες στον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και να εμφανίζουν συγκεκριμένο ελάχιστο τζίρο και προσωπικό τουλάχιστον 60 άτομα. Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι 3 προυποθέσεις δεν μπορεί να γίνει η αίτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Η βουλγάρικη νομοθεσία είναι βασισμένη στο γερμανικό δίκαιο και αρκετά αυστηρή. Όταν το βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομικών δώσει το Ok τότε θα διαβιβαστεί ο φάκελος προς την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία κάνει τον τελικό έλεγχο. Εάν υπάρχουν διαφωνίες, ο φάκελος διαβιβάζεται πίσω προς το βουλγαρικό υπουργείο οικονομικών για να συμπληρωθούν τα στοιχεία που απαιτούνται.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες στη Βουλγαρία για να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και μάλιστα αναζητούνται συνεργασίες με εγχώριους πράκτορες και μεσίτες, τόσο στη Β.Ελλάδα όσο και σταδιακά στα υπόλοιπα μέρη.
Ταυτόχρονα αναπτύσσεται και το αντίστροφο ρεύμα , δηλαδή Έλληνες πράκτορες και μεσίτες να επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Βουλγαρία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πάρουν την συγκατάθεση των βουλγαρικών εποπτικών αρχών για να ανοίξουν κατάστημα και να δραστηριοποιηθούν.
Νομικός θεσμός σε όλο τον κόσμο
Σε ότι αφορά το γενικό ζήτημα των ΕΠΥ, υπάρχουν εταιρείες Ελεύθερης παροχής Υπηρεσιών σε όλα τα κράτη που διέπονται από παρόμοια εποπτικά και νομικά καθεστώτα. Επίσης πολλές μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν δικές τους ΕΠΥ.
Ουσιαστικά, κάθε εταιρεία με έδρα σε χώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.-Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν), μπορεί με μια απλή επιστολή της στην Ελληνική Εποπτική Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) να εκδηλώσει την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα υπό καθεστώς Ε.Π.Υ.
Η μείωση των ασφαλίστρων εξουδετέρωσε τις ΕΠΥ
Η παρατεταμένη μείωση των ασφαλίστρων αυτοκινήτου τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα έχει εξασθενήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα των εταιρειών Ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα που ήταν τα χαμηλά ασφάλιστρα. Πόσες είναι όμως οι ΕΠΥ που λειτουργούν στην χώρα μας; Στο σχετικό μητρώο της Τράπεζα της Ελλάδος οι εγγεγραμμένες εταιρείες ξεπερνούν τις 650, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, αυτές που πραγματικά λειτουργούν δεν ξεπερνούν τις 20.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου