18 Νοε 2015

Iατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε σύγχρονα και καινοτόμα φάρμακα και μία πολιτική ενίσχυσης του γενόσημου φαρμάκου εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών που πραγματοποιείται σήμερα στο Divani Caravel και διοργανώνεται από 15 συλλόγους ασθενών, σε συνεργασία με το Health Daily.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται σε διαρκή διακινδύνευση. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, αναγνώρισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε πως «οι πόροι είναι περιορισμένοι και η χώρα μας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα που χρειάζεται για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος».
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, «το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας που αποτελεί «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού. Με το σχέδιο θα στελεχωθούν οι δομές υγείας, θα αυξηθεί το όριο δαπανών των νοσοκομείων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών». Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «ετοιμάζουμε αυτή την χρονιά σοβαρή παρέμβαση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας που θα δώσει έμφαση στην πρόληψη, αγωγή υγείας, στην κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών και στον οικογενειακό γιατρό».
Δυσκολίες υπάρχουν και στον χώρο του φαρμάκου, σημείωσε ο κ. Ξανθός, καθώς υπάρχουν πιέσεις των δανειστών για μείωση των τιμών των off patent και των γενόσημων φαρμάκων. «Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «μειώνεται η δημόσια δαπάνη και αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών. Δημιουργείται ένα κλίμα υγειονομικής φτώχειας και οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης».
Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ήδη έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.
(Πηγή: Asfalisinet.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου